Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΕντάχθηκε στο δίκτυο «100 Ανθεκτικών Πόλεων» του κόσμου η Θεσσαλονίκη

Εντάχθηκε στο δίκτυο «100 Ανθεκτικών Πόλεων» του κόσμου η Θεσσαλονίκη

MYTHESSALONIKIΜε βασικό στόχο την ισχυροποίηση της και την θωράκιση της  απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις εντάχθηκε η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο «100 Ανθεκτικές Πόλεις» (100 Resilient Cities). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller που έχει σκοπό της να βοηθήσει πόλεις ανά τον κόσμο να θωρακιστούν απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Η Θεσσαλονίκη μαζί με την Αθήνα περιέχονται στις επτά ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στη δράση. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα, ήταν μεταξύ των 35 πόλεων που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 330 από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πρώτες  32 πόλεις του Δικτύου αναδείχτηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 επελέγησαν οι επόμενες 35. Ο νέος γύρος συμμετοχών αναμένεται στο τέλος του 2015.

Με αφορμή την πρώτη δράση του προγράμματος «100 Ανθεκτικές Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε πως στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων ανά τον κόσμο που θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, αλλά και να προκύψει αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών».

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια ομάδα δήμων από όλο τον πλανήτη, καθώς μετέχουν πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Παρίσι, η Βοστόνη, η Βαρκελώνη, με διαφορετικά όμως προβλήματα.

«Ο όρος “αστική ανθεκτικότητα” αναφέρεται στη δυνατότητα μιας πόλης να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί παρά τις όποιες χρόνιες πιέσεις και τις όποιες απρόσμενες κρίσεις. Όπου “χρόνιες πιέσεις” βάλτε ανεργία, φτώχεια, απουσία κοινωνικής συνοχής, δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, ρατσισμός, μεταναστευτικό κ.ά. Όπου “απρόσμενες κρίσεις” είναι σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ένα ξαφνικό μεταναστευτικό κύμα» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του «100RC» Σκοτ Ροσενστάιν, (Scott Rosenstein), από την πλευρά του, υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε «μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, λόγω της ηγεσίας της πόλης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της διάθεσης για συνεργασία».

«Τα επεισόδια, τον Δεκέμβρη του 2008, με οδήγησαν να στείλουμε την αίτηση για να συμπεριληφθεί η Θεσσαλονίκη στις ’100 Ανθεκτικές Πόλεις’» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Πρόσθεσε πως «από τότε -για μένα- ξέσπασε ένα κύμα αυτοκαταστροφικό για τον δημόσιο χώρο, τη δημόσια περιουσία και τις αξίες. Ένα κύμα που όλο και μεγαλώνει και πνίγει την πόλη μας. Το πρόγραμμα οφείλει να βάλει ως έναν από τους στόχους του την ανάσχεση αυτής της πορείας, να ξανακερδίσει ο δημόσιος χώρος την αξία του».

Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της ένταξης στο Δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» κατατέθηκε μέσω της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΕ.

Πηγή:localit.gr

RELATED ARTICLES