Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση από νιτρικά

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση από νιτρικά

euΜε υψηλό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας παρατηρούνται ελλείψεις στην προστασία των υδάτων από τη ρύπανση με νιτρικά. Η Κομισιόν ξεκίνησε τις διαδικασίες για την παραπομπή της Ελλάδας, διότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί το πρόγραμμα για τις περιοχές όπου τα ύδατα ρυπαίνονται από γεωργικές χρήσεις. 

Παρόλο που η οδηγία για τη νιτρορύπανση άρχισε να ισχύει το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σειρά από ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση ζώνες και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα. 

Τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και χρησιμοποιούνται ευρέως ως λιπάσματα. Ωστόσο, σε υπερβολικά επίπεδα προκαλούν σοβαρή ρύπανση των υδάτων. Η σχετική οδηγία αποσκοπεί στην προστασία της ποιότητας των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, με την αποτροπή της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από νιτρικά άλατα γεωργικής προέλευσης και με την προώθηση της χρήσης ορθών γεωργικών πρακτικών. 

Τα κράτη- μέλη οφείλουν να καθορίζουν τις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση και να θεσπίζουν μέτρα περιορισμού και πρόληψης της ρύπανσης στις εν λόγω περιοχές. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν περιόδους απαγόρευσης, κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση κοπριάς και χημικών λιπασμάτων, τη δυνατότητα αποθήκευσης της κοπριάς όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς και περιορισμούς ως προς τη χρήση λιπασμάτων. 

Από τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν επί του παρόντος χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες, είναι στην πραγματικότητα ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση. Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση, δηλαδή να καθορίσει περισσότερες περιοχές και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/259890/sto-eurodikastirio-i-ellada-gia-ti-rupansi-apo-nitrika/#ixzz34RmpayUk

RELATED ARTICLES