Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηKτηματολόγιο: Σε ποια περιοχή έχει δηλωθεί μόλις το 2,8% των προεκετιμώμενων δικαιωμάτων

Kτηματολόγιο: Σε ποια περιοχή έχει δηλωθεί μόλις το 2,8% των προεκετιμώμενων δικαιωμάτων

Τρίτη πρωί και στα κεντρικά γραφεία του ελληνικού κτηματολογίου στα Χανιά, στον Μακρύ Τοίχο, καμιά δεκαριά πολίτες με φακέλους υπό μάλης προσέρχονται για να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

Η προθεσμία εκπνέει και οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν προετοιμαστεί να διαχειριστούν εκατοντάδες κόσμου, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουν κατέβει και στελέχη από την Αθήνα. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες.

Οι Χανιώτες έχουν «γυρίσει την πλάτη» στο κτηματολόγιο, γεγονός φαινομενικά ανεξήγητο, δεδομένου ότι η μη δήλωση οδηγεί σε απώλεια του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Το zarpanews.gr συνομίλησε με έναν εκ των διαχειριστών του έργου, τον κ. Γιάννη Αντωνίου. Όπως μας εξήγησε, μόλις το 2,8% στο σύνολο των προεκτιμόμενων δικαιωμάτων σε ακίνητα και αγροτεμάχια δηλώθηκαν στα Χανιά μέχρι και την τελευταία μέρα της προθεσμίας.

«Είναι τραγικά τα πράγματα, η προσέλευση είναι ελάχιστη και στον χρόνο που απομένει μέχρι την λήξη του προγράμματος απορώ πώς θα συλλεχθούν αυτά τα δικαιώματα» σχολίασε.

Τα δικαιώματα σε ακίνητα – αγροτεμάχια σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 570.000 και σε αυτό το σύνολο το ποσοστό που έχει δηλωθεί ως τώρα ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία είναι μόλις ένα 2,8%. Η παράταση των 45 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι θα είναι και η τελευταία καθώς οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση του έργου είναι ιδιαίτερα πιεστικές και η χώρα μας μέχρι το 2025 πρέπει να έχει αποκτήσει κτηματολόγιο.

Αδιαφορία «έκπληξη»

«Πιστεύαμε σαν εταιρεία ότι τα Χανιά θα είχαν υπερπληρότητα στα δικαιώματα γιατί η γη αφενός έχει μεγάλη αξία, αφετέρου οι άνθρωποι ζουν από την γη τους. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης αποσυνδέεται από το δικαίωμα. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Λέμε ότι θα τα πάρει το Δημόσιο και φαντάζεται ότι θα έρθει ας πούμε το Δημόσιο με μια μπουλντόζα και θα το περιφράξει. Δεν είναι έτσι. Απλά όταν πάει να κάνει μια μεταβίβαση δεν θα μπορεί» εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Ως προς τους λόγους της ανύπαρκτης προσέλευσης, τόνισε πως «ο κόσμος μπορεί να είναι φορτισμένος λόγω της περιόδου, είναι ο ψυχαναγκασμός με τον covid, η διαδικασία είναι απαιτητική, θέλει ραντεβού, θέλει πρωτόκολλα. ‘Άλλος λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να μην έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή να αποθαρρύνονται από το οικονομικό κόστος.

Όσο για τα παράπονα πολιτών για τις καθυστερήσεις σε ορισμένα Υποθηκοφυλακεία, διευκρίνισε πως «Τα περισσότερα έγγραφα πέρα από το Υποθηκοφυλακείο, μπορεί να εκδώσει και κάποιος μέσω δικηγόρου. Η βεβαίωση μεταγραφής που πράγματι καθυστερεί στα περισσότερα Υποθηκοφυλακεία εξάλλου δεν είναι στα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορεί να την προσκομίσει σε επόμενο χρόνο συμπληρωματικά».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα τοπογραφικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα: «Αυτό που έχουμε πει στους πολίτες είναι να πηγαίνουν στους ειδικούς. Σε περιπτώσεις που το οικόπεδο φαίνεται με ευκρίνεια μπορεί ο  μηχανικός μέσω της ειδικής εφαρμογής να κάνει το περίγραμμα. Δεν χρειάζονται καθόλου τοπογραφικά. Εμείς ζητάμε μια αποτύπωση των ορίων, μια διαδικασία πολύ χαμηλού κόστους. Ένα διάγραμμα εντοπισμού αρκεί»

Ζητούμενο η συνεννόηση

Σύμφωνα με τον κ.  Αντωνίου, το κτηματολόγιο αποτελεί χρυσή ευκαιρία για συνεννόηση μεταξύ γειτόνων ή συγγενών:

«Εμείς επιμένουμε να υπάρχει συνεννόηση να μαζεύονται οι γείτονες, να συμφωνούν τα όριά τους μεταξύ τους και ο μηχανικός να πάει εκεί μία φορά. Η τιμή θα ευτελιστεί και αυτοί θα τα έχουν βρει μεταξύ τους και δεν θα έχουμε στο μέλλον πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Με την χρησικτησία με μια ένορκη βεβαίωση, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν και τα κληρονομικά» τόνισε.

Θα περάσει η κυριότητα στο Δημόσιο

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε πολίτη είναι ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία και απαραίτητη για όλους τους πολίτες. Ο πολίτης θα πρέπει να δηλώσει την περιουσία του στο εθνικό κτηματολόγιο για να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πράξη, μεταβίβαση, δάνειο, πώληση, γονική παροχή. Ό,τι δεν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο μετά ο πολίτης θα πρέπει να το διεκδικήσει δικαστικά και όταν περάσει και αυτή η προθεσμία τότε η κυριότητα περνάει στο ελληνικό δημόσιο.

«Κινδυνεύεις να χάσεις και την περιουσία σου και τις επιδοτήσεις σου» εξήγησε ο. Αντωνίου.

«Στην ιστοσελίδα ktimahania.gr ο κόσμος μπορεί να δει πάρα πολλά πράγματα, έχουμε υποδείγματα για το πώς πρέπει να συμπληρώνεται η δήλωση, δεν πρέπει να πληρώσει επαγγελματίες

zarpanews.gr

RELATED ARTICLES