Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο κόκκινο το έργο του Κτηματολογίου

Στο κόκκινο το έργο του Κτηματολογίου

athensΟι μεγάλες καθυστερήσεις και τα οκτώ χαμένα χρόνια απειλούν με οριστικό εκτροχιασμό το πρόγραμμα που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013

Το κτηματολόγιο είναι στο κόκκινο και δεν είναι… Όπως δήλωσε στη Voria.gr o διευθυντής Προγραμματισμού και Επενδυτικών Προγραμμάτων της ΕΚΧΑ Α.Ε.,Δημήτρης Ρόκος, το έργο μπορεί να φαίνεται παγωμένο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί η Εταιρεία, όσο αναμένει τεχνικές εκθέσεις και εγκρίσεις από τους Κοινοτικούς, με ίδια κεφάλαια προχωράει σε αναθέσεις μελετών.  

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Ρόκος, σήμερα η αύριο ανοίγουν από την Κτηματολόγιο Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.) οι οικονομικές προσφορές για έργα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθέσεων και για τα υπόλοιπα έργα κτηματογράφησης, με στόχο η κτηματογράφηση της χώρας να ολοκληρωθεί το 2019 ή, το αργότερο, εντός του 2020.

Η ΕΚΧΑ Α.Ε., με τα κεφάλαια που διαθέτει από τα τέλη κτηματογράφησης ( στον ισολογισμό του 2013, διαθέσιμα 233 εκατ. ευρώ), ήδη έχει αναθέσει μελέτες  και βρίσκονται σε υλοποίηση έργα από το πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013, παρότι εκκρεμεί η τεχνική έκθεση της Task Force σχετικά με την λειτουργία του Κτηματολογίου μετά την ολοκλήρωση του και, παρότι αναμένεται ο προέλεγχος από το Jaspers, που παρέχει τεχνικές συμβουλές για τα μεγάλα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ.

Το έργο του εθνικού κτηματολογίου είναι ίσως από τα πλέον πονεμένα έργα εθνικού ενδιαφέροντος, που ξεκίνησε με τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα κτηματογραφήσεων το 1995 και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, έχει γίνει η κτηματογράφηση μόλις στο 20% της χώρας. Το έργο βαρύνουν διαχρονικά καθυστερήσεις, πρόστιμα από την ΕΕ για υπερβάσεις στα κόστη, χρήματα που χάθηκαν κάπου στο …δρόμο, παύσεις και επανεκκινήσεις.

Αυτό λοιπόν το έργο, σήμερα δείχνει να είναι στο «κόκκινο», δηλαδή να διατρέχει κίνδυνο μη εκτέλεσης για το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με τον πίνακα που αφορά στα 181 έργα προτεραιότητας της Task Force και του κ. Ράιχενμπαχ και με στοιχεία Απριλίου 2014.  Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την εκπνοή του 2015 και της παράτασης του ΕΣΠΑ, θεωρείται πως υπάρχει φόβος ολόκληρα οκτώ χρόνια να χάθηκαν, με την Ελλάδα να μην έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα 130 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν σαν συγχρηματοδότηση για το έργο από την Ε.Ε.,  έχοντας ως σήμερα, για όλο αυτό το διάστημα, μηδενικές συμβάσεις και μηδενικές πληρωμές, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα.

Τι έχει λοιπόν γίνει σε αυτά τα πολλά χρονιά ή, μάλλον, τι είναι αυτά που δεν έχουν γίνει; Γιατί η εισήγηση για τα έργα των 300 εκατ. ευρώ έγινε το 2011 και όχι νωρίτερα;

Ο κ. Ρόκος, αποδίδει αυτή τη χρονοκαθυστέρηση στις αλλεπάλληλες διοικητικές αλλαγές και στις αλλαγές στις απαιτήσεις των διαδικασιών.

«Το έργο, ανήκει στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα, στα άνω των 50 εκατ. ευρώ. Πρέπει, να γίνει αποδεκτή η μελέτη βιωσιμότητας και το σχέδιο λειτουργίας του Κτηματολογίου μετά την ολοκλήρωσή του. Η Εταιρεία έχει υποβάλλει το δικό της σχέδιο και στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να παραδοθεί και η πρόταση της Task Force. Eπιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένουμε την ολοκλήρωση του ελέγχου των φακέλων που έχουν υποβληθεί στην ΕΤΕπ», σημειώνει ο κ. Ρόκος ο οποίος προσθέτει:

«Εμείς προχωράμε, με τα κεφάλαια που διαθέτουμε, σε αναθέσεις μελετών, επειδή πρέπει να κερδηθεί χρόνος. Αυτή την περίοδο, με τον τρόπο αυτό, βρίσκονται σε υλοποίηση έργα που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής κτηματογράφησης και στα 300 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται για το ΕΣΠΑ. Όμως το έργο το αντιμετωπίζουμε με μία διαφορετική οπτική, που περνάει από το ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ 2014-2020».

Στη νέα προγραμματική περίοδο, το λεγόμενο ΣΕΣ, η Εταιρεία θέλει να εντάξει έργα προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα εκτελεστεί το 60% της κτηματογράφησης που υπολείπεται. Για αυτά τα έργα των δύο αυτών περιόδων, ΕΣΠΑ και ΣΕΣ, που φτάνουν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύονται τα αρμόδια υπουργεία συνολική συγχρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ ( 130 εκατ. και 120 εκατ.), μία διαπραγμάτευση που το μεγαλύτερο βάρος της οποίας πέφτει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ΕΚΧΑ ΑΕ, πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πόρους και τους χρόνους που μετράνε αντίστροφα για το Έργο. 

της Άννης Καρολίδου

 

 

Πηγή:voria.gr

RELATED ARTICLES