Ως φόρο αντιμετώπισε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας με αυτό το σκεπτικό προσφυγή εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η προσφυγή αφορούσε στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης του ν. 4093/2012.
Με την απόφαση αυτή κρίθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
1. Η υπόψη έκτακτη ειδική εισφορά που επιβλήθηκε σε βάρος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνιστά φόρο και «δεν δύναται να θεωρηθεί ως μονομερής μεταβολή των όρων της σύμβασης».
2. Οι τιμές πώλησης εκ μέρους των παραγωγών είναιεγγυημένες από τον νόμο. Το γεγονός όμως αυτό, καθώς και η σύναψη, καθεαυτή, της σύμβασης πώλησης «με τίμημα καθορισμένο από τον νόμο» δεν συνεπάγεται το αφορολόγητο αυτού.
Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις προεκτάσεις της απόφασης αυτής στις προσφυγές κατά του πρόσφατου νόμου 4254/2014, του περίφημου new deal, αναφέρουν ότι η κρίση του ΣτΕ πάνω στη συνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς δεν προεξοφλεί την έκβαση των εκκρεμών δικών που διεξάγονται αυτή την περίοδο.
Υποστηρίζουν δε ότι οι ως άνω κρίσεις του Δικαστηρίου λειτουργούν ενισχυτικά των επιχειρημάτων των παραγωγών κατά του αναδρομικού “κουρέματος” των εγγυημένων τιμών, αφού αφενός επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα των συμβατικών τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ως «εγγυημένων από τον νόμο», αφετέρου θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, όρια όσον αφορά τη δυνατότητα μονομερών επεμβάσεων του κράτους επί των συνεστημένων συμβάσεων.
Πηγή: www.econews.gr