Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ συμβολαιογράφων και μηχανικών με φόντο τις νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών σε ακίνητα με “πλαστές βεβαιώσεις”, τα οποία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Από τη μία πλευρά o Γ. Ρούσκας Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, κάνει λόγο για πάνω από 17.000 ακίνητα που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν γιατί είναι βασισμένα πάνω σε πλαστές βεβαιώσεις μηχανικών και από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, με μία οργισμένη αντίδραση αναφέρει ότι “το ΤΕΕ διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες και την Ελληνική Πολιτεία ότι με κανένα στατιστικό στοιχείο, με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν, από πουθενά, ούτε 17.000 ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν. Όποιος διαθέτει συγκεκριμένα, επίσημα, αναλυτικά στοιχεία για το αντίθετο, ας τα δώσει στη δημοσιότητα, για να λάβει την απάντηση που αρμόζει”.
Μιλώντας στο Capital o Γ. Ρούσκας τονίζει ότι όσα ακίνητα ήταν πριν από το 2011 μπορούσαν να τακτοποιηθούν με μία βεβαίωση μηχανικού. Δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου, δηλαδή τη βεβαίωση έδιναν οι μηχανικοί.
Πλέον όμως με την ηλεκτρονική ταυτότητα οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν εκτός από τις τακτοποιήσεις και τα στοιχεία εκείνα που τους έχουν οδηγήσει σε αυτές τις τακτοποιήσεις.
Τώρα που πάνε να γίνουν μεταβιβάσεις αποδεικνύεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ακίνητα αυτά τα οποία ετοιμάζονται να μεταβιβαστούν δεν είναι σύννομα, είναι βασισμένα πάνω σε ψευδείς δηλώσεις.
Το 17.000 είναι επιεικής αριθμός. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Γιατί αν γίνουν έλεγχος και στα εκτός σχεδίου που δεν υπάρχουν συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, δεν υπήρχαν άδειες κλπ, και αρχίζουν να ελέγχονται οι αεροφωτογραφίες, τότε “θα κλάψουμε” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα όταν η αυθαιρεσία αφορά το ύψος, την επιφάνεια, την κάλυψη και την αλλαγή χρήσης του ακινήτου, τότε το συμβόλαιο είναι άκυρο.
“Εμείς οι συμβολαιογράφοι έχουμε προτείνει ότι στα ακίνητα αυτά για τα οποία έχει γίνει ψευδής βεβαίωση με ειδική διάταξη νόμου, ο αγοραστής που έχει έννομο συμφέρον να μπορεί με ένα επιπρόσθετο κόστος, αφού και ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, να κάνει τακτοποίηση. Να μπορεί δηλαδή να πάρει τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει, και το απόσπασμα οικοδομικού διαγράμματος και να υπογράψει μόνος του το επαναληπτικό συμβόλαιο, γιατί τελικά αυτός είναι ο τελικός νομέας και κάτοχος του ακινήτου”.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων, “το φαινόμενο αυτό το τελευταίο διάστημα αρχίζει να εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα, γιατί κάθε μήνας που περνάει αρχίζουν να βγαίνουν στην αγορά ακίνητα που είχαν αποκτηθεί σε χαμηλές τιμές την εποχή της κρίσης. Δυστυχώς, το πρόβλημα φαίνεται περισσότερο σε ακίνητα που αγόρασαν αλλοδαποί που έσπευσαν να τα αποκτήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές”.
3 στα 10 ακίνητα εκτός συναλλαγής
Όπως αναφέρει ο κ. Ρούσκας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, αρχής γενομένης από το νόμο Σουφλιά
και μετά ακολούθησαν και άλλοι νόμοι καταλήγοντας στον τελευταίο, οι οποίοι ρυθμίζουν τις αυθαιρεσίες.
Υπάρχουν περιπτώσεις αυθαιρέτων που ανήκουν στην κατηγορία 5 και είναι οι βαριές περιπτώσεις (υπάρχουν μεγάλες παρανομίες και δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση), που με δηλώσεις μηχανικών τις εμφανίζουν στην κατηγορία 4 (στις οποίες επιτρέπεται η τακτοποίηση).
Όταν όμως έρχεται ο επόμενος μηχανικός να το ελέγξει βλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία τακτοποίηση.
Από τους ελέγχους που γίνονται προκύπτει ότι από τα 10 ακίνητα, τα 3 αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν πας και στα εκτός σχεδίου και γίνει εμπεριστατωμένος έλεγχος τότε….θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις.
ΤΕΕ: Είναι ντροπή να δυσφημίζουν τον κλάδο
Έντονη είναι η αντίδραση του ΤΕΕ σε όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος. Με ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, αναφέρει ότι “Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει να κάνουν με την εργασία τους όσα η Πολιτεία αδυνατεί να πράξει με ίδια μέσα: να ελέγχουν και να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κτιρίων – και να καταχωρούν στα ηλεκτρονικά συστήματα, που το κράτος καθιέρωσε, τα πορίσματά τους. Αυτό, κατά κύριο λόγο, διασφαλίζει τόσο η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όσο και η δήλωση αυθαιρέτων και η βεβαίωση μηχανικού.
Ας μην κάνουν κάποιοι λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ή ας παραδεχτούν τελικά, ως επαγγελματίες με κύρος, ότι είναι κοντόφθαλμοι, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος: αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η ζωή και η περιουσία των πολιτών – και όχι η ευκολία ή το κόστος της μίας συναλλαγής που θα τους τύχει.
Το ΤΕΕ διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες και την Ελληνική Πολιτεία ότι με κανένα στατιστικό στοιχείο, με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν, από πουθενά, ούτε 17.000 ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν. Όποιος διαθέτει συγκεκριμένα, επίσημα, αναλυτικά στοιχεία για το αντίθετο, ας τα δώσει στη δημοσιότητα, για να λάβει την απάντηση που αρμόζει.
Η ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και εφαρμόζεται σε θεσμικό επίπεδο με τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα κτίρια δεν θα σταματήσει όσο και αν το επιθυμούν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, στα ορνιθοσκαλίσματα μιας άλλης εποχής.
Οι Έλληνες μηχανικοί εργάζονται με επιστημοσύνη, σύγχρονα εργαλεία και βαθιά συναίσθηση της σημασίας του ρόλου που τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία. Κάνουν τη δουλειά τους καλά, ακόμη και όταν δεν αμείβονται αντίστοιχα. Πολύ θα θέλαμε να πούμε το ίδιο και για άλλους κλάδους που εμπλέκονται στα ακίνητα, αλλά κάτι τέτοιο αρκετές φορές δεν ισχύει.
Και κάτι ακόμη σημαντικό: οι Έλληνες Μηχανικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελληνική Πολιτεία να εκσυγχρονίσει, πρακτικά, τον τρόπο που γίνονται συμβόλαια και μεταβιβάσεις ακινήτων, προτείνοντας λύσεις που έχουμε μελετήσει σε εκατοντάδες δυσλειτουργίες της διαδικασίας μεταβίβασης. Περιοριζόμαστε μόνο στα τεχνικά θέματα, διότι αναγνωρίζουμε ότι τα νομικά ζητήματα απαιτούν την ενασχόληση κυρίως άλλων επιστημόνων. Απαιτούμε να πράττουν το αντίστοιχο και οι άλλοι επαγγελματίες ή επιστήμονες. Ακόμη και όταν δυσκολεύουν, με δική τους ευθύνη, τόσο τις συναλλαγές και τους πολίτες, όσο και τη δουλειά μας.
Όταν μιλάμε δημοσίως για σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η νομιμότητα των κτιρίων, δηλαδή όταν η συζήτηση αφορά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, απαιτείται σοβαρότητα. Ιδίως από εκπροσώπους επαγγελματιών. Και δεν υπάρχει σοβαρότητα όταν γίνονται δηλώσεις, που αναπαράγονται από δημοσιεύματα, με ανύπαρκτους αριθμούς και έωλους ισχυρισμούς, απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και υπηρέτησης κλαδικής ατζέντας.
Τονίζω ότι όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένες περιπτώσεις για μηχανικούς που δεν κάνουν νόμιμα και σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσε η Πολιτεία, οφείλουν, υποχρεούνται δηλαδή, να το καταγγείλουν στο ΤΕΕ, το οποίο ελέγχει και ασκεί Πειθαρχικό Έλεγχο. Για όσες περιπτώσεις τυχόν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως οι οριακές αποκλίσεις, για να επιλυθούν δευτερογενή προβλήματα που δημιουργούνται στις συναλλαγές, το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί και πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. Και μαζί πρέπει να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξοστράκιση εκτός συναλλαγών ακινήτων που κάποτε νόμιμα ανεγέρθηκαν και τώρα ανήκουν στην κατηγορία 5 των αυθαιρέτων, για παράδειγμα.
Είναι ντροπή για λίγες εκατοντάδες περιπτώσεις άκυρων δηλώσεων, κάποιοι να προσπαθούν να δυσφημήσουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο”.
Της Ελένης Μπότα