Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαH 48ωρη διαδικτυακή πρόκληση της ECOWEEK 2020: κυκλική οικονομία, αρχιτεκτονική ...

H 48ωρη διαδικτυακή πρόκληση της ECOWEEK 2020: κυκλική οικονομία, αρχιτεκτονική και σχεδιασμός στο επίκεντρο

H ECOWEEK πραγματοποίησε την πρώτη διαδικτυακή της εκδήλωση στις 16-17 Μαίου, 2020. Ειδικοί στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας μοιράστηκαν τη γνώση και δουλειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και ενέπνευσαν τους συμμετέχοντες – κυρίως φοιτητές και νέους επαγγελματίες από 20 χώρες – σε μια πρακτική σχεδιαστική πρόκληση. Η διαδικτυακή εκδήλωση της ECOWEEK, αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία ώστε επαγγελματίες του χώρου να γνωριστούν και δικτυωθούν με πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο.

Γιατί Κυκλική Οικονομία;

Οι οικονομίες στον κόσμο είναι γραμμικές και έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο που μετατρέπουν τις φυσικές πηγές σε απορρίμματα. Η κυκλική οικονομία περιορίζει τα απορρίμματα και στοχεύει σε μια συνεχόμενη χρήση των πρώτων υλών. Οι πρώτες ύλες ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται έτσι ώστε τα υλικά να χρησιμοποιούνται σε κύκλους, χωρίς να καταλήγουν ως απορρίμματα, σε χωματερές και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικές πρώτες ύλες στον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί στο τριπλάσιο μέχρι το 2050, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η κυκλική οικονομία είναι η μοναδική λύση προς την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

Μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών απορριμμάτων στον κόσμο είναι και η οικοδομή. Αυτή ευθύνεται για τη χρήση ως το 40% των παραγόμενων υλικών παγκοσμίως, και περίπου το 30% της παραγόμενης ενέργειας, ενώ παράγει περίπου το 35% των παγκόσμιων απορριμάτων. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη συλλογή προστατευόμενων πρώτων υλών, μια δραστηριότητα που καταστρέφειτους ανθρώπινους οικισμούς και τα
οικοσυστήματα.

Η άμμος, για παράδειγμα, η συγκομιδή της οποίας καταστρέφει παραθαλάσσια οικοσυστήματα και οικισμούς, χρησιμοποιείται στο σκυρόδεμα, γυαλί και σε άλλες οικοδομικές εφαρμογές. Αυτό καταδεικνύει μια μεγάλη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπου θεμελιώδεις αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι σχεδιασμού ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Στην Ελλάδα παράγουμε περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Από αυτά
700.000 τόνοι είναι πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία περίπου 11,500 τόνοι πετάγονται ετησίως στη θάλασσα. Η οικοδομική δραστηριότητα παράγει 4,5-6 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων οικοδομής ετησίως, ενώ λιγότερο από 5% ανακυκλώνεται. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει στη φύση – σε δάση,ρέματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, καταστρέφοντας το περιβάλλον και απειλώντας την υγεία μας.

Στις σημερινές παγκόσμιες συγκυρίες και κοιτάζοντας τις μελλοντικές ευκαιρίες έπειτα από την πανδημία του κορονοϊού, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ισορροπήσουμε την αειφορία
στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μέσα στα πλαίσια αυτά η ECOWEEK πραγματοποίησε το πρώτο της διαδικτυακό συνέδριο’, εξηγεί ο Αρχιτέκτονας Δρ. Χωροταξίας Ηλίας Μεσσίνας, ιδρυτής και συντονιστής της ECOWEEK.

Η ECOWEEK απευθύνεται επαγγελματίες και φοιτητές αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής τοπίου, και άλλων ειδικοτήτων προσφέροντάς τους μια ενθουσιώδη, εκπαιδευτική και ενδυναμωτική πρόκληση στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές και να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο’, προσθέτει.

ECOWEEK ως διαδικτυακή πλατφόρμα

Η μοναδική πλατφόρμα της ECOWEEK συνδυάζει εδώ και 15 χρόνια μια έντονη ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία. Είναι ένα ιδανικό πλαίσιο για φοιτητές αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, οι οποίοι είναι γνώριμοι με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις των καιρών μας και
αναζητούν μια διαφυγή ώστε να εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με τις δημιουργικές τους ιδέες και να αναζητήσουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Όπως για παράδειγμα, την ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών που μειώνουν τα απορρίμματα κατά τη διαδικασία. Η διαδικτυακή ECOWEEK 2020 είχε παραπάνω από 350 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες από 20 χώρες και μια σειρά διαλέξεων από επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίοι άγγιξαν ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. Παραδείγματος χάριν, τη συλλογή υλικών, τη νανοτεχνολογία, τη ρομποτική στην επανάχρηση του πλαστικού και σε open source οδηγίες για μια αειφόρο καθημερινότητα.

Η ECOWEEK ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια στην Ελλάδα. Έκτοτε, επεκτάθηκε σε 17 χώρες και ανέπτυξε ένα δίκτυο μελών σε 56 χώρες’, εξηγεί ο Ηλίας Μεσσίνας. ‘Τα εργαστήρια της ECOWEEEK αποτελούν μια ευκαιρία δοκιμής νέων ιδεών, έπειτα από εμπνευστικές διαλέξεις που δίνουν τις βάσεις και τη γνώση. Οι σχεδιαστικές προτάσεις, πραγματοποιούνται με ενθουσιασμό από μικρές διεπιστημονικές και διεθνείς ομάδες, τα αποτελέσματα των οποίων
είναι εντυπωσιακά, ενώ οι ιδέες που προτίνουν μπορούν περαιτέρω να επεξεργαστούν ή να
υλοποιηθούν’ προσθέτει.

Τα εργαστήρια της ECOWEEK 2020 ΔιαδικτυακήςΠρόκλησης

Τα εργαστήρια της ECOWEEK 2020 βασίστηκαν στις βασικές αρχές δοκιμής νέων ιδεών και επαναξιολόγησης παλαιότερων προτάσεων με απώτερο στόχο να προσδώσουμε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο αειφόρου σχεδιασμού πάνω στις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτή τη φορά, η διαδικτυακή μορφή ήταν άκρως προκλητική’, εξηγεί η Δέσποινα Κουίνογλου, πρώην συμμετέχουσα στα εργαστήρια της ECOWEEK και σημερινή συνεργάτιδα και συντονίστρια.

Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε νέα εδάφη, κάτι το οποίο αποκαλύφθηκε σε εμάς σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης και του συντονισμού της οργανωτικής ομάδας η οποία βρισκόταν σε 5 διαφορετικές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ενθαρρυντικό, με το 90% των συμμετεχόντων να είναι απολύτως ευχαριστημένοι από την εμπειρία και το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων επίσης μας συνεπήραν! Ήταν εντυπωσιακά και πρότειναν ιδέες που εμπνέουν και μεθοδολογίες που στοχεύουμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον’, προσθέτει.

W1. SUPERUSE STUDIOS: Value System Game, μια εισαγωγή στην κυκλική οικονομία.

Επιμελήτρια εργαστηρίου: Lizanne Dirkx.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Μαργαρίτα Κυανίδου.

Το εργαστήριο δοκίμασε το Value System Game, και οπτικοποίησε τις διεργασίες ενός φανταστικού project. Οι συμμετέχοντες ερεύνησαν έξυπνεςσυνδέσεις που οδηγούν σε προστιθέμενη αξία. Για παράδειγμα, διεργασίες που παράγουν απορρίμματα και πώς αυτές μπορούν να μετατραπούν σε υψηλής αξίας πρώτες ύλες.

W2. MOR: Από τον παθητικό στον μηδενικό-θετικό σχεδιασμό.

Επιμελητές εργαστηρίου: Aylin Ozcan και ΄Αννα Τσαγκάλου.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Βίκυ Παναγιωτίδου.

Το εργαστήριο επαναξιολόγησε τον σχεδιασμό μιας ιδιωτικής κατοικίας που είχε αναπτυχθεί σε παλαιότερα εργαστήριο της ECOWEEK στην Ελλάδα το 2009. Νέες στρατηγικές που ξεπερνούν τον παθητικό κατοικίας αναπτύχθηκαν και έφτασαν σε μηδενικό-θετικό σχεδιασμό ως προς την ενέργεια, τη διαχείριση του νερού και των υλικών.

W3. Bioregional One Planet Living: Το κτίριο του Thermokos.

Επιμελητής εργαστηρίου: Benjamin Gill.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Σοφία Πασσιά.

Το εργαστήριο βασίστηκε σε παλαιότερο εργαστήριο της ECOWEEK που διεξήχθη στην
Πρίστινα το 2014. Το κτίριο του Thermokos, αποτελεί ένα εγκαταλελειμμένο, προκατασκευασμένο κτίριο από σκυρόδεμα και τοποθετείται στα περίχωρα της Πρίστινα σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή. Το εργαστήριο εστίασε στις επιρροές του αστικού σχεδιασμού στις επιλογές του τρόπου ζωής.

W4. SUPERUSE STUDIOS: Σχεδιάζοντας ένα κυκλικό υπόστεγο: ανακυκλώνοντας στον σχεδιασμό χρησιμοποιώντας τη πλατφόρμα του Harvest Map.

Επιμελήτρια και συντονίστρια εργαστηρίου: Μαργαρίτα Κυανίδου.

To εργαστήριο ανέπτυξε περαιτέρω τον σχεδιασμό ενός υπόστεγου στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης από την ECOWEEK του 2015, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το Harvest Map – μια open source διαδικτυακή βιβλιοθήκη υλικών. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην επανάχρηση υλικών, δίνοντας τη δυνατότητα αποσυναρμολόγησης και επανάχρησης των υλικών ξανά στο μέλλον.

W5. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : Materials Hunter – Ένα διαδικτυακό παιχνίδι ‘Materials for a Sustainable Future’.

Επιμελητές εργαστηρίων: Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ναυσικά Μούτη.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Ελένη Μάντικα.

Το εργαστήριο εξερεύνησε την δυνατότητα των υλικών μέσω του παιχνιδιού Materials Hunter – που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος – παρέχοντας μια σύνθεση υλικών, χρήση και βελτίωση του ανακυκλωμένου περιεχομένου, και στόχευσε σε καινοτόμες σχεδιαστικές εφαρμογές και στην δημιουργία πιθανών νέων υλικών με διάφορες νανο-ιδιότητες.

W6. ECOWEEK: Κήποι που θεραπεύουν, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν.

Επιμελητές εργαστηρίων: Δρ. Ηλίας Μεσσίνας και Δέσποινα Κουίνογλου.

Σύμβουλος εργαστηρίου: Iris Givoli Faiman.

Το εργαστήριο βασίστηκε σε τέσσερα παλαιότερα εργαστήρια της ECOWEEK που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες: Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι και Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη – εξερευνώντας στρατηγικές κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας και σχεδιάζοντας τοπία που θεραπεύουν και εκπαιδεύουν με τη χρήση ανακυκλωμένων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών κατασκευής.

Η ECOWEEK 2020 πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των : Πολυτεχνικά Νέα, Radio Nowhere, GreenAgenda, Δημόκριτος Ερευνητικό Κέντρο, Materials Future, One Planet Living, B2Green, Semifind και Κατασκευές Κτιρίων.

Τοποθεσία : Η διαδικτυακή πρόκληση της ECOWEEK 2020 Online Challenge φιλοξενήθηκε από τις πλατφόρμες του YouTube και Microsoft Teams. Υπεύθυνος για το τεχνικό κομμάτι ήταν ο Παύλος Συμιανάκης.

Οργανωτική Ομάδα : Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, ιδρυτής της ECOWEEK, Δέσποινα Κουίνογλου ECOWEEK Associate, Μαργαρίτα Κυανίδου, Βίκυ Παναγιωτίδου, Παύλος Συμιανάκης, Σοφία Πασσιά και Ελένη Μάντικα.

Περισσότερα για την ECOWEEK 2020

Περισσότερα για την ECOWEEK και εδώ

Κατάλογος ECOWEEK workshop projects σε πόλεις ανά τον κόσμο.

Το βιβλίο της ECOWEEK Book#1: 50 Voices for Sustainability

Επικοινωνία με την ECOWEEK στο: [email protected]

RELATED ARTICLES