Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗπιο «λίφτινγκ» σε ιστορικό κτίριο

Ηπιο «λίφτινγκ» σε ιστορικό κτίριο

architΕίναι θεμιτή η εξωτερική αισθητική αναμόρφωση ενός κτιρίου, το οποίο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης; Εχουμε το δικαίωμα να «αφαιρέσουμε» μια αρχιτεκτονική φάση της πόλης; Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν πρόσφατα τους αρχιτέκτονες, με αφορμή την πρόταση μετατροπής του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως σε ξενοδοχείο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τελικά απέρριψε την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων στο κτίριο του Καραντινού και ενέκρινε μια λιτή προσέγγιση, πιο κοντά στην αρχική του μορφή.

Το κτίριο του υπουργείου Παιδείας ανεγέρθη το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδας και παραμένει κλειστό από το 2007. Πρόσφατα μισθώθηκε για 35 έτη στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρία του ξενοδοχειακού ομίλου του Γεράσιμου Φωκά, με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο (βλ. «Κ» 25.9.14). Η πρώτη μελέτη που παρουσίασε η Εκκλησία και ο μελετητής προέβλεπε την προσθήκη εξωτερικών στοιχείων στο κτίριο, που κατά την κρίση τους βελτίωναν αισθητικά την εικόνα του, ώστε να θυμίζει νεοκλασικό.

Η πρόταση δεν έτυχε όμως θερμής υποδοχής στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. «Οταν μας παρουσιάστηκε η μελέτη, η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι επρόκειτο για μια απομίμηση του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία», εξηγεί η Μυρτώ Δεσποτίδη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). «Εξαρχής λοιπόν τέθηκε ένας ισχυρός προβληματισμός. Το υπουργείο Παιδείας είναι ένα τοπόσημο, ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, ανεξάρτητα με το αν θεωρείται το καλύτερο έργο του Καραντινού ή όχι. Εχουμε, λοιπόν, το δικαίωμα να «καλύψουμε» ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης;».

Ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ζήτησε να γίνει νέα μελέτη. «Το ζητούμενο είναι το κτίριο του υπουργείου Παιδείας να μη μείνει ένα κουφάρι. Πρέπει, λοιπόν, να δείξουμε ανοχή στις διαφοροποιήσεις που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της νέας του χρήσης: για παράδειγμα τη δημιουργία ενός διαμπερούς λόμπι. Η νέα μελέτη που κατατέθηκε κινείται σε αυτή τη φιλοσοφία», λέει η κ. Δεσποτίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Φωκά, η διαδικασία αδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους. Με δεδομένο ότι η διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται στους 8 μήνες, το γνωστό κτίριο θα μπορεί να έχει ενταχθεί και πάλι στη ζωή της πόλης με τη νέα του χρήση σ’ ένα έτος από σήμερα. «Πάντως θεωρώ ότι η αρχική μας πρόταση ήταν πολύ προσεκτική», λέει. «Κάτι ανάλογο είχαμε κάνει το 2003 στην οδό Νικοδήμου, μετατρέποντας μια παλιά πολυκατοικία στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς» με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων. Εν πάση περιπτώσει, η μελέτη ακολούθησε τις υποδείξεις των αρχιτεκτόνων και το ξενοδοχείο θα είναι άρτιο αισθητικά. Μάλιστα θα λάβουμε ειδική μέριμνα για την ανάδειξη της Αγίας Δύναμης (σ.σ.: το εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου), αλλά και των αρχαιοτήτων στο υπόγειο του κτιρίου».

«Προσωπικά είμαι κατά της ανέγερσης νέων νεοκλασικών ή της μετατροπής παλαιών κτιρίων σε νεοκλασικά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αυθεντικά», εκτιμά η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων κ. Μυρτώ Δεσποτίδη. «Τα κτίρια, ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν πάντα, δίνουν το στίγμα μιας πόλης και της ιστορίας της. Ας επενδύσουμε αρχιτεκτονικά στο παρόν, κάνοντας πράγματα που εκφράζουν την εποχή μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES