Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Ιδιαιτερότητες, νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ψηφιοποίηση υποθυκοφυλακίων, στελέχωση και πού βρίσκονται οι...

Κτηματολόγιο: Ιδιαιτερότητες, νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ψηφιοποίηση υποθυκοφυλακίων, στελέχωση και πού βρίσκονται οι κτηματογραφήσεις

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου οι πολίτες έχουν περιθώριο λίγους ακόμα μήνες για τη δήλωση των ακινήτων τους, ενώ ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχουν» να κλείσουν ουκ ολίγες εκκρεμότητες σε τουλάχιστον 5 μείζονος σημασίας ζητήματα.

Η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει 30 Νοεμβρίου 2024. Αφορά όλα τα ακίνητα, σε όποιο σημείο και αν έχει φτάσει η κτηματογράφηση, εκτός από ένα 20% των δικαιωμάτων σε περιοχές που η διαδικασία είναι στο αρχικό της στάδιο και το περιθώριο επεκτείνεται και στο 2025.

Χαμηλή συμμετοχή στη κτηματογράφηση, ολοκλήρωση δασικών χαρτών που προϋποθέτει την εξέταση χιλιάδων ενστάσεων, περιοχές με ιδιαιτερότητες (Ρόδος, Κως) ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, λύσεις για το αρχείο που δεν θα ψηφιοποιηθεί αλλά και η συσσώρευση υποθέσεων μετεγγραφών που ταλαιπωρεί τους πολίτες και καθυστερεί τις αγοραπωλησίες, συνέπεια, μεταξύ άλλων, της  υποστελέχωσης, είναι τα βασικότερα ανοιχτά ζητήματα – εκκρεμότητες στην πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, τέλος 2025.

Η προθεσμία του Νοεμβρίου έχει δοθεί με αφορμή τα 20.339 αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στις 36 περιοχές που έχει κλείσει η κτηματογράφηση (μεταξύ άλλων περιοχές στην Αττική, όπως τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αρτα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κοζάνη, Καβάλα κ.ά.).

Η ρύθμιση όμως αυτή δεν θα επαναληφθεί όπως σαφώς λέει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος: «Τέτοια ρύθμιση δεν θα υπάρξει ξανά, αφού πλέον τόσο τα τεχνολογικά εργαλεία όσο και η ενημέρωση των πολιτών δεν δικαιολογούν τη μη συμμετοχή τους σε μια υποχρεωτική διαδικασία όπως είναι η δήλωση των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο.»

Υπενθυμίζουμε ότι αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και για να ξεκαθαρίσει το θέμα θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη σε χρόνο και σε χρήμα.

Σήμερα σε επίπεδο ανάρτησης και μετά βρίσκεται το 80% των δικαιωμάτων με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου να αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί τέλος του 2024 στο 90%. Λειτουργούν 14 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν και 69 από τα 75 Υποκαταστήματά τους. Για να ενταχθούν στον φορέα απομένουν περίπου 190 από τα 392 υποθηκοφυλακεία.

Στόχος είναι 31.12.25 να βρίσκεται σε λειτουργία το Κτηματολόγιο για το 98% του συνόλου των δικαιωμάτων επί ακινήτων της χώρας. Χαρακτηρίζεται φιλόδοξος αλλά δείχνει εφικτός, αν η διοίκηση του φορέα, με την αρωγή του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που έχει την αρμοδιότητα, συνεχίσουν συστηματικά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με σύμμαχο τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Χαμηλή συμμετοχή στην συλλογή δηλώσεων

Στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα οι πολίτες μάλλον περιμένουν …τις παρατάσεις για προσέλθουν να δηλώσουν το ακίνητό τους. Η προθεσμία λήγει αύριο 13 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή στο 3,5% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα έδωσε παράταση έως 12 Απριλίου και προειδοποιεί ότι θα είναι φειδωλό στις παρατάσεις κάτι που χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στο Κτηματολόγιο.

Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δικαιωμάτων παρατηρείται και σε άλλες περιοχή όπως στη Κρήτη που εκτιμάται περίπου στο 40%.

Σύμφωνα με το κ. Σακαρέτσιο «κύρια αιτία για την μικρή συμμετοχή θεωρούμε την πεποίθηση από πλευράς των πολιτών, ότι κάθε μία προθεσμία ακολουθεί και μια αντίστοιχη παράταση. Αυτό δεν θα συνεχιστεί.

Στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το Δεκέμβριο για το Κτηματολόγιο υπάρχει μια τελευταία προθεσμία, η 30η Νοεμβρίου του 2024, η οποία θα τηρηθεί ως απώτατο χρονικό όριο για τη συλλογή δηλώσεων. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σε λίγες εβδομάδες θα ενεργοποιήσουμε ένα νέο εργαλείο, τον «Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης».

Μέσω αυτού του διαδραστικού χάρτη κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων της περιουσίας του, να εντοπίζει εύκολα τα γεωτεμάχια που του ανήκουν και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, για τις περιοχές με χαμηλή προσέλευση – και ιδιαίτερα την Κρήτη – θα πραγματοποιήσουμε στοχευμένες διαφημιστικές ενέργειες  στα social media και σε άλλα ψηφιακά μέσα εντός του Φεβρουαρίου.»

Δασικοί χάρτες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Την κύρια ευθύνη για το ξεκαθάρισμα του τι είναι δάσος και τι όχι στη χώρα μας έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Ελληνικό Κτηματολόγιο να συνεισφέρει με ψηφιακά εργαλεία.

Το 95% των δασικών χαρτών της χώρας είναι αναρτημένοι, ωστόσο, εκκρεμούν περί τις 150 χιλ. ενστάσεις – αντιρρήσεις πολιτών. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης τους δεν θα έχουμε οριστικούς δασικούς χάρτες.

Στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία η πορεία εξέτασης των ενστάσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό το επίπεδο. Έχει εξεταστεί περίπου το 70%, το ίδιο και στην Ήπειρο (περίπου το 65%).

Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου στο 50%. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Η εξέταση των ενστάσεων δεν είναι ικανοποιητική με βασικότερη αιτία την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων.

Οι αρμόδιοι φορείς συζητούν πιθανή θεσμική παρέμβαση ώστε να γίνει μια προτεραιοποίηση των ενστάσεων, να μην μπαίνει δηλαδή στην ίδια «στοίβα» μια πολύπλοκη υπόθεση και ένα πρόδηλο λάθος, μια απλή διόρθωση που μπορεί άμεσα να γίνει. Πιθανή θεωρείται και μια ανακατανομή των επιτροπών ώστε κάποιες που δεν έχουν μεγάλο όγκο ενστάσεων να εξετάσουν να ασχολούνται με άλλες περιοχές που παρατηρείται καθυστέρηση.

Ιδιαιτερότητες: Ρόδος – Κως, Θεσσαλονίκη τέλος 2024 ολοκλήρωση Κτηματολογίου

Η μετάπτωση των Κτηματολογίων της Ρόδου και της Κω στο σύγχρονο Κτηματολόγιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Τα νησιά αυτά είναι οι μόνες περιοχές της Ελλάδας που έχουν Κτηματολόγιο από την Ιταλοκρατία ωστόσο η μετάβασή τους στο σύγχρονο Κτηματολόγιο προϋποθέτει ακόμα ένα έργο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Πρόκειται» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, «για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα καθώς στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, το οποίο σήμερα είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες πράξεις αγοραπωλησίας, ενώ δεν λειτουργεί κανένα πληροφοριακό σύστημα που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα του έτσι και αλλιώς ελάχιστου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει στο γραφείο σήμερα ούτε ένας υπολογιστής!

Σε αυτή την πρόκληση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο απαντούν με τη δημιουργία ενός σύνθετου πληροφοριακού συστήματος που θα υποστηρίξει το σύνολο των λειτουργιών, ώστε τους επόμενους μήνες οι εκκρεμότητες να καταγραφούν, να δημιουργηθούν ψηφιακές μερίδες για τους ιδιοκτήτες και ψηφιακές εγγραφές για όλες της ιδιοκτησίες της Ρόδου και της Κω.

Προβλήματα υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, όπου το Κτηματολόγιο σχεδιάζει να υλοποιήσει τη μετάπτωση του υποθηκοφυλακείου και να κληρονομήσει και από εκεί δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες».

Ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων

Η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων είναι σε εξέλιξη από όλους τους αναδόχους που έχουν αναλάβει το έργο (6 συνολικά συμβάσεις). Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έργο αξίας 184 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ολοκληρωθεί 31.12.25.

Το αρχειοφυλακείο της Νέας Σμύρνης είναι το πρώτο για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η σάρωση των αρχείων είναι διαθέσιμο ψηφιακά στους δικηγόρους από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου (archive.ktimatologio.gr).

Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ωστόσο προβλέπουν τη σάρωση 600 εκατ. σελίδων, ενώ τα έγχαρτα αρχεία στα κτηματολογικά γραφεία και στα υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 1 δις. σελίδες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κτηματολογίου θα σαρωθούν κατά προτεραιότητα τα στοιχεία που χρειάζονται οι δικηγόροι για να κάνουν τον νομικό έλεγχο (βιβλία και ευρετήρια της τελευταίας 20ετίας, π.χ. αν ένα ακίνητο έχει βάρη, σε ποιον ανήκει κ.λ.π.).

Για όσα αρχεία μείνουν εκτός νυμφώνος ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ειδικών κέντρων κατά προτίμηση εκτός πόλεων (με στόχο να περιοριστεί το κόστος) που θα στεγαστούν τα αρχεία του Κτηματολογίου (ουσιαστικά των υποθηκοφυλακείων). Με τον τρόπο αυτό θα αποδεσμευτούν και μεγάλοι χώροι που σήμερα συντηρεί το Κτηματολόγιο στις πόλεις για την αποθήκευση, με τεράστιο κόστος. Τα κέντρα αυτά θα είναι φυλασσόμενα και εφοδιασμένα με τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας και θα παρέχουν στους δικηγόρους, μέσω ειδικής πλατφόρμας, τα αρχεία που αναζητούν.

Εκκρεμότητες στις αγοραπωλησίες – μετεγγραφές στο Κτηματολόγιο

Παράλληλα με όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έχουν συσσωρευτεί περί τις 140.000 εκκρεμότητες σε μετεγγραφές καθώς η αγορά των ακινήτων είναι ιδιαίτερα δραστήρια, ειδικά στην παρούσα φάση.

«Δυστυχώς οι εκκρεμότητες είναι ακόμη περισσότερες» εκτιμά ο κ. Σακαρέτσιος, «αφού κάθε υποθηκοφυλακείο που κλείνει, μεταφέρει στο Κτηματολόγιο τις εκκρεμότητές του.

Ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθεί συνολικά η μετάπτωση στο τέλος του 2024. Ωστόσο, από τα πρώτα στοιχεία των υποθηκοφυλακείων που έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κτηματολόγιο, υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι εκκρεμότητες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 250.000 πράξεις.

Παρ’ όλα αυτά, μέσω της επιστράτευσης δικηγόρων για τον έλεγχο πράξεων αλλά και της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του προσωπικού μας, θεωρούμε πως στο τέλος του 2024 θα έχουμε πετύχει μηδενισμό των εκκρεμοτήτων στην Αττική και στο τέλος του 2025 στο σύνολο της χώρας.

Έχουν ανοίξει περί τους 200 φακέλους για να προχωρήσει η ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτων και όσα συμβόλαια έχουν υποβληθεί από το akinita.gov.gr έλαβαν μεταγραφή σε 1 εργάσιμη ημέρα».

Θα βοηθήσει στο να ολοκληρώνονται γρήγορα οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη χώρα μας ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου; Στο ερώτημα αυτό ο Θεόδωρος Χαλκίδης Γενικός Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, υπογραμμίζει:

«Ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου (ΨΦΜΑ) είναι μια εφαρμογή που απευθύνεται στον συμβολαιογράφο και στην οποία συμμετέχουν οι συμβαλλόμενοι (πωλητής – αγοραστής). Σκοπό έχει να συγκεντρώσει σε ένα σημείο τα αντλούμενα από τον συμβολαιογράφο πιστοποιητικά και να υποδεχθεί το ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου που θα συνταχθεί, προωθώντας το προς καταχώρηση στο Κτηματολόγιο.

Ο ΨΦΜΑ είναι η μία από τις δύο εφαρμογές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πλατφόρμα νομικού ελέγχου του Κτηματολογίου, που απευθύνεται στους υπαλλήλους – δικηγόρους του Φορέα ή τους συνεργαζόμενους με αυτόν δικηγόρους, που διενεργούν νομικό έλεγχο στα συμβόλαια που υποβάλλονται προς καταχώρηση.

Ουσιαστικά ο ΨΦΜΑ υπάρχει για να εξυπηρετεί αυτή τη δεύτερη πλατφόρμα, αφού στον δικηγόρο που διενεργεί τον έλεγχο φτάνει μια προσυμπληρωμένη εικόνα – οθόνη με τα έγγραφα – πιστοποιητικά που έχει συλλέξει – αντλήσει ο συμβολαιογράφος στον ΨΦΜΑ. Γεγονός που συντομεύει χρονικά τον έλεγχο του δικηγόρου και άρα επιταχύνει την καταχώρηση στο Κτηματολόγιο.

Συνεπώς η λειτουργία του ΨΦΜΑ δεν βοηθά τον συμβολαιογράφο στην επίπονη διαδικασία της έκδοσης και του ελέγχου των πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη ενός συμβολαίου. Πάλι πρέπει να ελέγξει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και αν το προς μεταβίβαση ακίνητο δεν είναι σωστά δηλωμένο στο Ε9, χρειάζεται να ζητήσει τις αντίστοιχες αλλαγές, οφείλει να δει την τεχνική έκθεση του μηχανικού που διενεργεί την αυτοψία στο ακίνητο και να αποφασίσει αν και κατά πόσο το ακίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών, πρέπει να ελέγξει κατά πόσο ο πωλητής είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος κ.α. Και αφού όλα αυτά «συγχρονιστούν» στη συνέχεια θα αντλήσει τα πιστοποιητικά που επιμελήθηκε και στον ΨΦΜΑ. Άρα ως προς την ταχύτητα της διαδικασίας μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου δεν έχει και δεν μπορεί να προσφέρει κάτι.

Εκεί που, αν τελικά τα καταφέρει ο ΨΦΜΑ, θα έχει κάνει τη διαφορά είναι στην καταχώρηση μιας πράξης στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, γιατί το πρόβλημα ήταν και παραμένει εκεί, στην καταχώρηση. Αν σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο του προέδρου του Φορέα, όσο και του αρμόδιου υφυπουργού καταφέρει να περιορίσει τον χρόνο από πολλές εβδομάδες, μήνες, έτος σε μία εργάσιμη ημέρα, όντως θα είναι μια σημαντική πρόοδος στον χώρο της μεταβίβασης ακινήτου. Πρόοδος που θα την υποδεχθούν θετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες και μη στον χώρο της μεταβίβασης ακινήτου».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χαλκίδη, «για να μπορέσει κάποιος να ψηφιοποιήσει πλήρως τη διαδικασία της αγοραπωλησίας των ακινήτων θα πρέπει να ξεκινήσει ορθόδοξα, δηλαδή από την αρχή, από την καταγραφή των δικαιωμάτων – ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Δυστυχώς στο παρελθόν οι εντυπώσεις όλων των επαγγελματιών για την ποιότητα των κτηματογραφήσεων κάθε άλλο παρά θετική ήταν. Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της προσπάθειας δημιουργίας κτηματολογίου (1999) έως σήμερα (2024) με αποτέλεσμα γύρω στο 50% της χώρας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι για τη συνέχεια της προσπάθειας.

Αν ολοκληρωθεί το εγχείρημα και έχουμε μια σταθερή βάση, στη συνέχεια υπάρχουν και μπορούν να προταθούν πολλές λύσεις για περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά όταν οι κτηματολογικές εγγραφές είναι εσφαλμένες, δηλαδή όταν η πραγματική κατάσταση ενός ακινήτου διαφέρει κατά πολύ από την δηλωθείσα στο Κτηματολόγιο ή έχουν επέλθει μύριες όσες διαφοροποιήσεις από την αρχική σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, τότε το «τοξικό κοκτέιλ» διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και πράξης τροποποίησης σύστασης στέλνει πολλούς μήνες πίσω την όποια σκέψη για μεταβίβαση.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου που έχει τεθεί είναι αισιόδοξα κοντινός, αλλά θα πρέπει να γίνει και μια επανεκτίμηση και των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών και ακινήτων, γιατί πέρα από το ποσοστό κτηματογράφησης της χώρας, εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα – ακρίβεια αυτής της κτηματογράφησης.»

Σχετικά με τα όσα αναφέρει ο κ. Χαλκίδης για την χαμηλή ποιότητα στην κτηματογράφηση ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει: «Σίγουρα υπάρχουν και λάθη, ειδικά στις παλαιότερες μελέτες που υλοποιήθηκαν χωρίς τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα. Εξετάζουμε με προσοχή τέτοια ζητήματα όπου προκύπτουν. Έχουμε διαπιστώσει σε ελέγχους μας περιορισμένα προβλήματα τους τελευταίους μήνες σε περιοχές όπως τη Λευκάδα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, τα οποία ευτυχώς είναι μεμονωμένα και αφορούν μικρές εκτάσεις. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα τα διορθώσουμε».

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου που βρίσκονται υπό υλοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Σακαρέτσιο, «αναπτύσσονται πολλά νέα ψηφιακά εργαλεία και την ίδια ώρα αναβαθμίζονται οι υποδομές και οι υφιστάμενες πλατφόρμες του Φορέα. Στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες να παρέχουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας ψηφιακά και να επεκτείνουμε τη λειτουργία του akinita.gov.gr για όλα τα είδη πράξεων που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονική παροχή, αποδοχή κληρονομίας, τροποποίηση σύστασης κ.α.).

Ακόμη πριν λίγες ημέρες ενεργοποιήσαμε το archive.ktimatologio.gr στο οποίο καθημερινά εισέρχονται αρχεία από το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, προκειμένου οι δικηγόροι να μην χρειάζεται να επισκέπτονται δια ζώσης τα γραφεία μας για να πραγματοποιούν νομικό έλεγχο.

Παράλληλα αναπτύσσουμε ψηφιακά εργαλεία για την βελτίωση της εσωτερικής μας λειτουργίας, με κορυφαίο εξ αυτών την Πλατφόρμα Νομικού Ελέγχου η οποία επιτρέπει στο προσωπικό μας ανά την Ελλάδα να συνδράμει στον έλεγχο αιτήσεων πολιτών χωρίς γεωγραφικό περιορισμό αλλά και στους Δικηγόρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε να κλείνουν εκκρεμότητες από το γραφείο τους, χωρίς να απαιτείται η πρόσβαση σε έγχαρτα αρχεία.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ολοκληρωθεί ακόμη η μετάπτωση του συνόλου των δεδομένων μας στο G-Cloud (κυβερνητικό νέφος)».

Η προσπάθεια για τη στελέχωση του Κτηματολογίου

Το Κτηματολόγιο απασχολεί συνολικά 1.100 άτομα εκ των οποίων οι 750 εργάζονται στα κτηματολογικά γραφεία ανά την Ελλάδα, ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα ειδικά στις μετεγγραφές έχουν προκύψει από την έλλειψη προσωπικού. Ο πρόεδρος του Φορέα εξηγεί:

«Κάτι που δεν είναι γνωστό είναι πως στο Κτηματολόγιο από το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται μόνο τα αρχεία και οι εκκρεμότητες τους και όχι το προσωπικό τους, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Αυτή η μεγέθυνση του φορέα μας, ο οποίος το 2024 αναλαμβάνει το σύνολο των πράξεων που αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες ανάγκες σε νέο προσωπικό, το οποίο είναι δυσεύρετο εξαιτίας των διαδικασιών του δημοσίου που διαρκούν δυστυχώς πολύ για να φέρουν αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 266 μόνιμους υπάλληλους ΠΕ/ΤΕ αλλά και για 25 δικηγόρους που θα στελεχώσουν τη νομική μας υπηρεσία για να βοηθήσουν στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Επιπρόσθετα σε αυτό τον κύκλο κινητικότητας έχουμε ανοίξει περισσότερες από 300 νέες θέσεις.

Εκτός όμως από την προσέλκυση νέου προσωπικού, πιστεύουμε πολύ στην κινητροδότηση και επιβράβευση της παραγωγικότητας, για αυτό το 2024 όσοι υπάλληλοι του Κτηματολογίου είναι παραγωγικοί με μετρήσιμους όρους, θα λάβουν ειδικό bonus έως 20% του μισθού τους, ενώ ήδη καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή σε όσα στελέχη τους έχει ανατεθεί αποφασιστική αρμοδιότητα για τον νομικό έλεγχο και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων.

Τέλος, παρατηρούμε ήδη πως με τη χρήση των νέων εσωτερικών ψηφιακών εργαλείων που έχουμε αναπτύξει, διευκολύνεται η καθημερινή εργασία του προσωπικού και ενισχύεται η παραγωγικότητά τους.»

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην περιοχή του Ζωγράφου

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σακαρέτσιος, «στο τέλος αυτού του μήνα, έπειτα από προετοιμασία μηνών, το Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου θα κλείσει και θα ενταχθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Βάζουμε τέλος σε μια πολυετή ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι περιμένουν κάθε ξημέρωμα στην ουρά και χρόνια ολόκληρα για την μεταγραφή των συμβολαίων τους.

Με την ένταξη του Υποθηκοφυλακείου Ζωγράφου στο Κτηματολόγιο, θα είναι αμέσως διαθέσιμα το σύνολο των ψηφιακών εργαλείων που έχουμε αναπτύξει και οι πολίτες θα μπορούν και για την περιοχή του Ζωγράφου να χρησιμοποιούν τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων και να έχουν μεταγραφή των συμβολαίων τους ακόμη και σε μία εργάσιμη ημέρα.

Ήταν ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους μήνες και γνωρίζουμε πως αναλαμβάνουμε με τη λύση του, δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες συμβολαίων που σωρεύθηκαν κατά το παρελθόν. Έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει τους τελευταίους μήνες το σύνολο αυτών των συμβολαίων που είναι σε εκκρεμότητα και από την επόμενη ημέρα της μετάπτωσης θα ξεκινήσουμε τον μαζικό νομικό τους έλεγχο, ώστε σύντομα να διευθετηθούν και να ολοκληρώσουμε έτσι τις συναλλαγές χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα».

Οι ψηφιακές υπηρεσίες  υπό επεξεργασία

●          Μεταβατικό Ψηφιακό Σύστημα Εγγραπτέων Πράξεων Ρόδου, Κω, Λέρου (Λειτουργεί μέχρι και σήμερα το Ενετικό – Ιταλικό σύστημα μόνο εγχάρτως)

●          Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ενεχύρων

●          Ψηφιακές Συνεδριάσεις Επιτροπών Ενστάσεων

●          Επανασχεδιασμός ΣΠΕΚ  – Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα

●          Νέο maps.gov.gr

●          AI Chatbot για εξυπηρέτηση πολιτών εξειδικευμένων ερωτήσεων για τα ακίνητα

●          Communication Hub (Πολυκαναλική εξυπηρέτηση πολιτών & νέο helpdesk)

●          Σύστημα Διαχείρισης Συμβάσεων (Εσωτερική Λειτουργία)

●          Αναβάθμιση Cyber Security Κτηματολογίου

●          Ολοκληρωμένο ERP Κτηματολογίου

●          Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κτηματολόγιο να είναι διαθέσιμες ψηφιακά έως Δεκέμβριο 2024.

Που βρίσκεται η κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα

Έχει περαιωθεί και έχει περάσει σε λειτουργία το 42% των δικαιωμάτων της χώρας ενώ το 80% βρίσκεται από την ανάρτηση και μετά.

Για τις υπόλοιπες περιοχές που αφορούν στο υπόλοιπο 20% σε ανάρτηση θα έχουμε:

Το 2024: ΚΤ5-14 (Εύβοια), ΚΤ5-20 (Λακωνία), ΚΤ5-22 (Αργολίδα – Κορινθία), ΚΤ5-17 (Αχαϊα), ΚΤ5-23 (Νησιά Αττικής), ΚΤ5-16 (Κεφαλονιά – Ζάκυνθος – Ιθάκη), ΚΤ5-25 (Σάμος – Χίος – Ικαρία), ΚΤ5-26 (Κυκλάδες), και ΚΤΙΜΑ-VLS (ΒΡΟΥΧΑ – ΛΟΥΜΑ – ΣΚΙΝΙΑ).

Το 2025: ΚΤ5-24 (Λέσβος – Λήμνος), ΚΤ5-29 (Ρέθυμνο), ΚΤ5-30 (Χανιά), ΚΤ5-31 (Βόρειο Ηράκλειο) και ΚΤ5-09 (Κέρκυρα – Θεσπρωτία).

Εντός του 2024 αναμένεται περαίωση για τις παρακάτω περιοχές:

Βόρειο Ανατολική Αττική, Σχηματάρι και Χαλκίδα πέριξ, Αίγιο, Ακράτα, Κάτω Αχαΐα,      Κιάτο, Βέλος, Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Ηγουμενίτσα πέριξ και Ιωάννινα πέριξ, Νότιο Πήλιο, Κατερίνη πέριξ και Κοζάνη πέριξ, Σίνδος, Χαλάστρα, Αγ. Αθανάσιος, ΠΕ Βόρειου Έβρου, ΠΕ Σερρών (Αμφίπολη, Βισαλτία, Εμμανουήλ Παππά, Νέα Ζίχνη), ΠΕ Σερρών (Ηράκλειας, Σερρών, Σινικής), ΠΕ Κοζάνης, ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Λάρισας (Αγιά, Κιλελέρ, Λάρισα, Φάρσαλα), ΠΕ Λάρισας (Ελασσόνας, Τεμπών Τυρνάβου), ΠΕ Τρικάλων, Λαμία, Λειβαδιά, ΠΕ Δράμας & Ξάνθης, ΠΕ Θάσου & Ροδόπης, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου.

Τέτη Ηγουμενίδη  [email protected]

naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES