Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΚαινοτόμο ηλιακό όχημα από ομάδα Ελλήνων μηχανικών

Καινοτόμο ηλιακό όχημα από ομάδα Ελλήνων μηχανικών

sunnyclistΚαινοτόμο ηλιακό όχημα που θα κάνει τον γύρο της Κρήτης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις: « 2η Ενεργειακή Εβδομάδα Περιφέρεια Κρήτης 27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2014» παρουσιάστηκε χτες έξω από την Περιφέρεια στην Πλατεία Ελευθερίας παρόντων του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη,του Δ/ντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νίκου Ζωγραφάκη κ.α.

Πρόκειται για όχημα «Sunnyclist» με καινοτόμα σχεδίαση που κινείται με ηλιακή ενέργεια μέσω συλλέκτη που είναι τοποθετημένος στην οροφή του.Το όχημα κατασκευάστηκε από ομάδα Κρητικών μηχανικών και όπως είπε στην παρουσίαση ο εκπρόσωπός τους Μανόλης Τσικανδυλάκης, στόχος είναι να βγει στην παραγωγή και να κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι του 2015.

Ο κ. Τσικανδυλάκης Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος της ομάδας του Sunnyclistεξηγώντας την καινοτόμο κατασκευή ανέφερε «Το Sunnyclist είναι το πρώτο ρεαλιστικό ηλιακό όχημα. Κατασκευάζεται στην Κρήτη , είναι μοναδικό σε αυτονομία και το έχουμε κατασκευάσει για να λύσει πρακτικά προβλήματα. Θα κάνουμε τον γύρο της Κρήτης, θα διανύσουμε περίπου 850 χιλιόμετρα σε 5 ημέρες για να αποδείξουμε πλέον ότι τα ηλιακά οχήματα είναι ρεαλιστικά και μια σύνθεση όπως το Sunnyclist μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα στους δρόμους. Ελπίζουμε ότι μετά και από αυτό το εγχείρημα να πείσουμε και τον κόσμο και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού ότι έχομε ένα νέο χαρτί στα χέρια μας να παίξουμε για να δώσουμε άλλη μια πρωτιά στην Κρήτη για να παράγουμε ηλιακά οχήματα και να κάνομε το νησί μας το πρώτο νησί όπου θα κυκλοφορούν ηλιακά οχήματα. Το Sunnyclist το δουλεύομε 4 χρόνια. Εχουμε φτιάξει το πρώτης γεννιάς πρωτότυπο είναι αυτό με το οποίο θα βγούμε στην παραγωγή με κάποιες βελτιώσεις Το κόστος του εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από το ήμισυ της αξίας ενός ευρωπαϊκού ηλιακού οχήματος περίπου 6,5 με 7.000 ευρώ ».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αφού συνεχάρη για την καινοτομία τον κ. Τσικανδυλάκη και την υπόλοιπη ομάδα δήλωσε «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια των Κρητικών επιστημόνων και τεχνικών που έχει να κάνει με το ηλιακό αυτοκίνητο το οποίο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικολογική μετακίνηση, την ποιότητα ζωής. Θέλουμε να μετεξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδείξομε ότι οι επιστήμονες της Κρήτης μπορούν και θέλουν να πραγματοποιούν τέτοιες πρωτοπόρες δραστηριότητες. Δίδω συγχαρητήρια στα παιδιά και περιμένομε η Περιφέρειά μας να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα χρησιμοποιήσει ηλιακό όχημα κατασκευασμένο στην Κρήτη ».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Χαρωνίτης αναφέρθηκε στις λύσεις που μπορεί να δώσει το ηλιακό όχημα στο λέγοντας «το Sunnuclist το οποίο μπορεί να κυκλοφορήσει και να δώσει μεγάλη λύση στο ενεργειακό και το κυκλοφορικό πρόβλημα που έχουμε και στην Κρήτη, δεδομένου ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί και την ηλιακή και την ηλεκτρική ενέργεια και την ενέργεια του ίδιου του ποδηλάτη. Στηρίζουμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο ενέργειες που κάνουν μέλη μας και αναδεικνύουν και δείχνουν ότι μπορούμε και μόνοι μας να καταφέρουμε πολλά πράγματα αρκεί να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο ».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ζωγραφάκης Προϊστάμενος του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσε «Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και χρόνια τώρα στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην τεχνική δικτύωση και στην εξεύρεση εταίρων για τη βιωσιμότητα του οχήματος και αυτό γίνεται στα πλαίσια της 2ης Ενεργειακής Εβδομάδας της Περιφέρειας Κρήτης διότι όπως ξέρετε 23 με 27 Ιουνίου είναι η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Εβδομάδα και στα πλαίσια αυτά γίνεται και ο πρώτος ενεργειακός γύρος της Κρήτης»

Πηγή: epixeiro.gr

RELATED ARTICLES