Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦωτοβολταϊκά: τηλεμέτρηση σε πάρκα κάτω των 100KW – Τι σημαίνει για τιμολόγηση...

Φωτοβολταϊκά: τηλεμέτρηση σε πάρκα κάτω των 100KW – Τι σημαίνει για τιμολόγηση παραγωγής

ilektriki-energeia-ape-103128Τη διαδικασία εγκατάστασης modems στους μετρητές φωτοβολταϊκών πάρκων κάτω των 100 KW συνδεδεμένων στην Χαμηλή Τάση (XT) ξεκίνησε ανά περιοχές ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΣΠΕΦ.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται πλέον εφικτή η μηνιαία τηλεμέτρηση της παραγωγής και των εγκαταστάσεων αυτών, όπως εξαρχής για παράδειγμα ίσχυε για τα φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 100 kWp που συνδέονται στην Μέση Τάση (MT).

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν παρέλκει κόστος για τους παραγωγούς αφού αυτό έχει ήδη προκαταβολικά καταβληθεί με τους Όρους Σύνδεσης. Αποτέλεσμα της τηλεμέτρησης θα είναι η παύση των εννέα «έναντι» τιμολογήσεων ετησίως στα Φ/Β κάτω των 100 KWp και η στο εξής, σταδιακά και σε όσα εγκαθίσταται το modem, μηνιαία εκκαθάριση και τιμολόγηση της πραγματικής παραγωγής τους.

Υπενθυμίζεται πως η «έναντι» κατανομή, κατόπιν αιτήματος του ΣΠΕΦ προς τον Διαχειριστή του Δικτύου από 27/1/14, έχει βελτιωθεί επί το ρεαλιστικότερο για τους εαρινούς και θερινούς μήνες (σε 150 kWh ανά kWp εγκατεστημένης ισχύος) και σε κάθε περίπτωση προς ομαλότερη προσαρμογή των χρηματοροών των παραγωγών αλλά και του ΛΑΓΗΕ σε σχέση με την πραγματική εικόνα παραγωγής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ με την υπ. αριθμ. 1383/18-2-14 απαντητική επιστολή του προς τον ΣΠΕΦ αποδεχόμενος την προτεινόμενη από τον Σύνδεσμο βελτιωμένη «έναντι» κατανομή ως μεταβατικά δικαιότερη λύση μέχρι την τηλεμέτρηση, υπέμνησε πως η «πολυαναμενόμενη» εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού προγραμματιζόταν, για τις καταρχήν μεγαλύτερες παροχές της ΧΤ (άνω των 55 kVA) που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των Φ/Β πάρκων μέχρι 100 kWp, να εκκινήσει σύντομα.

econews.gr

RELATED ARTICLES