Στο εξωτερικό εργάζεται μέχρι και το 50% αποφοίτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε εταιρείες από τον ευρύ κλάδο της πληροφορίας και της υψηλής τεχνολογίας.
Στον Βόλο διεξάγεται το 14ο Συνέδριο Φοιτητών Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου πέρα από τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες παρουσιάζονται και οι σημερινές συνθήκες και τάσεις στην αγορά εργασίας. Και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αφού τόσο οι καθηγητές και απόφοιτοι του τμήματος, όσο και εκπρόσωποι του βιομηχανικού κλάδου μετέφεραν την εικόνα της άμεσης εργασιακής απορρόφησης για τους καταρτισμένους ηλεκτρολόγους.
Η ζήτηση υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο βέβαια και στο εξωτερικό με τις αποδοχές να είναι πολύ καλές.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000, αλλά πολύ σύντομα οι απόφοιτοί του έγιναν ανάρπαστοι αρχικά στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης πολλοί αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, όπου γρήγορα έγιναν ευπρόσδεκτοι σε μεγάλες εταιρείες.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Γιώργος Σταμούλης ανέφερε πως «η απορρόφηση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Βόλου κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα έλεγα ότι η ανεργία βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Έχουμε κάποια δομή που ενημερώνεται για την πορεία των αποφοίτων μας, ενώ επειδή το Τμήμα είναι σχετικά καινούργιο, καθώς άρχισε τη λειτουργία του το 2000, διατηρούμε ακόμη προσωπική επαφή με τους αποφοίτους μας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξή τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έως το 50% των αποφοίτων εργάζεται στο εξωτερικό, εκ των οποίων ένα 40% είναι στην Ευρώπη και ένα 10% στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η προσωπική εκτίμηση. Σχεδόν όλοι εργάζονται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ανάπτυξης λογισμικού και υλικού για διάφορες εφαρμογές, όπως στα αναλογικά ψηφιακά κυκλώματα. Γενικότερα προσφέρουν για την εξέλιξη διαφόρων κλάδων, όπως στις τηλεπικοινωνίες, την ανάπτυξη δεδομένων. Βέβαια επειδή οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να εξελίσσουν συνεχώς τη γνώση και την εμπειρία τους».
Ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως μετά το 2000 υπήρξε μια μεγάλη επιτάχυνση στην ψηφιακή εποχή και αυτό θα συνεχιστεί. Επίσης ένα 10% από αυτούς που εργάζονται δραστηριοποιούνται ως ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια.
Ερωτηθείς για τις αποδοχές ο κ. Σταμούλης επισήμανε πως «για την Ελλάδα οι καθαρές αποδοχές των αποφοίτων μας κυμαίνονται αρχικά πάνω από τα 1.000 ευρώ ως καθαρές αποδοχές, ενώ στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες. Επίσης λίγοι έχουν ανοίξει και μια δική τους εταιρεία».
Οι νέες τάσεις
Ο τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ηλεκτρολόγων φοιτητών στον Βόλο Ευάγγελος Μπαλαμώτης επισήμανε την πολύ καλή εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών προσθέτοντας πως υπάρχουν και αρκετοί που εργάζονται στο εξωτερικό. Μάλιστα μετά την πανδημία έχει αναδειχτεί και μια νέα τάση, σύμφωνα με την οποία κάποιος εργάζεται σε μια εταιρεία τεχνολογίας, αλλά μπορεί να μετακινείται από χώρα σε χώρα για να ζει, καθώς η παροχή των υπηρεσιών του γίνεται συνήθως εξ αποστάσεως μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου.
Και πρόσθεσε πως «επίσης και στην Ελλάδα οι εταιρείες ψάχνουν να βρουν ηλεκτρολόγους μηχανικούς, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ο κλάδος μας δεν έχει κορεστεί και νέες ανάγκες προκύπτουν, τώρα για παράδειγμα ζούμε την εξέλιξη στον κλάδο και της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και της ενέργειας».
Από την πλευρά του ο τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Νίκος Χατζηβαγγέλης που κατάγεται από τα Κάτω Λεχώνια ανέφερε πως «το μέλλον για τον κλάδο μας είναι ελπιδοφόρο. Είμαστε ουσιαστικά οι μηχανικοί του μέλλοντος. Οι προοπτικές για την επαγγελματική μας αποκατάσταση είναι πολύ καλές και όσοι αποφοιτούν από το τμήμα, βρίσκουν αμέσως δουλειά. Αυτό μας το λένε και οι καθηγητές μας. Προσωπικά θα ήθελα να βρω εργασία στην Ελλάδα, καθώς και εδώ υπάρχει ζήτηση».