Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Icarus 30 ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δημιούργησαν δύο υπολογιστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη «έξυπνων εργαλείων» που τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την προσαρμογή των πολιτών και των αστικών κέντρων στην κλιματική αλλαγή με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Για παράδειγμα αποφασίζουμε να κατέβουμε με το αυτοκίνητό μας στο κέντρο της πόλης έχοντας προγραμματισμένες κάποιες δουλειές. Ακόμη και εάν δεν ανήκουμε στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μπορούμε με την έξυπνη εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο EnveLab, να ενημερωθούμε για τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης , στην περιοχή που κατευθυνόμαστε . Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης «Η εφαρμογή δίνει πληροφορίες όχι μόνο γενικά για την ποιότητα του αέρα αλλά και εξατομικευμένα για την ποσότητα των ρύπων που αναπνέουμε ανάλογα με το σημείο που βρισκόμαστε ή τη δραστηριότητα που έχουμε»
Προσωπικός μετρητής αποτυπώματος άνθρακα
Χαρακτηριστικό της καινοτομίας της «έξυπνης» εφαρμογής που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Icarus , είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να μετράμε το προσωπικό μας αποτύπωμα άνθρακα. Δηλαδή τον άνθρακα που εκλύουμε άμεσα ή έμμεσα μέσα από τις συνήθειές μας όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η μετακίνησή μας με αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο κ.ά
Γνωρίζοντας κανείς με τον τρόπο ζωής του, πόσα κιλά ή τόνους διοξείδιο άνθρακα εκλύει , μπορεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο να αλλάξει τις συνήθειές του και να περιορίσει το ανθρακικό του αποτύπωμα.