Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΦορέας για συντονισμό επενδύσεων ΣΔΙΤ στο πακέτο Γιούνκερ

Φορέας για συντονισμό επενδύσεων ΣΔΙΤ στο πακέτο Γιούνκερ

erga

Ως φορέας υποδοχής των επενδυτικών έργων που θα εκτελεστούν μέσω ΣΔΙΤ και έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομίας ως υποψήφια για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ θα λειτουργήσει η Ειδική Γραμματεία Εργων ΣΔΙΤ, που συντονίζει την υλοποίηση των έργων τα οποία εκτελούνται με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 540 εκατ. ευρώ, τα οποία υπεγράφησαν την περίοδο 2009 – 2014, σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση της αγοράς των έργων στη χώρα μας.

Η εμπλοκή, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΟΙΠ, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ στα έργα που προτείνει το υπουργείο Οικονομίας για ένταξή τους στο πακέτο Γιούνκερ μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής στα έργα, που, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αποτελεί βασικό πρόβλημα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, «η Ελλάδα, στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, έχει αναπτύξει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης. Η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η μείξη ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica αποτελούν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές προς περαιτέρω αξιοποίηση. Ανάλογα έργα δύνανται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, με αξιοποίηση χρηματοδότησης από ΕΤΕπ, EBRD και Παγκόσμια Τράπεζα».

Η συνδυασμένη χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica με δάνεια της ΕΤΕπ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις δύο συμβάσεις έργων κατασκευής σχολείων μέσω ΣΔΙΤ που υλοποιούνται ήδη και αποτέλεσε μοντέλο χρηματοδότησης το οποίο υιοθετήθηκε στη συνέχεια και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειωθεί ότι για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας χρειάστηκε προηγούμενη έγκριση από την DG Com, που ενέκρινε το συνδυασμένο χρηματοδοτικό μοντέλο και επέτρεψε την απορρόφηση 100 εκατ. ευρώ περίπου που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του Jessica. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα έργα ΣΔΙΤ προβλέπουν την απορρόφηση των χρημάτων που έχουν εγκριθεί μέσω του Jessica έως τα τέλη του 2016. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για την απορρόφηση όλων των χρημάτων που διατίθενται μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που έληξε το 2015.

Από τις 10 συμβάσεις έργων που έχουν υπογραφεί να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, έχουν ήδη παραδοθεί οι 7 πυροσβεστικοί σταθμοί που υπεγράφησαν το 2009 και είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία. Πρόσφατα παραδόθηκαν επίσης τρία σχολεία από τα 24 που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αττική. Πρόκειται για βιοκλιματικά σχολεία στα Κάτω Πατήσια και στο Γέρακα, με αυτό του Γέρακα να είναι ενεργειακής κλάσης Α+, δηλαδή πλήρως αυτόνομο ενεργειακά λόγω των φωτοβολταϊκών στη στέγη και των προδιαγραφών για ανακύκλωση και διαχείριση βρόχινου νερού.

Το έργο των 24 σχολείων αποτελεί επένδυση 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 72 εκατ. ευρώ αποτελούν δάνεια από την ΕΤΕπ και το Jessica (με διαχειριστή την Εθνική Τράπεζα), ενώ άλλα 18 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί ως δάνειο από την Alpha Bank. Η ιδιωτική συμμετοχή των δύο αναδόχων (ΑΤΕΣΕ και J&P) ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο των συμβάσεων έχουν αναλάβει την πλήρη ευθύνη και συντήρησης των έργων σε βάθος 25ετίας. Τα έργα ΣΔΙΤ των 24 σχολικών υποδομών έχουν βραβευτεί από το διεθνές περιοδικό World Finance ως Education PPP Deal of the Year, λόγω του πανευρωπαϊκά καινοτόμου τρόπου χρηματοδότησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο πλαίσιο των έργων αυτών, αναστηλώνονται διατηρητέα κτίρια, όπως π.χ. η ανακατασκευή του διατηρητέου κτίσματος του Αρμένιου αρχιτέκτονα Λουτρά Παλατζιάν στο Κερατσίνι σε καλλιτεχνικό σχολείο.

Πηγή: kathimerini.gr/ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

RELATED ARTICLES