Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαEπιστημονικοί φορείς: Θα προσφύγουν κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αν αυτό ψηφιστεί

Eπιστημονικοί φορείς: Θα προσφύγουν κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αν αυτό ψηφιστεί

19symbolaiaΖήτησαν απόσυρση και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για φθηνό λαϊκισμό

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ζήτησαν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση των 26 φορέων στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ με θέμα «Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό: Μεταρρύθμιση ή μία ακόμη υφεσιακή αστοχία».

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού με τους επιστημονικούς φορείς, οι ομιλητές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για φθηνούς λαϊκισμούς και παρεμβάσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα. Επέμειναν στις θέσεις τους για το ασφαλιστικό και προειδοποίησαν με προσφυγή σε κάθε αρμόδιο όργανο, είτε στο ΣτΕ, είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν αυτό ψηφιστεί και αποτελέσει νόμο του κράτους.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι χειρότερο από αυτό της Ε. Ε. και της τρόικας και δύο και τρεις φορές υποστήριξε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ταμείου Νομικών Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας με τους φορείς. Ο κ. Βερβεσός κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προσπάθεια, με φθηνούς λαϊκισμούς και παρεμβάσεις εμβαλωματικού τύπου. «Εμείς θέλουμε ουσιαστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που απαιτεί μία μακροπρόθεσμη μακροχρόνια βιώσιμη δίκαιη λύση» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, το ζήτημα δεν λύνεται με το να μαζέψουμε κατά 3% τις κλίμακες στους μικρούς και μεσαίους μηχανικούς, γιατρούς δικηγόρους.

Οπως είπε, χρειάζεται ρεαλιστική αντιμετώπιση, αναλογιστικές μελέτης, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να δώσει. Ο κ. Βερβεσός ισχυρίστηκε ότι το ταμείο των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων έχει υγιές αποθεματικό γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, πέραν από τα ακίνητα, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να επίσης να βάλει χέρι αλλά και να φτιάξει δυσθεώρητες εισφορές, ώστε να καλύψει τα κενά της κοινωνικής ασφάλισης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του νέου επιστήμονα δεν λύνεται στις 20.000 και 30.000 ευρώ.

«Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν. Δεν είναι μόνο οι εισφορές, αλλά και η δυσβάσταχτη φορολογία. Ισοπεδώνουμε τη μεσαία τάξη στο πλαίσιο συγκεκριμένων κομματικών και μάλιστα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχουν ορίζοντα 2ετίας» συμπλήρωσε.

Η αλλαγή στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο για παραμονή εντός του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ οι συντάξεις του αμέσως επόμενου διαστήματος θα είναι μειωμένες σε ποσοστό άνω του 40%, είπε για το σχέδιο νόμο ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διονύσης Ρίζος. Επόμενη πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση, σημείωσε, είναι το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο επιχειρεί οιονεί να δημεύσει. Ο κ. Ρίζος έκανε λόγο για εξαΰλωση του εισοδήματος των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς καμία ανταπόδοση.

Ερωτηθείς για το εάν θα προσφύγουν οι επιστημονικοί φορείς κατά του ασφαλιστικού, ο κ. Ρίζος είπε ότι εφόσον ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, θα προχωρήσουν στην προσβολή του με κάθε νόμιμο μέσο και προσφυγή και στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού αυτό έχει σαφή αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ.

Ο οικονομικός επόπτης του περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Χρηστάκης από την πλευρά του, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό καθώς θα οδηγήσει στην αύξησης της ανεργίας και την εισφοροδιαφυγή. Ο ίδιος παρουσίασε τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Με βαριά ασθενή για τον οποίο συνιστούν μετάγγιση αίματος και αφαίμαξη παρομοίασε το ασφαλιστικό στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης θέτοντας σειρά από ζητήματα, που απάντησε η εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β. είπε ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα αποτελεί μνημονιακή δέσμευση όμως επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά αποτελούν αυθαιρεσία. Επανέλαβε το ζήτημα της εισπραξιμότητας, καθώς οι μισοί περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των νομικών αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έθεσε ζήτημα προχειρότητας.

 

Πηγή: taxydromos.gr

RELATED ARTICLES