Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕυοίωνο μέλλον για μηχανικούς – Οι προοπτικές εργασίας σε εκδήλωση του ΤΕΕ

Ευοίωνο μέλλον για μηχανικούς – Οι προοπτικές εργασίας σε εκδήλωση του ΤΕΕ

Θετικές προδιαγράφονται οι επαγγελματικές προοπτικές για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τους πολιτικούς μηχανικούς και τους μηχανολόγους μηχανικούς, ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους αρχιτέκτονες μηχανικούς, όπως τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η εκδήλωση με θέμα «Μηχανικοί και Ανάπτυξη – Επαγγελματικά Δικαιώματα και Προοπτικές», διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και είχε ως στόχο την ενημέρωση των νέων μηχανικών και των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στον κλάδο.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ.:Άσπα Γοσποδίνη, καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Θ. Χρήστος Γ. Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ., Σπύρος Καραμάνος, καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ., Φώτιος Πλέσσας, καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Π.Θ. Δημήτρης Ψυχογυιός, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Θ., Άρης Θεοδώρου, founder & CEO. SDENG, Engineering Bureau, Παναγιώτης Στέκας, φοιτητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα.
Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στον νέο ρόλο του μηχανικού σε μια εποχή ψηφιακή και παγκοσμιοποιημένη. «Η τεχνολογία έχει διεισδύσει στη δουλειά του μηχανικού και είναι ένα μέσο, ώστε η εργασία του να ταξιδέψει σε όλο τον νέο κόσμο. Οι νέοι μηχανικοί δεν έχουν να φοβηθούν ότι βρίσκονται σε μια επαρχιακή πόλη στην άκρη της Ευρώπης. Μάλιστα εμείς θέλουμε να αντιστρέψουμε την τάση να φεύγουν οι νέοι μηχανικοί για εργασία στη Δυτική Ευρώπη και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον εταιρειών να προσλάβουν νέους μηχανικούς ή να συνεργαστούν με τις ελληνικές εταιρείες μηχανικών. Οι Έλληνες μηχανικοί μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες και να παρέχουν υπηρεσίες για έργα που γίνονται σε όλο τον κόσμο» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Πλέσσας τόνισε πως «τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηλεκτρολόγων μηχανικών είναι κατοχυρωμένα και οι εργασιακές προοπτικές είναι πολύ καλές».

Ο κ. Δημήτρης Ψυχογυιός σημείωσε πως «οι προοπτικές εργασίας για τους νέους αρχιτέκτονες δεν είναι καθόλου καλές. Γι’ αυτό και βλέπουμε με μεγάλη λύπη αρκετούς νέους αρχιτέκτονες να φεύγουν για το εξωτερικό, ώστε να βρουν εργασία. Μάλιστα, όσοι μένουν στην Ελλάδα, βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις να αλλάζουν και εντελώς κατεύθυνση».

Ο κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «οι προοπτικές για τους πολιτικούς μηχανικούς είναι πλέον πολύ καλές, καθώς η κτηματαγορά έχει ανακάμψει».
Από την πλευρά του ο Σπύρος Καραμάνος σημείωσε πως είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος απόφοιτος μηχανολόγος ο οποίος να μην εργάζεται. Το περιβάλλον εργασιακής απορρόφησης των νέων μηχανολόγων είναι πολύ θετικό και μπορούν να εργαστούν στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι και ένας λόγος που το Τμήμα Μηχανολόγων έχει υψηλή ζήτηση και το επίπεδο των φοιτητών είναι υψηλό. Οι επιλογές είναι πολλές, φτάνει κανείς να θελήσει να επεκτείνει τη δράση του και γεωγραφικά. Άλλωστε ο μηχανικός μπορεί με τις γνώσεις που θα λάβει στην Ελλάδα, να τις εφαρμόσει παντού».

Η κ. Καπούλα υπογράμμισε τη συνεργασία που υπάρχει με την Πολυτεχνική Σχολή, λέγοντας πως «φέραμε νέους συναδέλφους και φοιτητές, ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη διασύνδεση του Πολυτεχνείου με την αγορά εργασίας και να δώσουμε κατευθύνσεις και συμβουλές στους νέους μηχανικούς, ώστε να επιλέξουν τομείς οι οποίοι θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα».

e-thessalia.gr

RELATED ARTICLES