Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕΠΑ Αττικής: Έρχονται νέες μειώσεις στην τιμή του αερίου

ΕΠΑ Αττικής: Έρχονται νέες μειώσεις στην τιμή του αερίου

epa_attikisΠαρά το σημαντικό ανταγωνισμό αλλά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, το φυσικό αέριο συνέχισε και φέτος να είναι πιο ανταγωνιστικό με εξοικονόμηση που έφτασε κατά μέσο όρο στο 29% φέτος, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρήστος Μπαλάσκας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε η κοστοστρεφής πολιτική της εταιρείας αλλά και το γεγονός ότι ήδη πέρασαν στην κατανάλωση μειώσεις της τάξης του 4 έως 10% από τις αντίστοιχες μειώσεις στις συμβάσεις προμήθειας με τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να μετακυληθούν στην κατανάλωση οι μειώσεις στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου που είναι συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να τιμολογηθούν από τη ΔΕΠΑ τον Απρίλιο και να περάσουν στους οικιακούς καταναλωτές το Μάιο, με τον κ. Μπαλάσκα να μη θέλει να προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση για το όφελος που θα ανακύψει από την ενεργοποίηση της πάγιας φόρμουλας τιμολόγησης που ισχύει για το φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας η Ελλάδα βρίσκεται με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σε μια σχετικά καλή θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τις τελικές τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής από τις εκπτώσεις της ΔΕΠΑ οι τιμές από 75 με 80 λεπτά την κιλοβατώρα έχουν καταλήξει στα 65 με 70 λεπτά.

Παράλληλα, ο κ. Μπαλάσκας αποκάλυψε ότι η ΕΠΑ έχει υποβάλλει αίτημα προς τη ΡΑΕ να εξετάσει την θέσπιση κοινωνικού οικειακού τιμολογίου κατά το πρότυπο της ηλεκτρικής ενέργειας και για το φυσικό αέριο. Η πρόταση που κατατέθηκε πέρυσι προβλέπει περίπου τα ίδια κριτήρια για τους δικαιούχους, όπως αντίστοιχα και το ΚΟΤ στο ρεύμα.

Εκκρεμότητες

Πάντως η πολιτική αλλαγή άφησε πίσω της και μια σειρά εκκρεμότητες με πρώτη την αλλαγή στους κανονισμούς των πολυκατοικιών που ήρε την απαγόρευση για την αλλαγή στις αυτονομίες. Η ρύθμιση περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς αερίου (για το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν βρεθεί κοντά σε συμφωνία) το οποίο όμως δεν ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή. Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκεται και το πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ για την επιδότηση της αλλαγής καυστήρα σε ποσοστό έως 60% με συνολικά 10 εκ, ευρώ. Ειδικότερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση ΚΥΑ που θα αναθέτει στις ΕΠΑ τη διαχείριση των δικαιούχων. Για το πρόγραμμα πάντως οι προθεσμίες τρέχουν (μέχρι τέλος Απριλίου) ενώ μετά ακολουθεί δίμηνη προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών από εγκαταστάτες. Για να τρέξει το πρόγραμμα πάντως θα πρέπει να εκδοθεί η ΚΥΑ.

Απολογισμός

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε ο κ. Μπαλάσκας οι συνολικές καταναλώσεις το 2014 κατέγραψαν μικρή υποχώρηση στα 232 εκ. κυβικά από 240 εκ. κυβικά (μείωση 3,5%) κυρίως εξαιτίας του θερμού χειμώνα καθώς σε επίπεδο συμβολαίων υπήρξε σημαντική αύξηση 41% (από 4452 σε 6271).

Για το επόμενο διάστημα η ΕΠΑ σχεδιάζει να διευρύνει το πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης στο οποίο αναμένεται να προστεθούν και οι αυτόνομες συνδέσεις. Συγκεκριμένα θα δοθεί μέχρι 1200 ευρώ άτοκη χρηματοδότηση για τη μετατροπή αυτόνομης σύνδεσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης της ΕΠΑ Αττικής να ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ.

Επίσης η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε επεκτάσεις του δικτύου (τα τελευταία χρόνια διατίθενται 10 εκ. ευρώ για 25 χλμ επεκτάσεις).

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μπαλάσκα το 2015 οι στόχοι για το 2015 θα συνεχιστεί η στρατηγική διείσδυσης με έμφαση στην ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει: Με θετικό πρόσημο έκλεισε και το 2014 για την ΕΠΑ Αττικής, με την εταιρεία να συνεχίζει να επενδύει στην αύξηση της διείσδυσης του δικτύου φυσικού αερίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, μέσα και από πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των καταναλωτών. Η επιτυχία της στρατηγικής της εταιρείας αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα αυτής, που καταγράφουν συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 157,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων που ανήλθαν στο ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ.

Κάτι περισσότερο από ικανοποιητική ήταν η αύξηση κατά 41% των νέων συνδέσεων που πέτυχε η ΕΠΑ Αττικής το 2014, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία και τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την αντίστοιχη χειμερινή περίοδο. Η παραπάνω αύξηση ήρθε ως αποτέλεσμα τόσο της συνεχούς πτωτικής πορείας των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου όσο και των κινήτρων που παρείχε η ΕΠΑ Αττικής στους καταναλωτές που θέλησαν να στραφούν στο φυσικό αέριο ως μια οικονομική, «καθαρή» και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη θέρμανσή τους. Έτσι, το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και την επιλογή της εταιρείας να επενδύσει στρατηγικά, μέσα από την προώθηση της αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων με το δίκτυο φυσικού αερίου, στη συγκεκριμένη μερίδα καταναλωτών, η οποία επλήγη σημαντικά την τελευταία διετία από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου που οδήγησαν στο φαινόμενο των κλειστών κεντρικών θερμάνσεων.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, που ήρθε ως αποτέλεσμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Αττικής να μετακυλύει στο σύνολό τους τις πάγιες και έκτακτες εκπτώσεις που λαμβάνει από τον προμηθευτή της, το φυσικό αέριο παρέμεινε και το 2014 η μακράν πιο συμφέρουσα και αποδοτική μορφή θέρμανσης. Ακόμη και μετά τη μείωση στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών, η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθε, για την περίοδο Οκτώβριος 2014-Φεβρουάριος 2015, στο 29%.

Η εταιρεία συνεχίζει και στη νέα χρονιά τη στρατηγική επενδύσεων αφού ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών άτοκα. Η συγκεκριμένη δράση αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους €5 εκατομμυρίων από την πλευρά της εταιρείας, ποσό που έρχεται να προστεθεί στο συνολικό ύψος επενδύσεων της ΕΠΑ Αττικής την τελευταία δεκαετία: 317 εκατομμύρια σε υποδομές δικτύων, 14 εκατομμύρια για επιδότηση τελών σύνδεσης, 11 εκατομμύρια για χρηματοδότηση οικιακών εγκαταστάσεων, δημόσιων κτιρίων και νοσοκομείων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής για το 2014 και τους στόχους της για το 2015, ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, ανέφερε: «Η πορεία της ΕΠΑ Αττικής το 2014 δικαιώνει την επιλογή της εταιρείας να προσαρμόζει διαρκώς τη στρατηγική της στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ευρύτερα της αγοράς. Πιστοί στη φιλοσοφία μας, και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να δημιουργούμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους καταναλωτές αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες ενδιαφέροντός μας, επιδιώκοντας την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πελατών μας και μεταδίδοντας στην κοινωνία την κουλτούρα ασφάλειας που διακατέχει τους εργαζομένους μας».

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES