Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚέντρο διαστημικής καινοτομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Κέντρο διαστημικής καινοτομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

ΕΜΠ3

Με στόχο να φέρει σε επαφή την κοινωνία, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και το δημόσιο τομέα, σε μία περιοχή έρευνας με υψηλή αναμενόμενη κοινωνικο-οικονομική επίπτωση

Πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα (open data) με έμφαση στη δορυφορική πλοήγηση και την παρατήρηση της γης, σε ανοικτό λογισμικό (open software) για την επεξεργασία τους, σε εκπαιδευτικό υλικό (MOOCS) και σε άλλα εργαλεία που επιτρέπουν τη συνεργασία και την ανοικτή ανταλλαγή επιδιώκει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία με την ανάπτυξη της πλατφόρμας FabSpace 2.0.

Το FabSpace 2.0 επιδιώκει να φέρει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και το δημόσιο τομέα, σε μία περιοχή έρευνας με υψηλή αναμενόμενη κοινωνικο-οικονομική επίπτωση. Το FabSpace 2.0 στοχεύει, μεταξύ άλλων και, στη δημιουργία 13 κέντρων ανοικτής καινοτομίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς. Τα κέντρα ανοικτής καινοτομίας θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους φοιτητές, ερευνητές και στο ευρύ κοινό, δίνοντας πρόσβαση σε μια σειρά από υλικά, εργαλεία, μηχανήματα και δεδομένα με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών.

Στο πλαίσιο της τρίχρονης διάρκειας του έργου, θα υλοποιηθούν, επίσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές και ερευνητές, θα διοργανωθούν 18 διαγωνισμοί (hackathons) σε τοπικό και τρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Το ομώνυμο έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της EE και εκκίνησε τον Μάρτιο στην έδρα του συντονιστή, πανεπιστημίου Paul Sabatier, στην Τουλούζη.

Το Corallia, φορέας αρωγός του si-Cluster, είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση όλων των διαγωνισμών (hackathons) που θα αναδείξουν τις καλύτερες ιδέες που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Το ΕΜΠ είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ελληνικού κέντρου ανοικτής καινοτομίας και την πρόσβαση των φοιτητών και ερευνητών στα εργαλεία και στην εκπαίδευση που θα παρέχει. Ακόμα, η ελληνική εταιρεία Terra Spatium θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας.

 

Πηγή:protothema.gr

RELATED ARTICLES