Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΕπιτέλους, Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Επιτέλους, Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

πλευρωναΠριν γίνει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, πολλοί ιδιοκτήτες, όταν δεν υπήρχαν ζώνες προστασίας σε κάποιες περιοχές δεν γνώριζαν τα όρια της περιουσίας τους που σκόνταφτε σε αρχαιολογικές εκτάσεις. Ο γολγοθάς άρχιζε όταν ήθελαν να οικοδομήσουν μια έκταση ή να την πουλήσουν. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις ιδιοκτητών που γνώριζαν «το μπλέξιμο με την Αρχαιολογία», αλλά λειτουργούσαν εκ του πονηρού. Και όταν έφταναν οι υποθέσεις στο ΚΑΣ, την τελευταία στιγμή αποκαλύπτονταν στοιχεία του οικοπέδου, τα οποία συχνά δεν γνώριζε ούτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αλλοτε πάλι η ίδια γινόταν άδικη με τους ιδιοκτήτες.

Από δω και μπρος, για κάθε κομμάτι γης υπάρχει καταγεγραμμένο το παρελθόν του μέσω του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Και οι ιδιοκτήτες με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούν να δουν τι βαραίνει την περιουσία τους. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όσο και η διαδικτυακή πύλη «Γαία» που θα ολοκληρωθούν ώς το τέλος του χρόνου, θα εξυπηρετούν τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που μπλέκονταν επί χρόνια σε γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και τους πολίτες. Ειδικά αυτοί θα μπορούν να πληροφορούνται κάθε λεπτομέρεια για τη γη τους, αν σκοπεύουν να την απαλλοτριώσουν, για τη σχέση της ιδιοκτησίας τους με παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων. Συγχρόνως το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ονομάζεται πια, θα γνωρίζει με ακρίβεια τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τους ιστορικούς τόπους μιας περιοχής και το καθεστώς προστασίας τους.

Σ’ αυτές τις πληροφορίες θα έχουν πρόσβαση μόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες, προσφέροντας δεδομένα για 7.500 δημόσια ακίνητα, 25.000 και πλέον κηρυγμένους χώρους και μνημεία. Στη σημασία αυτών των προγραμμάτων του αρχαιολογικού κτηματολογίου εστίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ενα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας που ξεκίνησε το 2011 και θα είναι πολύτιμο εργαλείο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους πολίτες, που θα γνωρίζουν αν η γη τους είναι «καθαρή» ή μπλέκεται στα γρανάζια της αρχαιολογίας. Στο παρελθόν υπήρχαν εγκλωβισμένα ακίνητα ακόμη και για 20 χρόνια.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES