Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΈρχεται νέο πλαίσιο για συνεταιρισμούς στις ΑΠΕ

Έρχεται νέο πλαίσιο για συνεταιρισμούς στις ΑΠΕ

APE

Τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για συνεργατικά σχήματα στον τομέα της ενέργειας προετοιμάζει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Ο κ. Βερροιόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή, δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε και θα ενισχύουμε τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς τόσο με τον νέο αναπτυξιακό νόμο όσο και με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει, θα δίνει δυνατότητες, θα έχει πρόνοιες για το πώς αυτοί θα εντάσσονται καλύτερα στο σύστημα».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο. «Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις που κάνουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να πάνε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν πολλές μορφές συνεταιρισμών. Θέλουμε να στήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν πολίτες, δήμοι κ.ά. με μία ψήφο, κατά τα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα, και να πριμοδοτήσουμε ώστε οι συνεταιρισμοί αυτοί να παίρνουν άδειες, ενδεχομένως και καλύτερη ταρίφα», επεσήμανε ο κ. Βερροιόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για υβριδικά συστήματα παραγωγής από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, φορείς της Τήλου, της Σίφνου κ.ά. «Θέλουμε να τους πριμοδοτήσουμε και να τους προστατεύουμε γιατί είναι πολλά τα νομικά εμπόδια ενός συνεταιρισμού – επειδή είχαν γίνει τα έκτροπα του παρελθόντος με τους άλλους συνεταιρισμούς» τόνισε.

 

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES