Σε λειτουργία τέθηκε πάλι, ο διασυνδεδεμένος φωτοβολταϊκός σταθμός του ΤΕΙ Αθήνας ισχύος 1,54 kWp που λειτουργεί στην οροφή του Εργαστηρίου ΑΠΕ του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας.
Ο σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 2004 ως επιδεικτικό έργο, πρωτοπόρο για την εποχή του, όταν η τεχνογνωσία εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένη και το αδειοδοτικό, κανονιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο ανύπαρκτο και περιοριστικό.
Το σύστημα αποτελείται από 28 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου ονομαστικής ισχύος 55Wp με κλίση 38 μοιρών, έναν αντιστροφέα δικτύου 1,5 kW μαζί με τον εξοπλισμό παρακολούθησης και καταγραφής της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Διαθέτει επίσης σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, πίνακα ελέγχου και μετρητικά όργανα. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν νότιο προσανατολισμό και ελεύθερο ορίζοντα.
Για να επαναλειτουργήσει ο σταθμός πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση της βλάβης του αντιστροφέα στην κάρτα ηλεκτρικής αντι-νησιδοποίησης, αναβαθμίστηκε η κάρτα καταγραφής, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης της λειτουργίας του μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και κινητού τηλεφώνου.
Επιπλέον έγινε λεπτομερής έλεγχος σε όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μέτρηση της καμπύλης I-V για όλη την εγκατάσταση αλλά και κάθε φωτοβολταϊκό πλαίσιο χωριστά, ενώ διενεργήθηκε θερμογράφηση με διακριβωμένη θερμοκάμερα όπως προβλέπεται στα πρότυπα ΕΝ 61000-6-4 και ΕΝ 61000-6-2.
Από τις παραπάνω εργασίες έχουν εξαχθεί αποτελέσματα για την μελέτη της γήρανσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων, την πτώση της απόδοσης τους κ.α.
Οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν από τους αποφοίτους του Τμήματος, κ. Κ. Γκαράκη και κ. Κ. Λουκίδη με την βοήθεια του υπευθύνου του Εργαστηρίου ΑΠΕ, Δρ. Π. Αξαόπουλου.
Η ενεργειακή παραγωγή του σταθμού μέχρι σήμερα είναι 8,1 MWh, ενώ παρέχει δεδομένα λειτουργίας για την διενέργεια πτυχιακών και ερευνητικών εργασιών σε θέματα σχεδίασης έργων, κατασκευής και θεμάτων παρακολούθησης – συντήρησης και λειτουργίας.
Πηγή: www.econews.gr