Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΕπίσπευση δασικών χαρτών, Κτηματολογίου

Επίσπευση δασικών χαρτών, Κτηματολογίου

aerofΣτην επανεξέταση όλων των διαγωνισμών για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε χθες στις προγραμματικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, τους επόμενους μήνες θα δοθεί έμφαση στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των χωματερών λόγω των εκκρεμών ευρω-προστίμων. Ομως θα επανεξεταστούν συνολικά οι πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων, με μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και τη διαλογή στην πηγή.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου θα είναι η επίσπευση του εθνικού κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, η ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων περιοχών και η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού. Μάλιστα, ειδικά για τις καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, την αξία των οποίων υπολόγισε το ΤΑΙΠΕΔ σε 150 δισ. ευρώ, ο κ. Τσιρώνης εξήγγειλε τη δυνατότητα εξαγοράς τους,καθώς «μπορούν να αποτελέσουν πηγή πολλαπλάσιων εσόδων».

Το υπουργείο θα ζητήσει την επαναφορά του συντονισμού για την καταστολή δασικών πυρκαγιών στη δασική υπηρεσία. Ενώ, όπως αναμενόταν, θα ακυρώσει τα (ούτως ή άλλως «παγωμένα» εδώ και χρόνια) σχέδια εκτροπής των ποταμών Αχελώου και Αώου. Οσον αφορά τη νομοθεσία, «θα ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι», ενώ «θα καταργηθεί η κατίσχυση των ιδιωτικών σχεδίων έναντι του θεσμοθετημένοι σχεδιασμού ή των θεσμοθετημένων όρων προστασίας περιβάλλοντος ή μνημείων». Τέλος, θα θεσπιστεί η Σύμβαση για το Τοπίο: «Εχετε συνειδητοποιήσει την υποβάθμιση του τοπίου στους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη;» ανέφερε.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός». Οπως ανέφερε, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεταλλείου «είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεφάρμοστες και στη χειρότερη εκθέσεις ιδεών», ενώ οι περιορισμοί «απαλείφθηκαν με φωτογραφικές ρυθμίσεις».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

Πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES