Iκανοποίηση στο Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων για την υιοθέτηση προτάσέων του στο χωροταξικό ν/σ

135
dav

  

Tην Παρασκευή 04/12/2020 ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Αίτ ημα του συνόλου των μηχανικών των Κυκλάδων ήταν να διαγραφούν οι εμβόλιμες διατάξεις στα άρθρα 32 και 46 του Σ/Ν, που τροποποιούσαν το σκέλος των γνωμοδοτήσεων των συλλογικών οργάνων επί των αρχιτεκτονικών μελετών και αποτελούσαν πισωγύρισμα 35 ετών. Άμεσα ενεργο ύντες προτείναμε να δημιουργηθεί ένα διευρυμένο συμβούλιο με την συμμετοχή σε αυτό εκπροσώπων και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος μας ήταν να λυθεί το γραφειοκρατικό «έμφραγμα» με ένα γνωμοδοτικό όργανο μιας στάσης, το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Ως προς το πρώτο σκέλος του εγγράφου μας, της διαγραφής των εμβόλιμων διατάξεων, το αίτημα μας έγινε αποδεκτό και το Σ/Ν τροποποιήθηκε. Οφείλουμε ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σε εκείνους που έδειξαν τα κατάλληλα αντανακλαστικά κόντρα στις δυσκολίες της εποχής.

Ως σύλλογος, συνήθως ασκούμε κριτική, πολλές φορές σκληρή. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιοι αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια, ενημερώθηκαν – ευαισθητοποιήθηκαν –συνεργάστηκαν με ουσιαστικό τρόπο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών των Κυκλάδων. Στα πλαίσια αυτά, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας κυρίως δε τους «συνεργάτες» μας, που βιοπορίζονται από την οικοδομική δραστηριότητα άμεσα ή έμμεσα.

Ευχαριστούμε :

-Την Βουλευτή Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού και τους συνεργάτες της, για την αμέριστη συμπαράσταση καθ’ όλη την διαδικασία. Ήταν παρούσα σε όλη την διαδικασία, κατέθεσε με μεγ άλη προσπ άθεια το έγγραφο μας στην αρμόδια επιτροπή όπως επίσης και σχετική τροπολογία στην Βουλή (αρ. 633/70 – 3/12/2020). Πίστεψε εξ’ αρχής στο δίκαιο των αιτημάτων των μηχανικών των Κυκλάδων και προσπάθησε για την επιτυχή κατάληξη μέχρι και τελευταία στιγμή.

-Τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα, για την ουσιαστική συνάντηση εργασίας προ διαβούλευσης του Σ/Ν αλλά και για τις παρεμβάσεις του, επί τούτου, τόσο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όσο και στην ολομέλεια κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

-Τον Δήμο Ερμούπολης – Σύρου, τον Δήμαρχο κ. Νίκο Λειβαδάρα και τους συνεργάτες του Αντιδημάρχους κ. Μηνά Αληφραγκή και Παναγιώτη Κουταβά που εργάστηκαν προς αυτό τον σκοπό μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό χρονοδιάγραμμα καταθέτοντας μεταξύ άλλων έγγραφο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στο σύνολο των μελών αυτής.

-Τον Δήμο Θήρας και τον Δήμαρχο κ. Αντώνιο Σιγάλα που με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τόνισε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο νησί της Θήρας από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου.

-Το Επιμελητήριο Κυκλάδων καθώς έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά, ήταν παρόν καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας με παρεμβάσεις καίριες και αποφασιστικές.

-Τους περιφερειακούς συλλ όγους μηχανικών για την αμέριστη συμπαράσταση.

Είναι σημαντικό να νιώθεις τους εκπροσώπους σου, είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό πολιτικ ό επίπεδο, να δηλώνουν το παρόν και να δραστηριοποιούνται για το δίκαιο των αιτημάτων σου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ως προς το β’ σκέλος του εγγράφου μας, όπως εκφράστηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης,κατά την διαδικασία διαβούλευσης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστούν τρεις πειραματικές επιτροπές με την φιλοσοφία one stop shop. Επιτροπές μιας στάσης. Μια από αυτές τις επιτροπές θα έχει ως έδρα τις Κυκλάδες.

Πάγια θέση μας είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να λυθεί το γραφειοκρατικό «έμφραγμα» με την σύσταση ενός γνωμοδοτικού οργάνου μιας στάσης, όπως το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που θα συνεδριάζει τακτικά και τοπικ ά (όχι κεντρικά), με πλήρη γνώση τουφυσικού, περιβάλλοντος και του παραγ όμενου έργου.

Αυτή η λύση είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ο έλεγχος της συμβατότητας των κατασκευών με το φυσικό κάλλος και το ανθρωπογενές πλα ίσιο συμπίπτει και ταυτίζεται με τον έλεγχο της συμβατότητας των κατασκευών με την ιστορικότητα των περιοχών.

Η σύμφωνη γνώμη των διευρυμένων κατά τόπους Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής θα αποτελεί, έτσι, έναν καθ’ όλα θεμιτό και αποτελεσματικό ειδικό μηχανισμό προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε σχέση με το θέμα που όχι μόνο δεν έχει λυθεί ακόμη αλλά ταλαιπωρεί αφάνταστα πολίτες – επενδυτές σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ι διατάξεις που ισχύουν σήμερα, δεν απλοποιούν και δεν επιταχύνουν την διαδικασία έκδοσηςοικοδομικής άδειας, με ότι συνεπάγεται αυτό στην ομαλή λειτουργία μιας δραστήριας κοινωνίας. Το προσεχές χρονικό διάστημα, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με διάθεση συνεργασίας και όσοι από τους αιρετούς δεν το έπραξαν μέχρι σήμερα. Η συμπ όρευση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αρκεί να το πιστεύουμε, να είναι στην κουλτούρα μας.

Στην δική μας αποδείχθηκε ότι είναι.