Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ κρίση στα γραφεία μελετών φέρνει φθηνή κτηματογράφηση της Αθήνας

Η κρίση στα γραφεία μελετών φέρνει φθηνή κτηματογράφηση της Αθήνας

aerofΑντί για 17,6 εκατομμύρια ευρώ, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων φαίνεται ότι θα κοστίσει… μόλις 5,9 εκατομμύρια! Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον νέο διαγωνισμό έδειξε ότι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά είχε σύμπραξη μελετητών με έκπτωση 66,5%, μια εξέλιξη που δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μελετητικός κλάδος. Το ζητούμενο είναι αν ο πολύπαθος διαγωνισμός κτηματογράφησης της Αθήνας, όπως και οι αντίστοιχοι για τον Βόλο και το δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς θα ξεκινήσουν επιτέλους έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια ενστάσεων και δικαστικών εμπλοκών και, βέβαια, αν θα ολοκληρωθούν.

Η πρώτη φάση

Η α΄ φάση του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας προκηρύχθηκε το 2007. Το 2008, οι 22 μελέτες (ομάδες πόλεων) για την α΄ φάση ανατέθηκαν και ξεκίνησε η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες. Ο διαγωνισμός για τη β΄ φάση των 22 μελετών έπρεπε να προκηρυχθεί έγκαιρα, ώστε να κατακυρωθεί το 2010, και η α΄ με τη β΄ φάση να «κουμπώσουν» χρονικά. Στην πράξη, βέβαια, αυτό δεν συνέβη. Τα πλέον τραγικά παραδείγματα είναι οι μελέτες β΄ φάσης της Αθήνας, του Βόλου και του διδύμου Λαμίας-Λιβαδειάς, που δεν έχουν ακόμα ανατεθεί (οι τρεις τελευταίες πόλεις ανήκαν αρχικά στην ίδια ομάδα, κατόπιν χωρίστηκαν σε δύο).

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Αθήνας: οι υποψήφιοι για τη β΄ φάση ήταν δύο. Επειτα από διάφορες προσφυγές και ενστάσεις αποκλείστηκαν… και οι δύο, και έτσι ο διαγωνισμός έμεινε «ορφανός». Τον Νοέμβριο του 2014, ύστερα από ενάμισι έτος διαβουλεύσεων, η εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρχικά πολλοί, περί τα 15 γραφεία ή συμπράξεις γραφείων. Και ακολούθησε… δεύτερος πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών, οι οποίες καθυστέρησαν κι άλλους μήνες το έργο.

Τελικά, οι οικονομικές προσφορές ανοίχτηκαν πρόσφατα, και το αποτέλεσμα έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις: η σύμπραξη γραφείων με τη χαμηλότερη προσφορά έδινε έκπτωση 66,5%, ποσό που, σύμφωνα με αρκετούς μελετητές αναλόγων έργων, θεωρείται «κάτω του κόστους». Δηλαδή ο χαμηλότερος υποψήφιος προτείνει να αναλάβει τη β΄ φάση κτηματογράφησης με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ., που ήταν ο προϋπολογισμός του 2014 (και 24,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού, του 2008!).

Αναλόγως, η χαμηλότερη προσφορά για τον Βόλο ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και για τις Λαμία-Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ.

Τι έπεται; Σύμφωνα με την εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε., αν δεν υπάρξουν νέες ενστάσεις και προσφυγές, οι συμβάσεις θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους, με προθεσμία ολοκλήρωσης 38 μήνες. Στην α΄ φάση των μελετών, στον Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, στον Βόλο 177.000 και στο δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα.

Πολλά προβλήματα, πάντως, υπάρχουν και στον διαγωνισμό του 2011 για την κτηματογράφηση 21 περιαστικών περιοχών, καθώς 4 χρόνια μετά έχουν υπογραφεί μόλις 3 συμβάσεις, με πλήθος ενστάσεων και προσφυγών. «Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ενστάσεων, υπάρχουν δύο αιτίες», εκτιμά ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

Μεγάλες δυσκολίες

«Η πρώτη είναι η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Η δεύτερη είναι ότι συχνά τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένουν οι περισσότεροι μελετητές. Στον διαγωνισμό του 2011, πάντως, η εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί χρειάστηκε 3 χρόνια να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

RELATED ARTICLES