Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΕξοικονομώ κατ” Οίκον: τι θα γίνει με τις παλιές αιτήσεις και το...

Εξοικονομώ κατ” Οίκον: τι θα γίνει με τις παλιές αιτήσεις και το νέο πρόγραμμα

εξοικονομησηΕρώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη, αντίστοιχα, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με θέμα “τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα οι οποίες εγκρίθηκαν, αλλά δεν δανειοδοτήθηκαν.

Καταγγέλλουν ανικανότητα

«Εάν υπάρχουν δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν επ’ ακριβώς τη σημερινή Κυβέρνηση, αυτές είναι, ανικανότητα και αστοχία. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ακατανόητη στασιμότητα που υπάρχει από το 2015 στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον! Ένα πρόγραμμα που επί Κυβερνήσεως ΝΔ και παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις, είχε δώσει ανάσα σε έναν κλάδο που η κρίση έπληξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτόν της οικοδομής. Η πρώτη εξήγησή τους ήταν ότι έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013 και δεν προλάβαιναν, μα και τώρα, ένα χρόνο μετά την έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν γίνεται καμία προσπάθεια σχεδιασμού και ενεργοποίησης νέου προγράμματος. Η πλήρης αδράνεια. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει χάσει κάθε σημείο επαφής με την πραγματικότητα», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αποτέλεσε ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιόδου 2007-2013 που λειτούργησαν με θετικό πρόσημο για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών να είναι μεγάλο. Ωστόσο εντός του 2015 – του έτους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -το πρόγραμμα σημείωσε καμπή και στασιμότητα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας προς το τέλος του 2015 να σημειώνουν πως «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».

Παράλληλα, ευρισκόμενοι πλέον ένα χρόνο μετά την επιτυχή έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΕΕ, θα μπορούσε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας ένα νέο Πρόγραμμα για την ικανοποίηση της σχετικής ζήτησης. Αντί αυτού παρατηρείται μια πλήρης αδράνεια της Κυβέρνησης.

Η αδράνεια όμως αυτή ατυχώς δεν περιορίζεται στο 2015 και την έναρξη του 2016: Επιβαρύνει σημαντικά και εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ως εκ τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

α. Ποιος ο χρονικός προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της μελέτης – αναθεώρησης του Κ.Εν.Α.Κ. για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και προϋπόθεσης για να ξεκλειδώσουν τα σχετικά κονδύλια;

β. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος Εξοκονομώ κατ΄Οίκον και ποια τα συμπεράσματα της ex-ante αξιολόγησης του σχετικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την περίοδο 2007-2013 ;

γ. Υπάρχει σχεδιασμός «έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση αυτού του χρονικού χάσματος για την αναθεώρηση του Κ.Εν.Α.Κ. μεταξύ των δύο Υπουργείων;»

Υποσχέσεις

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο για το νέο «Εξοικονομώ» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και ότι ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εκτός από τη δανειοδότηση νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, το οποίο, όπως είπε, θα τρέξει μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου.

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES