Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΙωάννινα:Διαμαρτυρία μηχανικών για το γήπεδο Ανατολής

Ιωάννινα:Διαμαρτυρία μηχανικών για το γήπεδο Ανατολής

eng7Την επαναδημοπράτηση του έργου κατασκευής πλαστικού χλοοτάπητα γηπέδου Ανατολής με προϋπολογισμό 165 χιλιάδες ευρώ, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, με επιστολή της προς το Δήμο Ιωαννιτών.

Η Ένωση, σημειώνει με έμφαση ότι η τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα βαφτίζεται ως εργασία πρασίνου, με αποτέλεσμα να επέρχονται αλλαγές στη συμμετοχή εταιριών που μπορεί να μετέχουν στο διαγωνισμό.

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι τις παρατηρήσεις αυτές τις έκανε προφορικά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο και το ορθό, όμως η διακήρυξη δεν διορθώθηκε.

Στην επιστολή μεταξύ των άλλων αναφέρουν:
Ο νόμος που διέπει τον διαγωνισμό αναφέρει ποιες εργοληπτικές επιχειρήσεις πρέπει να καλούνται σε κάθε δημοπρασία δημοσίου έργου. Τα αυτά άλλωστε ορίζουν και οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι του αρμόδιου υπουργείου.

Παρά ταύτα από τη διακήρυξη του διαγωνισμού σε συνδυασμό με τον αναλυτικό προυπολογισμό του έργου προκύπτει αναμφισβήτητα ότι δεν έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι κατάλληλες κατηγορίες εργοληπτικών πτυχίων.

Καταρχήν είναι πασιφανές ότι η επίστρωση ενός γηπέδου με συνθετικό χλοοτάπητα δεν αφορά εργασία κατηγορίας πρασίνου, αφού πρόκειται για τάπητα εκ πλαστικής ύλης κι όχι για φυτικό προιόν που χρειάζεται πότισμα και τις αντίστοιχες λοιπές φροντίδες. Έτσι έπρεπε να είχε υπολογιστεί το κόστος για την επίστρωση του χώρου με βάση το άρθρο που περιέχεται στα ενιαία οικοδομικά τιμολόγια δημοσίων έργων κι όχι σε αυτά του πρασίνου. Επιπλέον θα έπρεπε να καλούνται τάξεις πτυχίων Α2 και άνω καθώς ο προυπολογισμό ξεπερνά τις 90 χιλιάδες χωρίς αναθεώρηση ΦΠΑ, που είναι το όριο της Α1 τάξης που σύμφωνα με τη διακήρυξη καλείται στο διαγωνισμό.

Συνεπώς η απαίτηση της συγκεκριμένης διακήρυξης για συμμετοχή στο διαγωνισμό εργοληπτικών επιχειρήσεων που ανήκουν στην Α1 τάξη κατηγορίας πρασίνου κι άνω παραβιάζει τη νομοθεσία κατασκευής των δημοσίων έργων.

Επίσης προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρά την προφορική όχληση προς τον αντιδήμαρχο υποδομών μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, κατά την οποία παραδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος μας, οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στη δημοπράτηση χωρίς την παραμικρή τροποποίηση.

 

Πηγή: epiruspost.gr

RELATED ARTICLES