Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΕπιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες σε νέες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

Επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες σε νέες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

engineering

Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι προτάσεις του σχεδίου νόμου έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν βιώσιμο το ασφαλιστικό, καθώς πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός επαγγέλματος ή και στη μετανάστευση. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, οι φορείς των ανωτέρω κλάδων λένε ότι στην ουσία επιχειρείται η φτωχοποίησή τους και η δήμευση της περιουσίας και του κόπου τους, με ταυτόχρονη ενίσχυση των «γκρίζων ζωνών» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών, καλώντας παράλληλα σε καθολική συμμετοχή στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 21/1/2016 στις 11.30, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια.

Επίσης οι φορείς ζήτησαν τη συμμετοχή τους στις συζητήσεις της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/ εμπειρογνωμόνων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για την Τετάρτη οι επιστημονικοί φορείς έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό στα γραφεία του ΤΕΕ.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, την Παρασκευή στις 11.00 στο αμφιθέατρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους από τους αγρότες, τα επιμελητήρια, τους βενζινοπώλες, τους οδηγούς ταξί, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, αλλά και την Ένωση Συντακτών.

«Βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, είναι απλώς για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Και συμπλήρωσε: «Αν αθροίσουμε στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει ο καθένας στον κλάδο του, τις ασφαλιστικές εισφορές, που για τους περισσότερους φορείς φτάνει στο 38,5%, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε από το εισόδημά μας ένα ποσοστό που φτάνει από το 90% έως και 130%-140%»

Απ’ την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι η θέση του σωματείου είναι ότι το νομοσχέδιο θέλει να καλύψει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύριο που είναι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να λέγεται φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι ασφαλιστικό, κάνοντας παράλληλα λόγο για υψηλότατα ποσοστά μετανάστευσης στις τάξεις των γιατρών της χώρας.

«Ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω, ακόμη και μηδέν, από την πρώτη μέρα της εγγραφής του στον οικείο σύλλογο, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές», ανέφερε ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, αναλύοντας τις αδικίες που προκύπτουν με τις σημερινές προτάσεις. Χωρίς μάλιστα, όπως είπε, να υπολογίζονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, η προκαταβολή φόρου, αλλά και πάγιες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκιο, έξοδα γραφείου ή ΕΝΦΙΑ κ.λπ. , ενώ ένας νέος δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει τις 14.000. «Η μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρής.

«Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, μιλάμε για ένα κεφαλικό φόρο που συνδέει άμεσα το εισόδημα, και μόνο το εισόδημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κώλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την άμεση αντίδραση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησε και ο Θανάσης Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι υπήρξε παντελής έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν διασφαλίζεται πλέον από πουθενά», τόνισε, προτείνοντας ταυτόχρονα τη ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, σε πρώτη φάση και έναν ευρύ διάλογο σε δεύτερη για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Για άμεση κατάρρευση του συστήματος έκανε λόγο η Αθηνά Τραχήλη από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Όπως είπε, αν και χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα του ΕΤΑΑ από το PSI, το ταμείο άντεξε, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο και να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι επιστήμονες, ενώ ζήτησε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι στη χώρα.

«Οι γραβάτες εξεγέρθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας. Όπως είπε, ο μέσος όρος εισοδήματος το 2011 για τους συμβολαιογράφους ήταν 70.000, ενώ σήμερα έχει φθάσει τις 25.000, εκ των οποίων για το 2016 οι 9.200 θα είναι ασφαλιστικές εισφορές. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δική μας η ζημιά, σημαίνει ζημιά για τον Έλληνα πολίτη», ο οποίος, όπως είπε, πλέον δεν υπογράφει ούτε μία αποδοχή κληρονομιάς.

Η Φιλένια Σιδέρη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ανέφερε με τη σειρά της ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό και η άγρια φορολόγηση θα οδηγήσει σε απελπισία και θα καταστήσει το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου ασύμφορο», συμπληρώνοντας ότι «τιμωρεί τον συνεπή φορολογούμενο, με δήμευση του κόπου και της περιουσίας του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ, άρα και αύξηση του χρέους, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων αναγκών για τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Κατόρθωσε η κυβέρνηση να ενώσει όλους τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο Γιάννης Μαρμαράς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. «Ήδη υπήρχε δυσκολία καταβολής των εισφορών. Το νομοσχέδιο θα σαρώσει όλη την αγορά. Θα οδηγηθούμε σε μία υπαλληλοποίηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

 

Πηγή:makthes.gr

RELATED ARTICLES