Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΈξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ από το 2015 - Που θα εγκατασταθούν

Έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ από το 2015 – Που θα εγκατασταθούν

1DEHΟι έξυπνοι μετρητές που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές μέσα από το κινητό τους, ή τον φορητό τους υπολογιστή για το ρεύμα που καταναλώνουν έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλαιά ρολόγια της ΔΕΗ.

Οι νέοι μετρητές θα τοποθετηθούν πιλοτικά σε περίπου 200.000 κατοικίες και καταστήματα. Σε πρώτη φάση οι οθόνες θα εγκατασταθούν σε 30.000 κατοικίες.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ορίστηκε η 22α Σεπτεμβρίου 2014 και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε η αντικατάσταση των πρώτων παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ με τα νέα ψηφιακά θα αρχίσει μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο του έργου προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν 60.000 έξυπνοι μετρητές στο Νομό Ξάνθης80.000 στο Νομό Λέσβου20.000 στο Νομό Λευκάδας7.000 στη Αττική και 3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.
 
Προαιρετικά θα εγκατασταθούν επίσης 17.000 στη Σαντορίνη3.000 στην Κύθνο, και 10.000 στη Μήλο.
 
Οι περιοχές αυτές δεν επελέγησαν τυχαία. Αφορούν αστικές, ημιαστικέςκαι αγροτικές περιοχές, καθώς και νησιά, προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία από τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής επικράτειας.

Με τους έξυπνους μετρητές, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται με μηνύματα στο κινητό τους για το ρεύμα που έχουν ξοδέψει, καθώς και για τις προγραμματισμένες διακοπές.

Αν συνδεθούν μέσω του κινητού τους στο Internet ή αν διαθέτουν tablet τότε θα έχουν πρόσβαση και σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης, προκειμένου να συγκρίνουν τις καταναλώσεις που έκαναν τον ένα μήνα με τον προηγούμενο.

Αν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους, θα βλέπουν τα δεδομένα αυτά σε μια μικρή οθόνη στο εσωτερικό τους σπιτιού τους που θα είναι συνδεδεμένη με το μετρητή.

Πηγή: econews.gr

RELATED ARTICLES