Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕνδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα ΠΙΝ και Δήμου για τη δόμηση...

Ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα ΠΙΝ και Δήμου για τη δόμηση στους οικισμούς

engineering

Mε τη συμμετοχή Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, εκπροσώπων του ΤΕΕ, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, φορέων και συλλόγων, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα διαβούλευσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κέρκυρας, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου 2016, με θέμα: “Μορφολογικοί κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους, της ΠΕ Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.

Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας Διονύσιος Τσούκας και την εισήγηση – ενημέρωση για την μελέτη που έχει εκπονηθεί, πραγματοποίησαν από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρχιτέκτων μηχανικός, επιβλέπουσα της μελέτης Χίλντα Γούναλη και οι μελετητές Γιώργος Τσεκούρας (πολεοδόμος-χωροτάκτης, μηχανικός περιφερειακής ανάπτυξης), Γιώργος Αντωνίου (αρχιτέκτων, αναστηλωτής) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων, πολεοδόμος).

Η μελέτη περιλαμβάνει δύο στάδια, τα οποία αναλύθηκαν διεξοδικά στην πλέον των τριών ωρών ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε: στο πρώτο στάδιο την έρευνα, συγκέντρωση υλικού και ανάλυση και στο δεύτερο την πρόταση για τους κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για τους οικισμούς έως 2.000 κατοίκους.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές η μελέτη βασίστηκε σε επιτόπιες επισκέψεις και έγινε καταγραφή της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομικής φυσιογνωμίας, των δικτύων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, κατηγοριοποίηση των οικισμών και των ζωνών πέριξ αυτών κλπ. και διαχωρισμό σε τρεις κατηγορίες: τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους μη παραδοσιακούς οικισμούς και τους προς κήρυξη οικισμούς.

Τα αναλυτικά στοιχεία της καταγραφής ως προς το ύφος των αρχιτεκτονικών επιρροών, της κατάστασης των κτιρίων της Κέρκυρας, τα όρια των οικισμών και όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν, ψηφιοποιηθήκαν και αποτελούν πλέον χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον, τόνισαν οι μελετητές.

Ενδεικτικό των πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση – συζήτηση είναι ότι υπάρχουν 47 παραδοσιακοί οικισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Βόρεια Κέρκυρα, έχει καταγραφεί το κοινό θέμα της υπερέκτασης του θεσμοθετημένου ορίου των οικισμών, γεγονός που σημειώνεται πάντως σε όλη την χώρα, και ότι υπάρχουν αξιόλογα παλιά κτίρια, πολλά από τα οποία σε οριακή κατάσταση κι άλλα στα οποία έχουν γίνει άστοχες παρεμβάσεις αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία όχι μόνο των ίδιων των κτιρίων αλλά και των οικισμών. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Κέρκυρα είναι σχετικά καλά διατηρημένη ως προς την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.

Η συλλογή όλων των στοιχείων ψηφιοποιημένη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι τελικοί χάρτες με τα όρια των οικισμών θα αναρτηθούν στο Δήμο Κέρκυρας προς διαβούλευση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Την άποψη ότι πολλές από τις επιφυλάξεις που υπήρξαν απαντήθηκαν, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, τονίζοντας ότι η τρέχουσα δέσμευση του Υπουργείου θα πρέπει να ισχύσει και στο μέλλον. Ο κ. Τρίαντος, από την πλευρά του ΤΕΕ, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες στο σχεδιασμό, να υπάρξει καταγραφή των ορίων των οικισμών της Κέρκυρας με αξιόπιστο τρόπο για να αρθεί η χαλαρή και ανακριβής κατάσταση που επικρατεί σήμερα και να υπάρχουν κατά τόπους ομάδες μηχανικών που θα εισηγηθούν στις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου. Ο κ. Τρίαντος, σε κάθε περίπτωση, ενημέρωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση στη Διοικούσα και θα κατατεθεί η τελική πρόταση του ΤΕΕ Κέρκυρας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κέρκυρας Νίκος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι η μελέτη κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. “Περισσότερο από όλα όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον πολίτη να μην προσβάλλει το περιβάλλον, να το διατηρεί και να το διαφυλάττει”, είπε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αιρετούς των κοινοτήτων, θα καταθέσουν τις απόψεις για τις περιοχές τους και στη συνέχεια η διαμορφωμένη πρόταση θα συζητηθεί στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, και κατάθεση απόψεων ως προς την ελευθερία της αρχιτεκτονικής έκφρασης και την κατοχύρωση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος, την ανάγκη άρσης των αυστηρών περιορισμών για μεγαλύτερα κτίρια, ενώ υπήρξαν και προβληματισμοί για το ποιος θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων δόμησης κλπ.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσιος Τσούκας δήλωσε ότι η ημερίδα έγινε προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση όλων για τη μελέτη του αρμόδιου Υπουργείου ως προς τους κανόνες δόμησης και τα όρια των οικισμών έως 2000 κατοίκους. “Βούληση της Περιφέρειας είναι η θέσπιση κανόνων διαφάνειας προς άρση της πελατειακής κατάστασης που επικρατούσε” είπε, ενημερώνοντας ότι πλέον ο Δήμος Κέρκυρας είναι εκείνος που θα ακολουθήσει διαδικασίες για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

 

corfupost.gr

RELATED ARTICLES