Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Φωτοβολταικά στις Στέγες»: Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες που διαμορφώνονται

«Φωτοβολταικά στις Στέγες»: Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες που διαμορφώνονται

Ζήτημα ημερών είναι η δημοσίευση από το ΥΠΕΝ των οδηγών για τα πολυαναμενόμενα προγράμματα επιδότησης «Φωτοβολταικά στις Στέγες» και «Ηλιακοί Θερμοσίφωνες». Ο ένας από τους δύο λέγεται ότι πιθανόν να δημοσιευτεί τη Παρασκευή και ο άλλος από την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στις Στέγες», συνολικής επιδότησης περί τα 150 εκατ. ευρώ, θα αφορά μόνο οικιακούς καταναλωτές καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για αγρότες και επιχειρήσεις, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το πρόγραμμα, επιδοτεί μόνο εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 10 kW που συνοδεύονται από μπαταρίες έως 10 kWh για τριφασική παροχή. Επίσης επιδοτεί συστήματα έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες χωρητικότητας 5 kWh.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες με βάση εισοδηματικά κριτήρια:

  • Ευάλωτα νοικοκυριά. Επιδότηση 100% για τη μπαταρία και 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.
  • Ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 40.000 ευρώ. Επιδότηση 100% για τη μπαταρία και 35% για το φωτοβολταϊκό.
  • Ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω απο 40.000 ευρώ. Επιδότηση 90% για τη μπαταρία και 25% για το φωτοβολταϊκό.

Παράλληλα με την αίτηση για επιδότηση, ο υποψήφιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσει και τη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Επιδοτείται η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για πρώτη κατοικία ή εξοχικό σε ποσοστό 50% – 60% του συνολικού κόστους, πάντα με βάση τις εισοδηματικές απολαβές του δικαιούχου και τη χωρητικότητα του μπόιλερ.

Οπως και με τα φωτοβολταικά στη στέγη, έτσι και εδώ, θα διαμορφωθούν ως φαίνεται τρεις κατηγορίες με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ και από 10.000 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα για μια οικογένεια που ανήκει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία και θα επιλέξει έναν ηλιακό με μπόιλερ χωρητικότητας μεταξύ 140- 180 λίτρων, η επιδότηση θα φτάνει το 60%. Η επιδότηση θα υποχωρεί στο 55% αν κάποιος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και θα μειώνεται περαιτέρω εφόσον ανήκει στη τρίτη κατηγορία.

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES