Επιχειρηματικότητα και καινοτομία συνδυάζουν ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης σε αντίθεση με παλαιότερα που κυριαρχούσε το… όνειρο της εξασφάλισης μιας θέσης στο Δημόσιο. Παράλληλα, το «κυνήγι» απόκτησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών φαίνεται να υποχωρεί υπό το βάρος της ανάγκης για επιβίωση και της οικονομικής αδυναμίας για περαιτέρω υποστήριξη των σπουδών.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) και του Γραφείου Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας, Βασίλη Κουϊκόγλου, και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Βαγγέλη Γρηγορούδη, στο περιθώριο εκδήλωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, με θέμα: «Εμπειρίες φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης από τις Υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης».
Ο κ. Κουϊκόγλου σημείωσε σχετικά ότι έπειτα από το «πάγωμα» των προσλήψεων και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι περισσότεροι απόφοιτοι προσανατολίζονται στην επιχειρηματικότητα, είτε προωθώντας κάποια δική τους πρωτότυπη ιδέα είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες του μηχανικού μέσα από ένα δικό τους γραφείο ή ως εργαζόμενοι σε κάποια εταιρεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι τόσο έντονη η επιδίωξη για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές καθώς κυριαρχεί η αγωνία της επιβίωσης.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Γρηγορούδης ανέφερε σχετικά ότι η «στροφή» στον ιδιωτικό τομέα πέρα από αναγκαιότητα των καιρών αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα. «Εκτός όμως από αυτή τη στροφή που υπάρχει στο επιχειρείν η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης προσπαθεί να καλλιεργήσει την προώθηση της καινοτομίας και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε ένα φυτώριο ιδεών χρηματοδοτώντας ιδέες φοιτητών που προέκυψαν μετά από αξιολόγηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα τελευταία 4 χρόνια να ολοκληρώσουμε 12 πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες», σχολίασε ο κ. Γρηγορούδης.
Τόνισε δε ότι ναι μεν η έλλειψη κεφαλαίων και ο “βραχνάς” της γραφειοκρατίας αποτελούν δύο σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στην Ελλάδα, όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο «είναι η έλλειψη πίστης και τόλμης στο να κάνει κανείς το βήμα προς το επιχειρείν».
Πηγή: haniotikanea.gr