Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΦωτοβολταϊκά: Μετά την υπερπροσφορά, έρχονται ελλείψεις

Φωτοβολταϊκά: Μετά την υπερπροσφορά, έρχονται ελλείψεις

photovoltaic_panels-300x221Μετά από δύο χρόνια με πληθώρα προσφοράς, η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική ελλείψεων, που δίνει ώθηση στις τιμές.

Η υπερπροσφορά είχε πιέσει τις τιμές στα «τάρταρα» προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό στην αγορά, εταιρικές χρεοκοπίες και αύξηση στην ζήτηση. Τώρα που οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πινάκων αναμένεται να αυξηθούν 29% φέτος, οι παράγοντες του κλάδου ετοιμάζονται για τις πρώτες ελλείψεις στην προσφορά από το 2006.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance, η διεθνής βιομηχανία προβλέπεται να εγκαταστήσει έως 52 γιγαβάτ σε πίνακες συλλογής ηλιακής ενέργειας φέτος και 61 γιγαβάτ το 2015. Συγκριτικά το 2013 ειχαν εγκατασταθεί 40 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

Με βάση τις εκτιμήσεις ο κλάδος έχει παραγωγική δυνατότητα 70 γιγαβάτ, μεταξύ των οποίων όμως ένα μεγάλο ποσοστό σε παρωχημένο εξοπλισμό που δεν φέρνει κερδοφορία. Οπότε η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης είναι πιο σφιχτή απ’όσο δείχνουν τα παραπάνω νούμερα.

Ιδιωτικές εκτιμήσεις τοποθετούν την παραγωγική δυνατότητα στα περίπου 59 γιγαβάτ, αν εξαιρεθούν οι γερασμένες ή ξεπερασμένες γραμμές παραγωγής.

Πηγή: www.euro2day.gr

RELATED ARTICLES