Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΦοιτητές από το Πολυτεχνείο Ζυρίχης πραγματοποιούν μελέτη στην Περιφ. Πελοποννήσου

Φοιτητές από το Πολυτεχνείο Ζυρίχης πραγματοποιούν μελέτη στην Περιφ. Πελοποννήσου

engineerΈρευνα σε χωριά της Γορτυνίας για την αστικοποίηση -Ιδιαίτερη αναφορά στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι έτοιμα για παρουσίαση το Φθινόπωρο

Στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρέθηκαν την Κυριακή 20 Μαρτίου είκοσι (20) φοιτητές του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με την επικεφαλής της ομάδας κα. Τοπάλοβιτς, στο πλαίσιο υλοποίησης μεταπτυχιακού προγράμματος για θέματα χωρικού σχεδιασμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών την Ηλεία, την Αργολίδα, ενώ στην Αρκαδία περιηγήθηκαν σε πολλά χωριά της Γορτυνίας και εξήγαγαν παρά πολλά συμπεράσματα για τα χωριά, που όπως είπε η κα.Τοπάλοβιτς, άλλα ερημώνουν, άλλα αναπτύσσονται τουριστικά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής με επίκεντρο το χωριό Τριποταμιά. Ένα θέμα που θα το συγκρίνουν και με άλλες περιοχές, αφού θα επισκεφτούν και την Ιταλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των φοιτητών θα είναι έτοιμα το Καλοκαίρι και θα παρουσιαστούν το Φθινόπωρο στις περιοχές που επισκέφτηκαν και μελέτησαν οι φοιτητές.

Τους φοιτητές στην Τρίπολη υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, που τόνισε στο καλωσόρισμά του, ότι είναι ιδιαίτερα θετικό πως φοιτητές ενός από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, βρίσκονται στην περιοχή μας και τα αποτελέσματα της έρευνάς του θα τα χρησιμοποιήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως εκτός από τα χρήματα και την πολιτική βούληση είναι αναγκαίες και οι μελέτες και η ειδική γνώση που προσφέρουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι νέοι άνθρωποι που βλέπουν διαφορετικά την ανάπτυξη ενός τόπου.
Στη συνέχεια μίλησε για την περιοχή μας και για τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής, που είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του τουρισμού και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που δεν μπόρεσε να είναι παρών.

Στην εκδήλωση καλωσορίσματος μίλησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σαρρής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, και τους ανέφερε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του, της Επιδαύρου, και τους κάλεσε να επισκεφθούν και πάλι την Αργολίδα.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, τέλος, Γιάννης Γιαννόπουλος, που ήταν και αυτός παρών στην εκδήλωση, μίλησε για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά της Γορτυνίας και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην αστικοποίηση της περιοχής και την ερήμωση κάποιων χωριών, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την έρευνα που έγινε στον τόπο που είναι Δήμαρχος.

Στην αποστολή των φοιτητών συμμετέχουν και οι επιστημονικοί συνεργάτες της κας. Τοπάλοβιτς, Μεταξία Μαρκάκη, Φάμπια Κιπενχόιερ, Λούκας Βόλφσμπεργκερ και Καρολίνα Κόστκα, ενώ οι φοιτητές, προέρχονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Ασίας.

 

Πηγή: drt915.gr

RELATED ARTICLES