Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΗμερίδα για τους κανονισμούς δόμησης και αρχιτεκτονικής σε οικισμούς έως 2000 κατοίκων...

Ημερίδα για τους κανονισμούς δόμησης και αρχιτεκτονικής σε οικισμούς έως 2000 κατοίκων της Δωδεκανήσου

adeies_domisis

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σεπτ. 2011 προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία με σκοπό την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση Μελετών Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός των οικισμών < 2.000 κατ. για τις Περιφερειακές Ενότητες όλης της Επικράτειας (πλην αυτών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης).

Έτσι, από το ΥΠΕΝ έχουν ανατεθεί και εκπονούνται οι αντίστοιχες μελέτες για κατ’ αρχήν για 28 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στόχος των μελετών αυτών είναι η καταγραφή, συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης κυρίως για την κατοικία με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το εν λόγω έργο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υπόλοιπο χωρικό σχεδιασμό και θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του χώρου και στην αναβάθμιση της εικόνας των οικισμών μέσω της μορφολογίας της δόμησης, που θα εντάσσεται στο τοπίο και στην παράδοση χωρίς να παρεμποδίζει την αρχιτεκτονική δημιουργικότητα.

Οι μελέτες εκπονούνται σε δύο φάσεις και προβλέπεται με την ολοκλήρωση τους, να καταλήξουν σε σχέδια Π. Δ/των. Στόχος είναι οι προτεινόμενοι κανόνες να διασφαλίσουν ώστε η μορφολογία να είναι συμβατή με την τοπολογία, τη λειτουργικότητα, τη χρήση, την αυθεντικότητα – χωρίς να αποκλείεται και η νεοτερικότητα – της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και η ένταξη/εναρμόνιση στο ευρύτερο δομικό και φυσικό περιβάλλον.

Για τα Δωδεκάνησα έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης της οριστικής μελέτης για το σύνολο των οικισμών < 2000 κατ. του Νομού και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Νοέμβριο 2015. Στη διαβούλευση αυτή γνωμοδότησαν αρκετοί Δήμοι του νομού, φορείς καθώς και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και πολυπαραμετρικό και επειδή διαπιστώνεται ότι απαιτείται εκ του σύνεγγυς συνεργασία όλων προκειμένου να διασφαλισθεί το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δνση ΠΕ.ΧΩ. ΣΧΕ. Δωδ/σου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία διοργάνωσης αντίστοιχης ημερίδας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, ώρα 11.00 στη Ρόδο, Διοικητήριο, αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ημερίδα επέχει θέση διαβούλευσης και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν το σύνολο των Δήμων του Νομού καθώς και οι αρμόδιοι φορείς. Η ημερίδα είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

Πρόγραμμα ημερίδας

ΠΕΜΠΤΗ 17.3.2016 – ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡ. ΣΥΜΒ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΣ

Ώρα Θέμα

11.00 – 11.30 Προσέλευση – εγγραφές.

11.30 – 11.45 Χαιρετισμοί – προσφωνήσεις.

11.45 – 12.30 Παρουσίαση Μελέτης Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και

Αρχιτεκτονικής των οικισμών της Δωδ/σου, από τη Μελετητική Ομάδα.

12.30 – 12.45 Ερωτήσεις – απαντήσεις.

12.45 – 14.15 Τοποθετήσεις φορέων – αρχών – παρευρισκομένων.

14.15 – 14.45 Συμπεράσματα – κλείσιμο ημερίδας.

14.45 Ελαφρύ γεύμα – μπουφές.

Προεδρείο – Συντονισμός:

Γιάννης Φλεβάρης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΝΑ

Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω, εκπρ. ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Χρήστος Κολλίγρης , Αρχιτέκτων Μηχ., εκπρ. ΥΠΕΝ

Παναγιώτης Βενέρης, Αρχιτέκτων Μηχ., προϊστ. Δνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Δωδ/σου

Πηγή:rodiaki.gr

RELATED ARTICLES