Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚτηματολόγιο: Επιτροπή για τα «κληροτεμάχια» συστήνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κτηματολόγιο: Επιτροπή για τα «κληροτεμάχια» συστήνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μια νέα επιτροπή αποφάσισε να συστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την μεταχείριση «κληροτεμαχίων» κατά την κτηματογράφηση.

Για την απόφαση αυτή χρειάστηκαν συνολικά 17 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για να γίνει δεκτή η πρόταση του βουλευτή για την άμεση άρση της δυσμενούς μεταχείρισης.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του επεσήμανε για άλλη μια φορά στον Υφυπουργό Αγροτικής ανάπτυξης ότι για τη σύνταξη του κτηματολογίου υφίσταται μια γραφειοκρατική αγκύλωση και συγκεκριμένα το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης πολιτών ως ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διαδικασία του κτηματολογίου, ανάλογα με την προέλευσή τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι  για τα ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ) που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν προέρχονται από κλήρο, το Κτηματολόγιο δέχεται τις δηλώσεις αρκούμενο σε δύο ένορκες βεβαιώσεις και τη δήλωση του Ε9.

Αντίθετα, όταν το ακίνητο προέρχεται από κλήρο και δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/2020 η οποία είναι τόσο κοστοβόρα σε βαθμό που τα έξοδα στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο.

Ο βουλευτής τόνισε ότι όταν υπήρχε αντίστοιχο  πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις των κληροτεμαχίων στο πλαίσιο της δημιουργίας του αεροδρομίου Καστελλίου αυτό επιλύθηκε με νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βορίδη και ζήτησε από τον υφυπουργό να προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση, με την οποία θα ορίζεται ότι για τις ανάγκες του κτηματολογίου και με την επιφύλαξη εμπράγματων δικαιωμάτων καταργείται αναδρομικά η απαγόρευση της κατάτμησης των κληροτεμαχίων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Στύλιος, αφού αναφέρθηκε πάλι στα ισχύοντα για την κτηματογράφηση των κληροτεμαχίων εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με το κτηματολόγιο θα συγκροτήσει μια επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς και νομικούς, η οποία θα εξετάσει το θέμα και εντός τριών μηνών αναμένεται να προτείνει λύσεις με επιπλέον διεξόδους από το ειρηνοδικείο και τη συμβολαιογραφική πράξη στους ιδιοκτήτες κατατετμημένων κληροτεμαχίων.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να συμμετάσχει στην επιτροπή εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της ΠΕΔ Κρήτης όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

patris.gr

RELATED ARTICLES