Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηEκτός Σχεδίου Δόμηση: Νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των γεωτεμαχίων έως την...

Eκτός Σχεδίου Δόμηση: Νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των γεωτεμαχίων έως την έγκριση των Τ.Π.Σ. ζητούν οι Μηχανικοί

Επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη με την οποία ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε να παρατείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης και οικοδόμησης οικοπέδων τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές τουλάχιστον έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της κάθε περιοχής και την αναγνώριση των οδών απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Παράλληλα με άλλη επιστολή, πάλι προς τον Υπουργο ΠΕΝ ζητά την παράταση Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Αναλυτικά οι επιστολές:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

Με τον Ν. 4759/2020, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της  δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένα γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.

Επιπλέον σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 992/2023 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε οικοδομική άδεια η οποία είχε εκδοθεί και αφορούσε κατασκευή αγροτικής αποθήκης σε εκτός σχεδίου περιοχή σε οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων, όπως επίσης με την υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε οικοδομική άδεια λόγω του ότι το οικόπεδο παρότι ήταν οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου δεν διέθετε πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημόσια οδό.

Επισημαίνεται πως αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, όμως σήμερα  οι ιδιοκτήτες βλέπουν την αξία τους να εκμηδενίζεται και θα χρειαστεί να καταφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.

Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ από το στάδιο της διαβούλευσης του Νόμου έχουμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την εκπόνηση και έγκριση των Πολεοδομικών Σχεδίων εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην κτηματαγορά.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

  1. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όχι μόνο δεν έχουν εγκριθεί αλλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν καν προκηρυχθεί.
  2. Οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό των οδών δεν έχουν καν προκηρυχθεί.
  3. Η υποστελέχωση των Πολεοδομικών Υπηρεσιών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών.

Προτείνουμε λοιπόν να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παρατείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης και οικοδόμησης οικοπέδων τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές τουλάχιστον έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της κάθε περιοχής και φυσικά την αναγνώριση των οδών, ευελπιστώντας ότι η εφαρμογή των κανόνων  κατά την διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και αναμένουμε τις ενέργειες σας.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

                                                         Ο Πρόεδρος                                                                      

Γεώργιος Ταβερναράκης

Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2

Σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017 παρεχόταν η δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων, στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9.12.2022 δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια, να μπορούν να οικοδομηθούν εάν οι ιδιοκτήτες υπέβαλλαν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, ή υπέβαλλαν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις είτε προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε βεβαιώσεων όρων δόμησης οι οποίες όμως δεν δύναται να εκδοθούν άμεσα λόγω του τεράστιου προβλήματος της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης.

Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε την παράταση στην έκδοση των παραπάνω βεβαιώσεων  τουλάχιστον για έξι μήνες ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες να χάσουν το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους.

 Αναμένουμε τις ενέργειες σας.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

             Ο Πρόεδρος                  

Γεώργιος Ταβερναράκης

Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.

RELATED ARTICLES