agwgos

Στην περιοχή της Αττικής οι επενδύσεις επέκτασης του δικτύου έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ένα μεγάλο εύρος περιοχών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική που πρόσφατα έχει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη να μην είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Όλα αυτά θα αλλάξουν εάν γίνει δεκτή η πρόταση που κατέθεσε δημόσια η ΕΠΑ Αττικής για να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και του δικτύου.

Συγκεκριμένα εφόσον εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν επενδύσεις ύψους 30 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα η πρόταση της ΕΠΑ είναι στο νέο ΕΣΠΑ να επαναληφθεί η δράση επιδότησης της αλλαγής καυστήρα με ένα συνολικό ποσό 75 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020) που μπορεί να ωφελήσει 135 χιλιάδες νοικοκυριά και να ωθήσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο 49% στην περιοχή της Αττικής.

Είναι απαραίτητη η επιδότηση του τελικού καταναλωτή αλλά και η επιδότηση της επέκτασης του δικτύου θα ξεκλειδώσει τη διείσδυση του καυσίμου και θα κάνει την αγορά πιο ανταγωνιστική ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρήσης του 2015 αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά του φυσικού αερίου ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η τρέχουσα τιμή είναι η χαμηλότερη της τελευταίας 5ετίας και είναι 19% χαμηλότερη σε σχέση με το Μάρτιο του 2015, αλλά και 6% χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχές του έτους. Η εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά μέσο όρο στο 25% ενώ σε απόλυτες τιμές σήμερα το αέριο κοστίζει 5,2 λεπτά η κιλοβατώρα όταν ήταν στα 8 λεπτά το 2012. Στο βιομηχανικό αέριο η πτώση είναι 25% συγκριτικά μέ πέρυσι. Ακολουθούμε κοστοστρεφή πολιτική, ό,τι αγοράζουμε από τη ΔΕΠΑ το περνάμε στην κατανάλωση, σημείωσε σχετικά ο κ. Μπαλάσκας.

Ως προς τα αποτελέσματα του 2015 η ΕΠΑ Αττικής πέτυχε πωλήσεις 270 εκ. κυβικά επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012 (+16% συγκριτικά με το 2014). Ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 169,2 εκατ. ευρώ (157,4 εκατ. το 2014) ενώ η κερδοφορία διπλασιάστηκε από τα 10,3 στα 21,1 εκατ. ευρώ. Τα νέα συμβόλαια ήταν 8264 (31% αύξηση) εξαιτίας κυρίως του προγράμματος επιδότησης. Παράλληλα περίπου 2 εκατ. ευρώ δόθηκα από την εταιρεία για άτοκες χρηματοδοτήσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι παρά το άνοιγμα της αγοράς για τους βιομηχανικούς πελάτες η ΕΠΑ Αττικής κατάφερε να διατηρήσει τον κύριο όγκο των πελατών της και σε σύνολο 55 βιομηχανικών πελατών μόλις 5 έφυγαν (οι 2 από εταιρεία προμηθευτή αερίου).

Για το 2016 εκτός από το αίτημα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ νέες χρηματοδοτήσεις για επιδότηση αλλαγής καυσίμου και για επέκταση του δικτύου, που θα φέρουν αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου η ΕΠΑ σχεδιάζει την καινούρια εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής) και η οποία θα είναι υποχρεωμένη να παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους παίκτες.

Για λόγους διαδικαστικούς η ΕΠΑ έχει ζητήσει η απόσχιση με αποχώρηση της εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στην εμπορία. “Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να διατηρήσουμε τους υφιστάμενους” ανέφερε ο Χ. Μπαλάσκας, που έθεσε ως στόχο για το 2016 τη σύνδεση 10 χιλιάδων νέων νοικοκυριών με το δίκτυο έναντι 14 χιλιάδων το 2015 που έτρεξε και το πρόγραμμα επιδότησης. Σημειώνεται ότι παρά τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια (επί της ουσίας το πρόγραμμα έτρεξε για μόλις δύο μήνες) απορροφήθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ και σε σύνολο 4736 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 3800.

Στα ρυθμιστικά θέματα της αγοράς η ΕΠΑ Αττικής θεωρεί ότι για την ανάπτυξη της αγοράς απαιτείται σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ για να αυξηθεί η διείσδυση είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθεί πρόνοια αφού από μόνη της η εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος.

Επίσης η εταιρεία ζητεί την άρση στρεβλώσεων όπως για παράδειγμα να γίνεται μία δημοπρασία από τη ΔΕΠΑ στην οποία συμμετέχουν και οι προμηθευτές αλλά και οι επιλέγοντες πελάτες, καθώς οι  αντίστοιχες δημοπρασίες αερίου σε άλλες αγορές είναι χωριστές.

Τέλος αν και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση προς την ΕΠΑ για τα σενάρια περί αύξησης του ΕΦΚ στο αέριο, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι εάν αυτό συμβεί τότε εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ η βιομηχανία και λιγότερο οι οικιακοί πελάτες.

 

Πηγή: capital.gr/Του Χάρη Φλουδόπουλου