Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΚατάργηση κοινωνικών πόρων για μηχανικούς, ιατρούς, ένστολους

Κατάργηση κοινωνικών πόρων για μηχανικούς, ιατρούς, ένστολους

engineering1

Νέες περικοπές και δυσμενέστερες αλλαγές στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν ως τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, δίκην νομοτεχνικών βελτιώσεων στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση κοινωνικών πόρων που είχαν απομείνει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στο Ταμείο των ενστόλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλήματα και νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη διαδικασία απονομής του εφάπαξ, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από τους συνταξιούχους εν αναμονή.

Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται πόροι που χρηματοδοτούσαν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και είχαν θεσμοθετηθεί το 1940, το 1979 ή το 1993 (κρατήσεις επί παντός λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, επί των αμοιβών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, επί αμοιβών για βιομηχανικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες κ.λπ.).

Καταργούνται, επίσης, εναπομείναντες πόροι από το Ταμείο Νομικών, από το ΤΣΑΥ, από τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και από τα Ταμεία των ενστόλων. Συνολικά, το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με την ίδια τροπολογία χάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 (όπως ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) τις «οικογενειακές παροχές». Πρόκειται για τα επιδόματα συζύγου ή τέκνων που προβλέπονταν από τις παλιές διατάξεις.

Δυσμενείς αλλαγές επιφέρει και η διάταξη που καταργεί νόμο του 1992, βάσει του οποίου για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993) το εξάμηνο λογίζεται ως έτος για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Επί τα χείρω αλλάζει και το όριο περικοπής της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Μετά τη συμπλήρωση των 55ου θα χάνουν το 70% από το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος συντάξεων που υπερβαίνει τα 780 ευρώ (αντί 970 ευρώ). Τέλος, για τον υπολογισμό του εφάπαξ αλλάζει η βάση υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES