Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦωτοβολταϊκά στις στέγες: Έως τέλη Μαρτίου η έναρξη αιτήσεων

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έως τέλη Μαρτίου η έναρξη αιτήσεων

Έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που το ΥΠΕΝ κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση η οποία έρχεται και ανακοινώνει ένα πρόγραμμα 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 10 kW στις στέγες νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών και θα προλάβει η πλατφόρμα να ανοίξει τώρα, αυτό τον μήνα», ανέφερε ο υπουργός. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, είναι πολύ πιθανό η έναρξη του προγράμματος να γίνει πριν από τις 25 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο Οδηγός έχει ήδη ολοκληρωθεί, ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει η προδημοσίευσή του. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Πρώτες αιτήσεις σύνδεσης ενδιαφερόμενων
Την ίδια στιγμή, το πρώτο «κύμα» ενδιαφερόμενων οικιακών καταναλωτών έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη διεκδίκηση επιδότησης – για την οποία όπως έχει γράψει το Insider.gr, θα πρέπει να προηγηθεί η δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής. Η σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ έχει ανοίξει από την προηγούμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έχουν υποβληθεί περί τα 650 αιτήματα σύνδεσης.

Η πλατφόρμα αφορά τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» γενικά από μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα (ισχύος παραγωγής έως 10 kW), τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering. Ωστόσο, τα 200 περίπου αιτήματα αφορούν την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών τα οποία θα συνδυάζονται με μπαταρίες. Επομένως, καθώς είναι ήδη γνωστό πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτούνται μόνο φωτοβολταϊκά με μπαταρίες (πλην των αγροτών) και στο παρελθόν υποβάλλονταν αιτήσεις αποκλειστικά για «απλά» φωτοβολταϊκά, μπορεί να θεωρηθεί με βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα αφορούν συστήματα που προορίζονται να διεκδικήσουν ενίσχυση.

Όπως είναι γνωστό, για τη συμμετοχή στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι απαραίτητο να έχει προηγουμένως διασφαλισθεί η σύνδεση στο δίκτυο διανομής. Μάλιστα, ένας δικαιούχος θα μπορεί να έχει υπογράψει σύμβαση σύνδεσης πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα – υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το σύστημά του δεν θα έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι που έσπευσαν ήδη να δεσμεύσουν «χώρο» στο δίκτυο, θα είναι έτοιμοι να υποβάλουν αίτηση επιδότησης από την πρώτη στιγμή «πρεμιέρας» του προγράμματος, στο οποίο εξάλλου κριτήριο ένταξης θα είναι η χρονική προτεραιότητα.

Μικρές τροποποιήσεις στους όρους του προγράμματος
Υπενθυμίζεται ότι πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ώστε στην πορεία θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, περιγράφοντας τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι 40-60%, με το συγκεκριμένο ποσοστό να καθορίζεται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι ότι, στην περίπτωση νοικοκυριών με άτομα με αναπηρία, θα υπάρχει αύξηση της επιδότησης κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας και ένα μικρό μέρους (όπως τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης) του φωτοβολταϊκού.

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές με μονοφασική παροχή, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού παραμένει στα 5 kW, στο ίδιο μήκος κύματος με τις αρχικές πληροφορίες. Ως συνέπεια, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να συνδυάζονται με μπαταρίες χωρητικότητας τουλάχιστον 5 kWh (κιλοβατώρων).

Αλλαγή φαίνεται πως υπάρχει στο πλαφόν ισχύος στα νοικοκυριά με τριφασική παροχή, τα οποία θα μπορούν να εγκαταστήσουν τελικά συστήματα ισχύος έως 10 kW (από 7 kW που προβλεπόταν αρχικά). Σε αυτή την περίπτωση, το «κατώφλι» για τη χωρητικότητα της μπαταρίας θα είναι τα οι 10 kWh.

Μία ακόμη αλλαγή φαίνεται πως είναι ότι θα καθοριστεί και μέγιστο όριο (εκτός από ελάχιστο) για τη χωρητικότητα της μπαταρίας, με σκοπό να μην εκτιναχθεί το κόστος της και, κατά συνέπεια, το ποσό της επιδότησης. Έτσι, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που θα επιλέξει φωτοβολταϊκό 7 kW θα πρέπει να το συνδυάσει με μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον 7 kWh, αλλά όχι μεγαλύτερης από 10 kWh.

Ευάλωτα νοικοκυριά & αγρότες
Σε σχέση με τις αρχικές πληροφορίες, αλλαγές φαίνεται να υπάρχουν και στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην επιδότηση τελικά φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται απαραίτητα με μπαταρίες. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, θα προβλέπεται ένα διακριτό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ θα παρέχεται η μέγιστη επιδότηση.

Από την άλλη πλευρά, για τους αγρότες τελικά προκρίθηκε η επιλογή της επιδότησης «απλών» φωτοβολταϊκών (χωρίς μπαταρίες). Κι αυτό γιατί προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), με συνέπεια να μην έχει νόημα η αποθήκευση ενέργειας.

Τόσο για τους αγρότες όσο και για τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα θα «τρέξει» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, φαίνεται πως την υλοποίηση της δράσης θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με net-metering.

 

Insider.gr

RELATED ARTICLES