Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ επικινδυνότητα των κατολισθήσεων και μέθοδοι πρόληψης και αποτροπής – Ημερίδα στο...

Η επικινδυνότητα των κατολισθήσεων και μέθοδοι πρόληψης και αποτροπής – Ημερίδα στο πλαίσιο του Έργου LANDSLIDE

katolis

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συνδιοργανώνουν ημερίδα σχετικά με την Εκτίμηση της Επικινδυνότητας των Κατολισθήσεων και τις Μεθόδους Πρόληψης και Αποτροπής Καταστροφών.

Η ημερίδα θα διοργανωθεί στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής, Πάτρα) την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στις 11 π.μ. με την συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων της Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με κατολισθήσεις και εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου και των αρμόδιων φορέων.

Οι φορείς αυτοί (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών) είναι μεταξύ των εταίρων Ευρωπαϊκού Έργου «Landslide» (Μοντέλο εκτίμησης επικινδυνότητας κατολισθήσεων για πρόληψη και αποτροπή καταστροφών) και η εφαρμογή του υλοποιείται στην πολύ γνωστή κατολίσθηση της «Παναγοπούλας».

Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν νέα εργαλεία που εμπεριέχουν στην λειτουργία τους τις νέες επικρατούσες συνθήκες, αξιολογώντας και προβλέποντας κινδύνους κατολισθήσεων, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την ακριβή χαρτογράφηση και αξιολόγηση της επικινδυνότητας και για την αξιόπιστη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων μείωσής της.

Στο έργο «LANDSLIDE» μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί ένα μοντέλο «πρόβλεψης» κατολισθήσεων, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά και μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ενσωματώνοντας προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η εφαρμογή του υλοποιείται στην πολύ γνωστή κατολίσθηση της «Παναγοπούλας» εξαιτίας της κρισιμότητάς της για τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές αλλά και του σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Το μοντέλο θα  είναι εφαρμόσιμο και για άλλες περιοχές που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και θα είναι διαθέσιμο μετά την λήξη του έργου στο τέλος του 2016.

Πέραν των ωφελειών στο επίπεδο του σχεδιασμού αποτελεσματικών και αποδοτικών δράσεων πολιτικής προστασίας, το έργο αναμένεται να συνεισφέρει στην ενσωμάτωση των εννοιών πρόληψης και διαχείρισης επικινδυνότητας καθώς και στις διαδικασίες σχεδιασμού αναπτυξιακών δια-τομεακών πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης από τις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πέραν της ημερίδας της 21ης Ιουνίου, θα ακολουθήσει μία ακόμα στις αρχές του φθινοπώρου ως προπομπός του τελικού διεθνούς συνεδρίου του έργου Landslide τον Οκτώβριο του 2016 στην Πάτρα, το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνδιοργανώσει με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στόχος της σειράς αυτής των εκδηλώσεων αποτελεί η βελτιστοποίηση των Περιφερειακών και Τοπικών Πολιτικών σε σχέση με τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, η αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών εργαλείων και η δημιουργία κουλτούρας πολιτικής προστασίας στους κοινωνικούς εταίρους και το ευρύ κοινό.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας

10:45 – 11:00 Προσέλευση – Εγγραφή

11:00 – 11:10 Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί

– Δρ. Γεώργιος Δρακάτος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με θέμα «Το έργο LANDSLIDE και οι δράσεις του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»,

– Ευάγγελος Κατσαρός, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με θέμα «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εκπαίδευσης για την πρόληψη των κατολισθήσεων»,

– Νικόλαος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα «Διαχρονική εξέλιξη της κατολίσθησης στην Παναγοπούλα»,

12:30- 13:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας.

RELATED ARTICLES