Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Έρχεται ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης

Κτηματολόγιο: Έρχεται ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης

Τριπλή παρέμβαση για να «τρέξει» η κτηματογράφηση της χώρας, να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο έως το 2025 και να γίνουν προσβάσιμα τα κτηματολογικά δεδομένα σε πολίτες, επαγγελματίες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς) και επενδυτές σχεδιάζει το επιτελείο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία ενός Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης  ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να είναι έτοιμος εντός του επόμενου επταμήνου.

Ψηφιακός χάρτης

Όπως αναφέρει μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Κυρανάκης με αυτόν τον  διαδραστικό χάρτη κτηματογράφησης κάθε πολίτης θα μπορεί να  παρακολουθεί την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας του. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφει εάν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ένα γεωτεμάχιο και ποιες είναι αυτές.

«Για παράδειγμα εάν ένα ακίνητο εμφανίζεται «πράσινο» θα σημαίνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως θα κοκκινίζει εάν έχει διαπιστωθεί κάποια προβληματική κατάσταση π.χ. είναι αδήλωτο, αγνώστου ιδιοκτήτη,  βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη,  διαδικασία ενστάσεων, λείπουν έγγραφα κλπ. Και για κάθε γεωτεμάχιο θα υποδεικνύονται ψηφιακά οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν», επισημαίνει ο κ. Κυρανάκης.

Εξωδικαστική επίλυση

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο πολίτης θα γίνεται συμμέτοχος στις διαδικασίες κτηματογράφησης. «Το κυριότερο είναι ότι θα μπορεί να ρυθμίζει έγκαιρα τις διαφορές του με όμορους ιδιοκτήτες, όπως   όταν  διαπιστώνονται  επικαλυπτόμενες περιοχές ή προβλήματα σε μια διανομή.  Θέλουμε,  να λύνονται εξωδικαστικά υποθέσεις όταν υπάρχουν  διαφωνίες  με το Δημόσιο,  με άλλον ιδιώτη,   είτε   το Δημόσιο με έναν δήμο», εξηγεί ο κ. Κυρανάκης, αναφέροντας ότι στόχος είναι να καταλήγουν στα δικαστήρια ελάχιστες υποθέσεις.

Μάλιστα, πάνω στον Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης θα «κουμπώσουν» και άλλα δεδομένα, όπως οι Δασικοί Χάρτες, οι περιοχές  Natura, η χάραξη των αιγιαλών, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, η κατά δήλωση περιουσία της Εκκλησίας,  των τραπεζών κλπ. «Ένας τέτοιος χάρτης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό  αναπτυξιακό εργαλείο. Επενδυτές θα μπορούν να διαπιστώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης σε μια περιοχή, βάσει των επιτρεπόμενων χρήσεων, ή στοιχεία για εγκαταλελειμμένα ακίνητα κλπ. Για πιο ευαίσθητες πληροφορίες, θα εξετάσουμε, σε νομικό επίπεδο, ποιος θα έχει δικαίωμα να τις βλέπει και θα τις παρέχουμε σαν υπηρεσία. Θα υπάρχει και δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης», σημειώνει ο υφυπουργός. Παράλληλα, η Διοίκηση θα εντοπίζει στον χάρτη πού υπάρχει μαζικό πρόβλημα και με στοχευμένες κινήσεις θα επιχειρεί να δώσει λύσεις.

Μπόνους

Πέρα από τον Ψηφιακό  Χάρτη Κτηματογράφησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει τη χορήγηση ανταμοιβής για τους συνεπείς πολίτες προκειμένου να «τρέξει» η  κτηματογράφηση σε περιοχές όπου η συμμετοχή είναι χαμηλή. Αφορά περιοχές της χώρας όπου τα ποσοστά προσέλευσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης, των πολιτών που διατηρούν περιουσίες, είναι εξαιρετικά χαμηλά όπως σε εξωαστικές περιοχές της Κρήτης,  στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, παρότι η έναρξη της συλλογής δηλώσεων μετρά στις συγκεκριμένες περιοχές από δύο έως και τέσσερα χρόνια, τα ποσοστά συλλογής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι μόλις 28,34% στο Βόρειο Ηράκλειο, 38,97% στα Χανιά, 33,82% στο Ρέθυμνο,  39,14% στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κυθήρων,  56,33% σε Λήμνο, Λέσβο, 61,26% σε Σάμο, Χίο και 61,43% στις Κυκλάδες.

Fast track μεταβιβάσεις

Έτσι, για να πιεστούν όσοι πολίτες δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις θα προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε μόνο ακίνητα που έχουν κτηματογραφηθεί να μπορούν να μεταβιβάζονται fast track σε μια μέρα, μέσω του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, να λαμβάνουν αγροτικές ενισχύσεις ή να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδοτήσεων. Όσον αφορά στα  προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, ο υφυπουργός αναφέρει  χαρακτηριστικά ότι «αν διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως πολίτες αρνούνται να προχωρήσουν ενώ έχουν τη δυνατότητα,  θα επιβάλουμε πρόστιμα».

Μάχη Τράτσα

Πηγή: ΟΤ

RELATED ARTICLES