Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΝέαHμερίδα για το Κτηματολόγιο και τις Πολεοδομήσεις

Hμερίδα για το Κτηματολόγιο και τις Πολεοδομήσεις

Μέσα στο Σεπτέμβρη προγραμματίζεται μια ενημερωτική ημερίδα που θα αφορά το Κτηματολόγιο αλλά και το σοβαρό ζήτημα με τις πολεοδομήσεις και σε αυτή θα κληθούν να ενημερώσουν το κοινό αλλά και τους επαγγελματίες, ομιλητές με εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων που είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει συσταθεί με σκοπό την επιστημονική προαγωγή του Δημοσίου Δικαίου.

«Η ημερίδα θα επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των πολεοδομήσεων και είναι σημαντικό να υπάρχει η συμμετοχή των τοπικών αρχών»ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Γιατράς, μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε-, υποστηρίζοντας πως το Κτηματολόγιο θα συναντήσει αναχώματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πολεοδόμηση.

«Υπάρχει μια ολιγωρία πολλών ετών καθώς δεν υπάρχουν κυρωμένες πράξεις εφαρμογής στη Ζάκυνθο» ανέφερε, θυμίζοντας τους Κήπους, τα Ντουρέικα και τον Πλάνο και την Μπόχαλη

Σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο, που για το υπόλοιπο της Ζακύνθου έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα τόνισε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι διαδικασίες των δηλώσεων να γίνουν σωστά.

«Καθώς για το υπόλοιπο της Ζακύνθου δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις τίτλοι ιδιοκτησίας, ειδικά στις ορεινές περιοχές, πρέπει να υπάρχει μεγάλη σαφήνεια για τον προσδιορισμό των ακινήτων. Φανταστείτε αν υπάρχουν προβλήματα στο Αργάσι και το Καλαμάκι που λόγω τουριστικής αξίας υπήρχαν συμβόλαια, τι μπορεί να συμβεί στην υπόλοιπη Ζάκυνθο» αναφέρει ο κ. Γιατράς θυμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν ιδιαίτερα στο Αργάσι. Ο ίδιος ανέφερε πως σε σχέση με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο πολλοί δεν συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους και κάλεσε τους πολίτες να λειτουργήσουν προληπτικά για να μην μπουν σε περιπέτειες στο μέλλον.

Στο Αργάσι

Παρά την παράταση που δόθηκε οι ιδιοκτήτες δεν προσήλθαν για διορθώσεις ενώ το αίτημα για να συνταχθεί εκ νέου το Κτηματολόγιο στην περιοχή, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση.

Η επιστολή που από κοινού απέστειλαν πριν αρκετούς μήνες το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Μηχανικών προς την Εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για το Αργάσι ανέφερε :

«Λόγω πληθώρας αναφορών από πολίτες για ύπαρξη εκτεταμένων σφαλμάτων στη θέση και στα όρθια γεωτεμαχίων στην Τοπική Κοινότητα Αργασίου της Δ.Ε Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου, η οποία ήταν η πρώτη περιοχή που κηρύχθηκε υπό κτηματογράφηση στο Νομό Ζακύνθου και ανήκει στα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καθίσταται πρακτικά αδύνατη η διόρθωσή τους, λόγω του εύρους των σφαλμάτων με ατομική πρωτοβουλία και επιμέλεια των ενδιαφερόμενων πολιτών στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής του αρθ. 19 παράγραφος 2 Νόμου 2664/1998 και μάλιστα εντός των στενών χρονικών πλαισίων της λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία μετά από πολλαπλές παρατάσεις εκπνέει εντός του 2019, προκύπτει ανάγκη εκτεταμένης προσαρμογής της αποτύπωσης των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα με εφαρμογή νεότερων και ακριβέστερων μεθόδων μέτρησης.

Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η έκδοση απόφασης περί κήρυξης του επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των γεωτεμαχίων της ανωτέρω κτηματογραφημένης περιοχής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του αρθ. 19 παράγραφος 2 Νόμου 2664/1998 προς αποφυγή απρόβλεπτων και δυσάρεστων καταστάσεων μετά την επικείμενη λήξη της προθεσμίας διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών για την Τοπική Κοινότητα Αργασίου της Δ.Ε Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου,

Σημειώνουμε πως σύμφωνα με στοιχεία που ενδεικτικά μας παρατέθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη των προέδρων των φορέων (Δικηγορικού Συλλόγου, ΤΕΕ, Συλλόγου Μηχανικών) στο κτηματολογικό γραφείο Ζακύνθου τα σφάλματα που αφορούν τα όρια και τη θέση των αγροτεμαχίων στο Αργάσι, πιθανολογείται πως αφορούν στο 50% και πλέον των γεωτεμαχίων» και ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και των ορίων των γεωτεμαχίων της Τοπικής Κοινότητας Αργασίου της Δ.Ε Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του αρθ. 19 παράγραφος 2 Νόμου 2664/1998, αλλά και να συσταθεί από την Κτηματολόγιο Α.Ε γραφείο επαναπροσδιορισμού για την συλλογή και αξιολόγηση αναφορών από πολίτες και τοπικούς φορείς, σχετικά με γεωμετρικά σφάλματα σε γεωτεμάχια της ΤΚ Αργασίου, ώστε να γίνει σωστός επανακαθορισμός τους.

Ο κ. Γιατράς ανέφερε πως θα γίνει και πάλι μια κρούση προς την εταιρεία Κτηματολόγιο για να τεθεί και πάλι το αίτημα, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρχει ανταπόκριση και να μην κινδυνεύσουν περιουσίες.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ermisnews.gr

RELATED ARTICLES