Στο παρελθόν πανάκριβες οικοδομές δεν είχαν αποτυπωθεί με αποτέλεσμα να μην εκτιμηθεί η αξία τους και οι ιδιοκτήτες τους να μην καταβάλλουν φόρο ακινήτων, αλλά στην εποχή των DRONES, φαίνεται ότι δεν θα ξεφεύγει τίποτε από το Τμήμα Κτηματολογίου.
Ήδη, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, DRONE του Τμήματος πραγματοποίησε πτήσεις για αεροφωτογραφίσεις σε συγκεκριμένες περιοχές για κάλυψη επειγουσών αναγκών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε ακατοίκητες περιοχές και σε στενή, όπως αναφέρεται, συνεργασία και συνεννόηση με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η διεξαγωγή νέας ολοκληρωμένης αεροφωτογράφισης των ελεύθερων περιοχών και κάλυψης των κύριων αστικών περιοχών. Οι δυνατότητες καταγραφής του «τι υπάρχει επί γης», είχαν διαφανεί εδώ και καιρό αλλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι φωτογραφίες από τον ουρανό, αγγίζουν πλέον τη λεπτομέρεια.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το νησί αποτυπώθηκε από αέρος με αεροφωτογραφίες το 1963, το 1993 και το 2008. Ειδικά το 2008 ήταν σημαδιακό υπό την έννοια ότι παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, πολλές Τοπικές Αρχές δεν ενημέρωναν το Τμήμα Κτηματολογίου για την ανέγερση νέων κτηρίων, οπόταν μεγάλος αριθμός δεν εκτιμήθηκαν και παρουσιάζονται σαν οικόπεδα.
Οι αεροφωτογραφίες του παρελθόντος, πέραν της επανεκτίμησης των ακινήτων και της αποτύπωσης των κτηρίων στο έδαφος, είχε και άλλες χρήσης, μέχρι και τον εντοπισμό αγνοουμένων. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά αεροφωτογραφία που τραβήχτηκε το 1963 από αεροπλάνο αμερικανικής εταιρείας η οποία ανάλαβε την αεροφωτογράφιση της Κύπρου. Σκαλίζοντας τα αρχεία, διαπιστώθηκε ότι σε κατεχόμενη σήμερα περιοχή, το χώμα παρουσιαζόταν υπερυψωμένο σε πέντε σημεία. Ύστερα από συλλογή και άλλων πληροφοριών και μαρτυρίων εντοπίστηκαν τα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963.
Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, το Τμήμα Κτηματολογίου είχε δρομολογήσει διαδικασίες εντοπισμού (από τον ουρανό) της χρήσης του κάθε κτηρίου, αν δηλαδή είναι κατάστημα, εμπορικό κέντρο, αποθήκη, κατοικία κλπ. Παράλληλα, στόχος ήταν να αποτυπώνει τα κτήρια σε τρισδιάστατη μορφή και να μετρήσει το εμβαδόν τους χωρίς να απαιτείται η επί τόπου παρουσία των χωρομετρών του τμήματος.
Η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου θα ενημερώνεται και για την κατασκευή των νέων κτηρίων.
Το Τμήμα, είχε θέσει ως ένα από τους βασικότερους στόχους του, τη διεξαγωγή αεροφωτογράφισης των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου και τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με ψηφιακές φωτογραφίες μεγάλης ευκρίνειας και ακρίβειας, περιγράμματα και πληροφορίες κτηρίων και τεμαχίων, όπως επίσης και τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηρίων. Η περιοχή κάλυψης του έργου, ανερχόταν στα 6.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.