Την εκκίνηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται στο εξής από ιδιώτες μηχανικούς τα δελτία προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων της χώρας, με στόχο την ακτινογραφία, κατά προτεραιότητα, του κρίσιμου κτιριακού δυναμικού – σχολεία, νοσοκομεία – ανακοινώνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.
Με τη χρηματοδότηση για το εν λόγω έργο, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, να είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα επόμενα βήματα αφορούν πρόσκληση από τα κατά τόπους παραρτήματα του ΤΕΕ σε παραπάνω από 2.500 ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα αμείβονται από 1.000 ως 1.500 ευρώ ανά κτίριο και οι οποίοι θα λάβουν μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία τον Δεκέμβριο.
«Επιτέλους, θα έχουμε μια εικόνα πολύ ακριβή η οποία θα μας υποδείξει και τα περαιτέρω βήματα. Ουσιαστικά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της χώρας»
Ζητούμενο είναι η πρώτη φάση των ελέγχων να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 14 μήνες εξαντλώντας το συγκεκριμένο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης με την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελέγχων σε κτίρια που, σε δεύτερο χρόνο, θα αφορούν και δημόσιες υποδομές, μουσεία, δημοτικούς χώρους, θέατρα, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικές υπηρεσίες κ.ά.
Ζητούμενο είναι η πρώτη φάση των ελέγχων να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 14 μήνες
Από το 2002
«Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα διεξάγεται υποχρεωτικός έλεγχος κτιρίων σε τέτοιο επίπεδο και με αυτήν την ακρίβεια και την πληρότητα. Γιατί, ναι μεν ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είχε θεσμοθετηθεί από το 2002, αλλά έως το 2022 τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Επιτέλους, θα έχουμε μια εικόνα πολύ ακριβή η οποία θα μας υποδείξει και τα περαιτέρω βήματα.Ουσιαστικά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της χώρας» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ – του φορέα που θα έχει και την εποπτεία των ελέγχων έως το πέρας του έργου.
Οπως αναφέρει ο ίδιος, για το «στήσιμο» της πλατφόρμας εργάστηκε ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Αναστάσιος Σέξτος με την ομάδα του και την ομάδα του ΟΑΣΠ: «Πρόκειται για μια πλατφόρμα «έξυπνη» που κυριολεκτικά δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Ο Σέξτος και τα παιδιά του ΕΜΠ και του ΟΑΣΠ έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Δημιούργησαν ένα εργαλείο με δυνατότητες τεράστιες».
Δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα θα έχουν οι μηχανικοί για τις καταχωρίσεις των δελτίων αλλά και οι φορείς στους οποίους ανήκουν τα κτίρια που ελέγχονται, για παράδειγμα ένας δήμος όσον αφορά τα σχολεία του.
Μέσα από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στην εν λόγω πλατφόρμα, ουσιαστικά, από το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκεται ένα καθολικό «τσεκάπ» σε κτίρια σημαντικά – ο οποίος έως τώρα δεν είχε γίνει ολοκληρωμένα και συστηματικά ποτέ – με απώτερο σκοπό, πρώτον, την ανίχνευση αδυναμιών για την παραπομπή σε δευτεροβάθμιο έλεγχο (ο οποίος θα οδηγήσει την πολιτεία είτε στην ενίσχυση είτε ακόμα και στην κατεδάφιση μιας υποδομής που θα κριθεί ακατάλληλη) και, δεύτερον, την αποτύπωση της σεισμικής διακινδύνευσης κτιρίων ανά την επικράτεια.
Παράλληλα, ως εξίσου σημαντική αξιολογείται και η συγκέντρωση δεδομένων για τα κτίρια της χώρας, μέσα από την οποία ο κρατικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει, ανά πάσα στιγμή, σαφή εικόνα για πιθανές πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να αναλάβει μελλοντικά.