Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦωτοβολταϊκά: κοινοτικό μικροδίκτυο επιτρέπει την πώληση ενέργειας στη γειτονιά (video)

Φωτοβολταϊκά: κοινοτικό μικροδίκτυο επιτρέπει την πώληση ενέργειας στη γειτονιά (video)

fb5

Μια νεοφυής εταιρεία στη Νέα Υόρκη φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στους μεγάλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σύστημα κοινοτικών μικροδικτύων που βασίζεται στην αγοραπωλησία της ενέργειας που παράγουν οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Το μικροδίκτυο Brooklyn Microgrid αξιοποιεί μια τεχνολογία με την ονομασία«TransActive Grid», η οποία αποτελείται τόσο από εξοπλισμό όσο και από λογισμικά (software) που επιτρέπουν στα μέλη του να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια μεταξύ τους μέσω ενός συνδυασμού «έξυπνων συμφωνητικών» και μιας προστατευμένης βάσης δεδομένων (blockchain).

Πρόκειται για το πρώτο μικροδίκτυο που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, «μια ομάδα μικρών παραγωγών διανεμημένης ηλεκτροπαραγωγής» και που καλύπτει τις κοινότητες Παρκ Σλόουπ και Γκογουάνας στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνδεδεμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδυάζει τις ΑΠΕ με την διομότιμη (peer-to-peer) οικονομία.

Αντί της υποχρέωσης να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια στην τοπική «ΔΕΗ» (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), οι καταναλωτές-κάτοχοι οικιακών φωτοβολταϊκών που συμμετέχουν στο TransActive Grid (TAG) θα μπορούν να επιλέξουν τους πελάτες τους και να μετατραπούν σε τοπικούς παρόχους ενέργειας πουλώντας το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας από τη στέγη τους σε άλλους κατοίκους ή επιχειρήσεις της περιοχής.

Το TAG υποτίθεται ότι συνδέει ολόκληρα κτήρια στο μικροδίκτυο «μέσω μιας διαρκώς ενημερωμένης κρυπτογραφημένης ασφαλούς λίστας» που αποθηκεύεται σε τοπικούς υπολογιστές σε κάθε τοποθεσία και χρησιμοποιεί το λογισμικό Ethereum για να παρακολουθεί την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας σε κάθε σημείο του δικτύου.

Η λύση «blockchain» επιτρέπει στους διαχειριστές την ασφαλή παρακολούθηση της πλατφόρμας και στα μέλη την αυτοματοποίηση των συναλλαγών τους στο τοπικό «ενεργειακό οικοσύστημα» με χρήση των υπαρχουσών υποδομών.

«Το όλο σύστημα ωφελεί την γειτονιά του καθενός. Αγοράζοντας ενέργεια από τοπικούς παραγωγούς αντί για τον μεγάλο πάροχο τα χρήματα επιστρέφουν στις τσέπες των ανθρώπων της κοινότητας» αναφέρει ο συνιδρυτής του TAG, Τζόζεφ Λούμπιν.

Δείτε το video!

 

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES