Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΓέφυρα Πλάκας: Mε δωρεές η αποκατάσταση

Γέφυρα Πλάκας: Mε δωρεές η αποκατάσταση

plakagef

Με εθελοντές και χορηγίες ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, που αναμένεται να παραδοθεί στους επισκέπτες του το καλοκαίρι του 2017.

Λίγο μετά την κατάρρευση, το Πολυτεχνείο «υιοθέτησε» την προσπάθεια και επιστράτευσε 26 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και 40 ερευνητές, που σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα εκπόνησαν μελέτες ώστε να αποκατασταθεί με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του αξία.

Το επόμενο βήμα ήταν η υποδειγματική συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του περιφερειακού τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που προκάλεσε το κύμα δωρεών και εξασφάλισε τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αναστήλωση του γεφυριού, η οποία δεν θα απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

«Ηταν φόρος τιμής για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο οφείλει πολλά στους Ηπειρώτες δωρητές που το 1837 συνέβαλαν στην ίδρυσή του», υπογραμμίζει ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας.

Δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα, όπου οι δηλώσεις για εθελοντική δουλειά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η επιτόπια έρευνα ειδικών έδειξε ότι το τόξο του γεφυριού «τσάκισε» σε δύο συμμετρικά σημεία που ήταν κοντά στα βάθρα του, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο το κεντρικό κομμάτι του.

Αυτό το σημαντικό εύρημα επιτρέπει την ανακατασκευή του «λαβωμένου» τόξου με τα αρχικά υλικά, κάτι που, εκτός από οικονομία, εξασφαλίζει την πιστή αποκατάσταση της γέφυρας.

Οι αρχικές πέτρες έχουν ήδη ανασυρθεί από την κοίτη του Αραχθου. Λίγα μέτρα βορειότερα κατασκευάζεται ένα προσωρινό πέρασμα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των γύρω χωριών, που έχουν σπεύσει να δώσουν το «παρών» στις εργασίες αποκατάστασης.

 

Πηγή: efsyn.gr/Χαρά Τζαναβάρα

RELATED ARTICLES