Τριάντα περίπου χρόνια πέρασαν από τότε που με Νόμο του Κράτους συστάθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο με στόχο να θέσει τη δημόσια περιουσία για πρώτη φορά σε πανελλήνια καταγραφή και τακτοποίηση.
Την ίδια ώρα γινόταν πιο αισθητή η ανάγκη για την επεξεργασία, τον προσδιορισμό και την ξεκάθαρη εικόνα που θα έπρεπε ήδη να έχει η χώρα και κάθε γεωγραφική ή διοικητική περιοχή της για τις ακίνητες και πολλές φορές ακαθόριστες μέσα από ένα ιδιότυπο καθεστώς, εκτάσεις των πολιτών.
Η τροποποίηση του νόμου αργότερα, έφερε τη διαδικασία της κτηματογράφησης που θεωρητικά είχε ψηφιστεί αλλά πρακτικά κωλυσιεργούσε στο προσκήνιο. Ενεργοποιήθηκε όπως και αρκετές ακόμη «λιμνάζουσες» προγενέστερες αποφάσεις, προβλέποντας όπως τουλάχιστον σε μία από τις διατάξεις αναφερόταν, η καθιέρωση προς όφελος των πολιτών, ασφαλούς περιβάλλοντος διαχείρισης της περιουσίας τους που σχετίζεται με τη γη, χωρίς τις αβεβαιότητες και τις μακρόχρονες διενέξεις του παρελθόντος, και την οριστική απαλλαγή τους, από το υψηλό κόστος επίλυσης διαφορών που ανέκυπταν…
Βέβαια στην πορεία της εφαρμογής αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα ήσαν πολύ περισσότερα από εκείνα που αρχικώς και υποψιασμένα είχαν εκτιμηθεί εκ των αρμοδίων. Πολλές ιδιοκτησίες «αγνώστου κατόχου», ιερές λεγόμενες εκτάσεις Μοναστηριών που τώρα διεκδικούν περιουσίες πολιτών, κληρονομιές με ανύπαρκτα συμβόλαια και «εγγύηση» την παρέλευση του χρόνου, σπίτια κτισμένα παρανόμως μέσα στα δάση, και αρκετές διαφορές ιδιοκτητών που πήρανε τον δρόμο της δικαιοσύνης είναι ορισμένα από τα «μαργαριτάρια» που προέκυψαν με τη διαδικασία αποτύπωσης και καταγραφής ακινήτων.
Σήμερα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «ολοκλήρωση της κτηματογράφησης» αλλά ακόμη δεν αποσαφηνίζει τι θα γίνει στην «επόμενη ημέρα» της.
Άραγε ποιος φορέας θα αντικαταστήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα αναλάβει τις πολλαπλές εκκρεμότητές του ή τη συνέχιση της δουλειάς που ακόμη πρέπει να παραχθεί αμέσως μετά; Ποιοι θα αναλάβουν συγκροτημένα το βάρος της κτηματογράφησης που σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει ηλεκτρονικά βεβαίως, να το κάνει πιο γρήγορο και πιο απλό;
Οι άνθρωποι του Κτηματολογίου έως και τώρα είτε είναι μηχανικοί, είτε δασοτεχνικοί, δικηγόροι, και διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια, και εργάζονται – είναι αλήθεια – για να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους πολίτες με επιμονή και πλήρης συνειδητότητα των ευθυνών που έχουν αναλάβει, με «όπλο» τους μια τεράστια εμπειρία.
Ένα ερώτημα είναι λοιπόν για το ποια θα είναι η τύχη των συγκεκριμένων εργαζόμενων με το «τέλος του Κτηματολογίου». Νομίζω ότι και εδώ το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται δεν δίνει απόλυτες απαντήσεις, εκτός και αν η λύση έχει βρεθεί αλλά δεν ανακοινώνεται για λόγους μη διατάραξης των σημερινών συνθηκών εργασίας και ομαλής συνέχισης του κτηματογραφικού έργου.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επερχόμενες αλλαγές έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου η «ασφυξία» του χρόνου που απομένει, χρειάζεται ευελιξία, ετοιμότητα, απαιτεί κόπο με αναρίθμητες ώρες ενασχόλησης και αρκετό χρήμα από τους ιδιώτες για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.
Από την άλλη και το ίδιο το Κράτος οφείλει να «σκύψει» πιο σοβαρά πάνω από τις παθογένειες άλλων περιπτώσεων και όχι τόσο του ίδιου του Εθνικού Κτηματολογίου. Διότι αναμφιβόλως είναι αναγκαία μία βελτιωτική – καθοριστική παρέμβαση αλλά δεν θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα αν πρώτα δεν αντιμετωπισθούν τα ζητήματα της… αταξίας π.χ. με τους δασικούς χάρτες, τα υποθηκοφυλακεία ή την Κτηματική Υπηρεσία.
Οι προθέσεις πάντως μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων και στην χρονοκαθυστέρηση των γραφειοκρατικών ενεργειών κινούνται στη θετική κατεύθυνση εφόσον υλοποιήσουν έναν τέτοιο στόχο.
Αν δηλαδή ξεμπλοκάρουν πράγματι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες διαμερισμάτων που έχουν σχέση με πολεοδομικές παραβάσεις, ή αν υπάρξει λύση οριστική για τα ακίνητα που φαίνονται ως δασικές εκτάσεις παρά το γεγονός ότι δεν είναι…
Ακόμη αν επιτευχθούν απλοποιημένες κινήσεις για να «απελευθερωθούν» γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές και αν η ψήφιση του νέου Νόμου εξυπηρετήσει σε διέξοδο με τα λάθη και τα πρόδηλα σφάλματα.
Μακάρι τέλος να συμβάλλει στο σημαντικό έργο ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με εκσυγχρονισμό των ελέγχων επί των ακινήτων. Για το Μητρώο μηχανικών και νομικών πιστοποιημένων που θα χρεώνονται υποθέσεις κτηματογράφησης, ας κρατήσουμε επιφυλάξεις. Ειδικά αν αυτό λειτουργήσει εις βάρος των εργαζόμενων του Κτηματολογίου.