Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΜε επιτυχία η κομποστοποίηση σε Αθήνα και Κηφισιά

Με επιτυχία η κομποστοποίηση σε Αθήνα και Κηφισιά

kompostopoiisiΜε ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα στους δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς για την διαχείριση των οργανικών σκουπιδιών και των υπολειμμάτων τροφίμων. Εδώ και αρκετούς μήνες στις περιοχές Κυπριάδου και Γκάζι στην Αθήνα και στις περιοχές Ν. Ερυθραία, Κεφαλάρι, Καστρί, Κάτω και Nέα Κηφισιά και στο Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς έχει αναπτυχθεί μεγάλο δίκτυο καφέ κάδων διαφόρων μεγεθών, όπου πολίτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τα παραγόμενα βιοαπόβλητα. 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στην Αθήνα περισσότερα από 250.000 κιλά βιοαποβλήτων έχουν μεταφερθεί σε ειδική μονάδα στον ΧΥΤΑ Φυλής και παράγεται λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας. 

Οι ποσότητες συλλέγονται και μεταφέρονται σε τακτική βάση στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. όπου υφίστανται επεξεργασία σε ξεχωριστή γραμμή κομποστοποίησης, με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας. 
Το έργο ATHENS BIOWASTE (www.biowaste.gr) πραγματοποιείται με τη συνεργασία των δύο προαναφερόμενων Δήμων με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α., το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία ΕΠΤΑ ΑΕ-Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Χρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE + της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. 
Στους στόχους του προγράμματος είναι να προσδιορισθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), ενώ θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ για διαφορετικές συνθέσεις και μεθόδους συλλογής των βιοαποβλήτων.

Πηγή: http://www.skai.gr/

RELATED ARTICLES