Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΈλεγχος σε γραφεία μηχανικών για μη αδειοδοτημένο λογισμικό - Παρέμβαση ΤΕΕ...

Έλεγχος σε γραφεία μηχανικών για μη αδειοδοτημένο λογισμικό – Παρέμβαση ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Σε παρέμβαση – καταγγελία προχώρησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από πολυεθνικό κολοσσό, στην περιοχή της Πάτρας, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του κεντρικού ΤΕΕ.

Αναλυτικά:

«Καταγγέλλουμε τον τρόπο διερεύνησης / ελέγχου μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από πολυεθνικό κολοσσό»

Αξιότιμε Πρόεδρε, Αξιότιμα μέλη της Δ.Ε.,

Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Πάτρας πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού από πολυεθνική εταιρεία. Ο έλεγχος αυτός σχεδόν στο σύνολο του πραγματοποιείται σε γραφεία μηχανικών και τεχνικών εταιρειών. Η μεθοδολογία ελέγχου η οποία έχει επιλεγεί από την πολυεθνική εταιρεία και εφαρμόζεται, είναι ο επιτόπου έλεγχος και διερεύνηση χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού από κατάλληλης εξειδίκευσης στέλεχος συνοδεία δικαστικού επιμελητή κατόπιν αντίστοιχης παραγγελίας των αρμόδιων αρχών της ελληνικής δικαιοσύνης.

Αξιότιμοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε, μεθοδεύτηκε από την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία και πραγματοποιείται ο έλεγχος χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε επιστήμονες συναδέλφους μηχανικούς και η αντιμετώπισή τους ως κοινοί εγκληματίες, είναι απόλυτα κατακριτέος και κρίνεται από εμάς ως απόλυτα απαράδεκτος. Τακτικές τέτοιου είδους δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται από την ελληνική πολιτεία πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν πολλοί και μάλιστα καταλυτικά πιο εύκολοι τρόποι επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος. Φανταστείτε τί θα γινόταν αν την τακτική της εταιρείας αυτής την υιοθετούσαν και άλλες μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού π.χ. Microsoft για τα προγράμματά της π.χ. Windows, Office κλπ, και προέβαιναν σε αντίστοιχους ελέγχους στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα…

Τί θα συνέβαινε στην χώρα!!! Καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει επίλυση. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε μη αδειοδοτημένη χρήση λογισμικού, αντίθετα την καταδικάζουμε όπου αυτή συμβαίνει ͘ προασπίζοντας την υγιή επαγγελματική δραστηριότητα των χιλιάδων επαγγελματιών μηχανικών στην χώρα μας που διαθέτουν αδειοδοτημένα λογισμικά.

Όμως η αντιμετώπιση των μικρών ατομικών γραφείων επιστημόνων μηχανικών από πολυεθνικούς κολοσσούς με αυτόν τον τρόπο είναι απαράδεκτη. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αυτό συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό δεν αρμενίζουμε μόνο στραβά αλλά μάλλον στραβός είναι και ό γιαλός και εδώ θα πρέπει να υπάρξει ολιστική επίλυση του προβλήματος.

Όταν μάλιστα τα κόστη για την απόκτηση αλλά και αδειοδοτημένη ετήσια χρήση αυτών των λογισμικών είναι πλέον δυσβάσταχτα για κάθε μικρό τεχνικό γραφείο και απαγορευτικά για κάθε νέο μηχανικό. Έτσι προκειμένου να υπάρξει αρχικά εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και εν συνεχεία να υπάρξει σημαντική επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως:

1. Για όσες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι ανωτέρω παραβάσεις και καταλήξουν να εκδικαστούν από την ελληνική δικαιοσύνη, πέραν του όποιου δικαιώματος του καθ’ ου, προσπάθεια από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ για την από κοινού εκδίκαση των επιμέρους περιπτώσεων και νομική υποστήριξη του συνόλου των εναγόμενων από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ.

2. Ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΤΕΕ, κατόπιν έγκρισης των ανωτέρω συναδέλφων, για υποστήριξή τους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χρηματικής επίλυσης της διαφοράς πριν αυτή καταλήξει στο ακροατήριο.

3. Άμεση στήριξη του συνόλου των ΚΑΔ των μηχανικών και τεχνικών εταιρειών με παροχή άμεσων κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων τους σε εξοπλισμό και σε λογισμικά με αντίστοιχη δράση μέσω ΕΣΠΑ τόσο κεντρικά από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και περιφερειακά από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

4.Πρόσκληση από το ΤΕΕ προς όλες τις εταιρείες λογισμικού αντικειμένου ενδιαφέροντος μηχανικού προκειμένου να δώσουν τις προσφορές τους για το σύνολο των μελών του προσφέροντας τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές και εν συνεχεία αυτό να γίνει πρόταση από το ΤΕΕ προς τα μέλη του.

5. Παρέμβαση από το ΤΕΕ προς την πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί για τέτοιου είδους ζητήματα αυτός ο τρόπος ελέγχου. Την σημερινή εποχή υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι προκειμένου οι εταιρείες να προστατέψουν τα λογισμικά και τα συμφέροντά τους απέναντι στην μη αδειοδοτημένη χρήση, και να μην επιλέγουν τέτοια μεθόδευση αρχικής προώθησης, εν συνεχεία αυτοεκπαίδευσης των χρηστών μέσω της χρήσης των λογισμικών τους και κατόπιν πώλησης των προϊόντων τους με αυτόν τον τρόπο.

Παρακαλώ τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και την Διοικούσα Επιτροπή για εισαγωγή και συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, με αντίστοιχη παρουσία μου, μιας και το ανωτέρω γεγονός αυτές τις ημέρες μπορεί να συμβαίνει στην Πάτρα, αλλά αφορά το σύνολο του τεχνικού κόσμου σε όλη την επικράτεια.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Βασίλειος Ν. Αϊβαλής

Msc. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

RELATED ARTICLES