Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής

Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής

oikylikaΣε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς πλησιάζει η ώρα που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια.

Τα ονόματα πολλών εξ αυτών φιγουράρουν στις κάθε λογής λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων κ.λπ.) που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία έχουν επιφορτιστεί να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του εισπρακτικού αποτελέσματος από το πεδίο της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς.

Το σχέδιο για το «μεγάλο στοίχημα» καταστρώθηκε ήδη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών [ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων] στη βάση των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές (από τον έλεγχο των εμβασμάτων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει 725 εκατ. ευρώ).

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για όλες τις λίστες και τα CD με τα εμβάσματα θα κινηθεί συνδυαστικά, συγκρίνοντας τα… σκόρπια ευρήματα. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που βρίσκονται σε περισσότερες από μία λίστες, γεγονός που χρήζει διεξοδικής διερεύνησης.

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα προχωρούν αμέσως στη δέσμευση των καταθέσεων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Οπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και τις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες… παραδοσιακά επενδύουν σε μετρητά και ακίνητα.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τα… κεντρικά είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι με ταχείες διαδικασίες και να κληθούν οι φοροφυγάδες να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν οικειοθελώς τους φόρους που αναλογούν στα κρυμμένα εισοδήματά τους ή αν θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

Ακίνητα

Οι έλεγχοι αναμένεται να αποκαλύψουν, μεταξύ των άλλων, και τον μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός εταιρειών του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από τη φοροδιαφυγή εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας. Είναι και πολλοί ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, τα οποία έβγαλαν χρήματα από τις «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές, μη μπορώντας τώρα να δικαιολογήσουν τη… διαφορά της παραοικονομίας, αφού στα συμβόλαια δεν εμφανίζεται το «μαύρο χρήμα».

Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών μερίμνησε να φυγαδεύσει -μέσω offshore- σε «φορολογικούς παραδείσους» τον πακτωλό των χρημάτων που αποκόμισε, αντίθετα η πλειονότητα των «μικρών» βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στις ελεγκτικές αρχές.

Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, προέκυψε ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι δανειστές έχουν ζητήσει να ελεγχθούν όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σε βάθος δεκαπενταετίας (από το 2000), κάνοντας πολλούς να… χάσουν τον ύπνο τους.

Σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών ακινήτων, ειδικά όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως η πραγματική αξία ξεπερνά κατά πολύ την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.

Αναπόφευκτα αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει πολλούς στο ταμείο της Εφορίας για να καταβάλουν τους φόρους που έκρυψαν (μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ κατά περίπτωση).

Οι τράπεζες έχουν προσκομίσει στις ελεγκτικές αρχές τεράστιο όγκο στοιχείων (τόσο των πωλητών όσο και των δανειοληπτών στεγαστικών) για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που προχώρησαν. Στις υποθέσεις αυτές ενδεχομένως να εμπλακούν και οι συμβολαιογράφοι, για την επιβεβαίωση των στοιχείων.

 

Πηγή: efsyn.gr

RELATED ARTICLES